Gyümölcsös-lekváros kukoricaprósza

2020.06.19. | Pesti Eszter
Nagyanyáink korában kedvelt édesség volt, de mára valahogy elfelejtettük. Pedig a kukoricaprósza nagyon finom, ráadásul a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Mi most tavaszi gyümölcsökkel készítettük el…
 

A melegebb évszakokban bármilyen idénygyümölcsöt használhatunk hozzá, télvíz idején pedig a korábban eltett lekvárokkal is isteni. A kukoricaprósza gyors és egyszerű sütemény, érdemes kipróbálni.



Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):

200 g kukoricaliszt
2 teáskanál sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor (vagy több, ha valaki édesebben szereti)
1 nagy csipet só
1 kisebb citrom reszelt héja
1,5 dl tej
350 g tejföl
100 g olvasztott vaj

A tetejére:
5-6 evőkanál lekvár
2-3 marék friss gyümölcs



Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban csomómentesre keverjük, és a masszát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére kanalazzuk rá a lekvárt, majd szórjuk rá a gyümölcsöt is. A lekvárt érdemes egy kicsit elkeverni a prósza tetején, hogy mindenhova jusson. (Mi most friss eperlekvárt használtunk, de bármilyet választhatunk, mindegyik jó hozzá. Ugyanígy a gyümölcsök is variálhatók, mi most vegyesen daraboltunk rá földiepret és faepret, az utóbbit a fáról szedtük frissen. Ennek az íze kicsit savanykásabb, így ellensúlyozza a lekvár és a szamóca édességét.)



A sütőt melegítsük elő 180 fokra, tegyük be a tésztát, és 25-30 perc alatt süssük szép sárgára. Nagyon finom, ha a szélein hagyjuk kicsit jobban megpirulni.

Isteni a reggeli kávéhoz, de desszertnek is beválik.



Megjegyzés: a még forró prósza tetejét ízlés szerint megszórhatjuk egy kis porcukorral is, a gyerekek biztosan értékelni fogják.


 
Egy másik nagy kedvencünk: Túrógombóc szamócadzsemmel
Fotó:
Pesti Eszter

Főzünk

A rózsaszín ötven árnyalata

2016.07.26. | Szabó Edit
Fejtettbab-főzelék natúr csirkemellel Tökéletes nyári vacsora, ráadásul kötelező hozzá meginni 1-2 pohár rozébort, csak azzal lehet teljes a színskála.  
Főzünk

Sütőtökös-almás lepény

2018.10.31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...
Főzünk

Ízletes nyári vacsora

2019.07.15. | Klich Zsuzsa
Zsenge főtt kukorica, friss saláta, zöldfűszerek, könnyű fetasajt – a meleg nyári napokon nem is kívánunk ennél komolyabb vacsorát…  
Főzünk

Gyümölcsös túrókrém

2020.04.11. | Klich Zsuzsa
Ehhez a gyümölcsös túrókrémhez az egzotikus országokból érkező déligyümölcsök mellett a saját fagyasztónkba eltett hazai alapanyagokat is felhasználhatjuk, mielőtt mindenből lesz friss…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (60) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (19) bio (12) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (28) borászok borásza (5) borbár (24) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (21) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (88) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (12) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (183) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (32) egészséges (5) erdőbénye (5) étterem (120) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (92) iszunk (4) kadarka (13) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (35) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (13) olaszrizling (21) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (44) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (127) rosalia (5) rozé (27) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (10) sommelier (8) soproni borvidék (12) sör (39) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tokaj (104) tokaj-hegyalja (62) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (18) vacsora (9) verseny (9) villány (6) villányi borvidék (38) vörösbor (34) vylyan (9) zenit (4) zöld veltelíni (4)