Vissza
Főzünk

Madártej

Madártej című cikk borítóképe
2020. 02. 17. | Klich Zsuzsa
Édes, illatos, gyönyörű – alig akad ember, aki ne szeretné. Az encsi Anyukám mondta étteremben egyenesen a Világbéke nevet adták neki. Igen, ez a madártej. Íme a recept…

Hogy maga az elnevezés honnan ered, ennek fejtegetését hagyjuk meg a nyelvészeknek. Számunkra az a fontos, hogy – bár kissé időigényes, de – egyszerűen elkészíthető, és bárkit egy perc alatt elvarázsolhatunk vele. Az angoloknál Floating Islands (azaz úszó szigetek), a franciáknál Oeufs á la Neige (azaz tojás a havon), az osztrák szomszédainknál Kanarimilch (vagyis kanáritej) néven kínálják, de a lényege mindegyiknek az édes tejsodó és a rajta úszó könnyű habgaluska. Ha igazán jót akarunk magunknak, készítsük el minél gyakrabban!

Hozzávalók:

  • 1,5 liter tej
  • 6 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje (de lehet 6 is, ha valaki nagyon szereti a habgaluskákat)
  • 4-5 evőkanál kristálycukor (aki édesszájú, tegyen bele 6 kanállal)
  • 1 rúd vanília
  • 1 csipet só



Elkészítés:

1. A vaníliarudat vágjuk fel hosszában, és kaparjuk ki belőle a pici fekete magokat, ügyelve minden apró morzsácskára, nehogy kárba vesszen!

2. A tejet egy nagyobbacska lábosban, lassú tűzön tegyük fel melegedni, és dobjuk bele a vaníliarudat. Ha már meleg, hozzáadhatjuk a magocskákat is.

3. A kimért cukormennyiségből tegyünk félre tojásfehérjénként fél evőkanálnyit (tehát 3 tojás esetén másfél evőkanállal), és a többi cukrot keverjük el a tojássárgákkal.

4. Verjük habbá a tojásfehérjéket egy csipet sóval, és közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Ha már szép fényes és kemény, evőkanállal szaggassunk galuskákat belőle a csendesen gyöngyöző tejbe. Ne legyenek nagyon sűrűn, inkább készüljenek több körben! Egy perc után fordítsuk meg őket, és főzzük meg a másik oldalukat is. Ha kész, szűrőkanállal szedjük tálra mindegyiket.

5. A cukros, tojássárgás masszába merjünk néhány evőkanállal a forró tejből, keverjük el, majd vékony sugárban csorgassuk vissza a vaníliás tejbe. A művelet végén a vaníliarudat emeljük ki a lábosból.

6. Most jön a legkényesebb rész: nagyon lassú tűzön kavargassuk jó sokáig, amíg sűrűsödni kezd.

7. Amikor még folyékony, de sűrű, halványsárga krémnek látjuk a tejet, akkor kell lezárni. Ha sokáig főzzük vagy túl erős lángon, előfordulhat, hogy kis „rántottadarabokat” látunk a lábosban. Az ízén mit sem változtat, de inkább szűrjük át, mert a madártej a gyönyörű, krémes állagtól madártej.

6. Ha kész, adagoljuk kisebb tálkákba, hagyjuk kihűlni, majd néhány órát álljon hűtőben. A habgaluskákat tálaláskor helyezzük el a tetején.



Megjegyzés a tej ne legyen alacsony zsírtartalmú – ne a madártejjel kezdjük a fogyókúrát!

Borsmenta-tipp: a vaníliarúd nem olcsó, de a madártej megérdemli a legjobb alapanyagokat, inkább azt használjuk, mint a bolti vaníliás cukrot! Egy rúd vanília gazdaságosan felhasználható. Ha kivettük a madártejből, zárjuk üvegbe, tegyük hűtőbe, és néhány nap múlva dobjuk egy bögre meleg tejbe. A vaníliás tej egy szelet süteménnyel tökéletes uzsonna.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Gyümölcskenyér című cikk borítóképe

Gyümölcskenyér

2020. 01. 20. | Klich Zsuzsa
Aszalt gyümölcsök, roppanó magvak, puha tészta – egy jó gyümölcskenyérben minden benne van, amitől a mogorva téli napokon is jobb lesz a kedvünk…
Tesztelünk
Palkó Borok: Tokaji Aszú 2017 című cikk borítóképe

Palkó Borok: Tokaji Aszú 2017

2019. 12. 23. | Szabó Edit
Aki szereti az édességet, annak ez a bor könnyen a kedvence lehet. Kéksajt mellé vagy desszert helyett ajánljuk, de ajándéknak is tökéletes…
Tesztelünk
Dobogó Pincészet: Mylitta 2017 című cikk borítóképe

Dobogó Pincészet: Mylitta 2017

2019. 12. 08. | Szabó Edit
A szerelmesek bora. A névadó nem más, mint Ady Endre, aki egykor verseiben Mylittának szólította a pincészet tulajdonosának nagynénjét, Zwack Máriát. A történet csodaszép, a bor nemkülönben…
Főzünk
Sós karamellás brownie rizsliszttel című cikk borítóképe

Sós karamellás brownie rizsliszttel

2019. 10. 20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de mindenkinek ízleni fog…
Főzünk
Fahéjas pite című cikk borítóképe

Fahéjas pite

2019. 04. 11. | Klich Zsuzsa
A fahéj és a krémsajt csodálatos találkozása a konyhaasztalon. Ez a pite azért fantasztikus, mert amíg sül, fahéjillat lengi be az egész lakást. Az íze pedig utolérhetetlen…
Főzünk
Tarol a tiramisu című cikk borítóképe

Tarol a tiramisu

2019. 02. 01. | Szabó Edit
Így gondozd az olaszodat!
Íme a jól ismert olasz desszert, aminek párja nincs a kerek világon. A receptet egyenesen Sophia Lorentől tanultuk, és ez nem vicc…