Vissza

Juhtúróval töltött gombafejek

2016.06.09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.
 

Ha beköszönt a nyárelő, és végre ezerféle saláta kapható a piacon, az ember igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy a friss salátanövényeket a lehető legváltozatosabb formában készítse el.  Kiváló például egy laza köretnek a juhtúróval töltött gombafejek mellé. Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.

Hozzávalók 4 személyre (előételnyi mennyiség):
  • 50 dkg közepes méretű csiperkegomba
  • 15 dkg juhtúró
  • 2-3 kanál tejföl
  • 10 dkg ementáli jellegű sajt, reszelve
  • só, bors
A salátához:
  • 4 marék vegyes salátalevél, megmosva, leszárítva
  • 1 citrom leve
  • 3 kanál extra szűz olívaolaj
  • 1 mokkáskanálnyi dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
Elkészítés:
  1. A gombákat megmossuk, lecsöpögtetjük, a tönkjüket kitörjük, és eltesszük máskorra. (Kiváló gombás melegszendvics készülhet belőle.)
  2. A juhtúrót összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  3. Egy kiskanál segítségével a juhtúrós masszát a gombákba töltjük, majd a tetejüket megszórjuk a reszelt sajttal.
  4. A töltött gombafejeket 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tetején a sajt meg nem pirul. Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe.  
  5. A salátaleveleket megmossuk, és durvára tépve salátástálba tesszük.
  6. Az olajat a citromlével, a mustárral, a sóval és a borssal, valamint a fokhagymanyomón áttört fokhagymával alaposan összekeverjük, így készül a dresszing. (Ha a hozzávalókat nem kevergetjük, hanem egy kisebb, lezárt befőttesüvegben összerázzuk, gyorsabban elkészül.)
  7. Figyelem! A dresszinget csak közvetlenül a tálalás előtt öntjük a salátalevelekre!
Tálalás: A salátát összekeverjük a dresszinggel, majd adagonként tányérokba halmozzuk, a frissen kisült gombafejeket pedig ízlésesen elhelyezzük a zöld levelek között.

Megjegyzés: Még ízletesebb lesz a salátánk, ha a levelek közé friss fűszernövényeket, pl. petrezselymet vagy bazsalikomot keverünk.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Főzünk

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016.03.30. | Szabó Edit
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és…
Főzünk

Gombás-medvehagymás quiche

2016.04.14. | Szabó Edit
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk sz…
Főzünk

Padlizsános-gombás tészta

2017.06.19. | Szabó Edit
Könnyen, egyszerűen elkészíthető étel, nem igényel különösebb gyakorlatot a konyhában, viszont nagyon ízletes...  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (68) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (265) borász (32) borászok borásza (5) borbár (27) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (21) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (187) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (100) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (6) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (48) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (7) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (7) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (108) tokaj-hegyalja (66) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)