Gaziantepi csípős zöldségsaláta – ezme
Az ezme Délkelet-Anatólia – különösen Gaziantep – konyhájában honos, ahol a csípős, savanykás, fűszeres ízeket előszeretettel használják az ételekben. Én is most először készítettem el, és az aromái azt a hideg gazpachót juttatták eszembe, amit madridi háziasszonyom tálalt nekem, amikor ösztöndíjjal ott jártam. Az ezme egyszerre frissítő saláta és valóságos ízbomba: a finomra vágott nyers zöldségek, az illatos fűszerek, a savanykás gránátalmaszirup és a testes isot-paprika (más néven urfa-paprika – üzletekben török nevén „isot biber” vagy szintén török gyártótól „Urfa Chilli Flakes” néven hozzáférhető) együttesen adják különleges ízvilágát.
Törökországban az ezme nem önálló fogás, hanem társasági étel: kenyérrel tunkolva, grillezett húsok mellé kínálják, baráti összejöveteleken, családi vacsorákon – de akár egy nyári reggelinek is kellemes és egészséges kiegészítője lehet. Receptem egy hagyományos gaziantepi változat elkészítését tartalmazza – hozzátéve, hogy itt sem lehet két egyforma receptúrát találni.
Hozzávalók (4–6 adaghoz):
- 1 fej vöröshagyma
- 2 érett paradicsom
- 2 zöldpaprika (az eredeti receptben hegyes erős paprika szerepel, nekem az túlzás, én tv-paprikával helyettesítettem)
- 2 normál vagy 1 hosszabb kígyóuborka
- 1 teáskanál szárított menta vagy néhány friss mentalevél
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál édes paprikakrém (biber salçası – piros arannyal vagy más paprikakrémmel helyettesítő, csak a magyar paprikakrémek sótartalmáról ne feledkezzünk meg – aki beszerzi a török biber salçasıt, nézze meg a címkén, hogy „acı” = csípős vagy „tatlı” = édes, és az ízlésének megfelelően válasszon)
- 1 teáskanál isot-biber (sötét színű, enyhén füstölt csilipehely)
- 1 teáskanál édesnemes paprikaőrlemény
- 3 evőkanál gránátalmaszirup (nar ekşisi)
- fél citrom leve
- 1 teáskanál só
- fél teáscsésze (kb. 60 ml) olívaolaj
- 3 evőkanál víz (hogy kell-e egyáltalán, nézzük meg a végén – ha jó érett, húsos a paradicsomunk, nemigen lesz rá szükség)
Elkészítése:
A hagymát lereszeljük vagy grinderrel apróra vágjuk, majd szűrőben átmossuk, és kinyomkodjuk belőle a vizet.
Az uborkát, a paprikát (kimagozva) és a paradicsomot nagyobb darabokra vágva aprítóban szinte pépesre aprítjuk.
Hozzáadjuk a hagymát, a citromlevet, az olívaolajat, a paprikakrémet, a sót és a fűszereket, és összedolgozzuk.
Ha a végén túl sűrű, 2-3 evőkanál vízzel lazíthatjuk. Ezzel kész a vitaminbomba. Fogyasztható akár rögtön, de egy grillezés előestéjén is elkészíthetjük – a sikere garantált.