Főzünk

Gaziantepi csípős zöldségsaláta – ezme

Gaziantepi csípős zöldségsaláta – ezme  című cikk borítóképe
2025. 07. 03. | Nagyillés János
Az ezme nevű csípős zöldségsaláta a török mezeasztalok egyik legkarakteresebb, legizgalmasabb szereplője. Ezt a receptet kapjuk most Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 74. részében…

Az ezme Délkelet-Anatólia – különösen Gaziantep – konyhájában honos, ahol a csípős, savanykás, fűszeres ízeket előszeretettel használják az ételekben. Én is most először készítettem el, és az aromái azt a hideg gazpachót juttatták eszembe, amit madridi háziasszonyom tálalt nekem, amikor ösztöndíjjal ott jártam. Az ezme egyszerre frissítő saláta és valóságos ízbomba: a finomra vágott nyers zöldségek, az illatos fűszerek, a savanykás gránátalmaszirup és a testes isot-paprika (más néven urfa-paprika – üzletekben török nevén „isot biber” vagy szintén török gyártótól „Urfa Chilli Flakes” néven hozzáférhető) együttesen adják különleges ízvilágát.

Törökországban az ezme nem önálló fogás, hanem társasági étel: kenyérrel tunkolva, grillezett húsok mellé kínálják, baráti összejöveteleken, családi vacsorákon – de akár egy nyári reggelinek is kellemes és egészséges kiegészítője lehet. Receptem egy hagyományos gaziantepi változat elkészítését tartalmazza – hozzátéve, hogy itt sem lehet két egyforma receptúrát találni.


Hozzávalók (4–6 adaghoz):

- 1 fej vöröshagyma
- 2 érett paradicsom
- 2 zöldpaprika (az eredeti receptben hegyes erős paprika szerepel, nekem az túlzás, én tv-paprikával helyettesítettem)
- 2 normál vagy 1 hosszabb kígyóuborka
- 1 teáskanál szárított menta vagy néhány friss mentalevél
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál édes paprikakrém (biber salçası – piros arannyal vagy más paprikakrémmel helyettesítő, csak a magyar paprikakrémek sótartalmáról ne feledkezzünk meg – aki beszerzi a török biber salçasıt, nézze meg a címkén, hogy „acı” = csípős vagy „tatlı” = édes, és az ízlésének megfelelően válasszon)
- 1 teáskanál isot-biber (sötét színű, enyhén füstölt csilipehely)
- 1 teáskanál édesnemes paprikaőrlemény
- 3 evőkanál gránátalmaszirup (nar ekşisi)
- fél citrom leve
- 1 teáskanál só
- fél teáscsésze (kb. 60 ml) olívaolaj
- 3 evőkanál víz (hogy kell-e egyáltalán, nézzük meg a végén – ha jó érett, húsos a paradicsomunk, nemigen lesz rá szükség)


Elkészítése:

A hagymát lereszeljük vagy grinderrel apróra vágjuk, majd szűrőben átmossuk, és kinyomkodjuk belőle a vizet.

Az uborkát, a paprikát (kimagozva) és a paradicsomot nagyobb darabokra vágva aprítóban szinte pépesre aprítjuk.

Hozzáadjuk a hagymát, a citromlevet, az olívaolajat, a paprikakrémet, a sót és a fűszereket, és összedolgozzuk.

Ha a végén túl sűrű, 2-3 evőkanál vízzel lazíthatjuk. Ezzel kész a vitaminbomba. Fogyasztható akár rögtön, de egy grillezés előestéjén is elkészíthetjük – a sikere garantált.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Joghurtos padlizsán – yoğurtlu patlıcan című cikk borítóképe

Joghurtos padlizsán – yoğurtlu patlıcan

2025. 06. 26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 73. rész
A Török örömök sorozat 73. részében egy igazi nyári fogás érkezik: hideg joghurtos padlizsán. Köretként vagy akár hűsítő salátaként egyaránt megállja a helyét…
Főzünk
Tokati mártogatós – Tokat batı című cikk borítóképe

Tokati mártogatós – Tokat batı

2025. 05. 22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 68. rész
A bat, vagyis a mártogatós Törökországban nem csupán egy étel, hanem közösségi rituálé is. Hidegen fogyasztják, jól fog esni a forró nyári napokon. Íme a recept – és hozzá a történet – Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 68. részében…
Főzünk
Pásztorsaláta séf módra – şefin çoban salatası című cikk borítóképe

Pásztorsaláta séf módra – şefin çoban salatası

2025. 05. 08. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 66. rész
Friss, ropogós zöld saláta pofonegyszerű öntettel: ez a şefin çoban salatası, melynek számos variációja létezik a mediterrán konyhákban. Nagyillés János természetesen a török receptet adja közre a Török örömök 66. részében…
Főzünk
Datolyás, fetás vöröskáposzta-saláta – mor lahana salatası című cikk borítóképe

Datolyás, fetás vöröskáposzta-saláta – mor lahana salatası

2025. 04. 09. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 64. rész
Nyers összetevők, őrületes színek, hersegő, friss ízek! Ez a datolyával és fetával megbolondított vöröskáposzta-saláta minden évszakban elkészíthető, és önálló fogásként vagy köretként egyaránt megállja a helyét…
Főzünk
Cacık – török uborkasaláta című cikk borítóképe

Cacık – török uborkasaláta

2025. 03. 27. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 63. rész
A törököknél cacık, a görögöknél dzadziki, mi pedig uborkasalátának hívjuk ezt a frissítő ételt, aminek az uborka mellett a kapor, a menta, a fokhagyma és a görög joghurt adja a lényegét. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 63. részében…
Főzünk
Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması című cikk borítóképe

Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması

2024. 07. 18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 34. rész
Ezt a kellemes és tartalmas, hűtve fogyasztható joghurtoscukkini-egytálételt hozta nekünk a hőségnapokra Nagyillés János a Török örömök sorozat 34. részében…