Főzünk

Póréhagymatorta

Póréhagymatorta című cikk borítóképe
2023. 04. 06. | Szabó Edit
Egyszerű elkészíteni, látványosan díszíthető, és még az ünnepi asztalon is jól mutat. Ezt a póréhagymatortát mindenki imádja!

A póréhagyma meglehetősen sokoldalú zöldségféle, ráadásul rendkívül egészséges is. Nagyobb mennyiségben tartalmaz B6-vitamint, C-vitamint, K-vitamint és folsavat, van benne vas, foszfor, kálium és magnézium, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait hosszan lehetne sorolni, de a mi szempontunkból az a legfontosabb, hogy remekül használható a konyhában.

Gondolhatunk rá saláták egyik fontos alapanyagaként, mert az aromája nem annyira erős, mint a vöröshagymáé, főzhetünk belőle levest – a recept ITT található –, felhasználhatjuk krémlevesek ízesítésére – a recept ITT található –, de lehet belőle akár önálló köret is.

Ezt a fogást mi tortának hívjuk, de nevezhetnénk akár quiche-nek is, hiszen ugyanazt a tésztát használjuk hozzá, mint a gombás-medvehagymás quiche-hez, és a töltelék is ugyanazon az elven működik (tejszín, tojás, esetleg sajt). Aki kedvet kapott hozzá, akár ezt is elkészítheti, a receptért katt IDE! És most nézzük a póréhagymatorta receptjét.

Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 8 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • só, ízlés szerint
A töltelékhez:
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb póréhagyma, felkarikázva
  • 2 db tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 dkg vaj
  • só, bors, őrölt szerecsendió, ízlés szerint


Elkészítés:

1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk.

2.Kibélelünk vele egy 25 cm átmérőjű, fodros szélű tortaformát, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük, majd hagyjuk kicsit kihűlni.

3.A töltelékhez egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, üvegesre pároljuk rajta a felkarikázott póréhagymát – közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, hagyjuk egy kicsit kihűlni.

4.A tojásokat feltörjük, felverjük, majd hozzákeverjük a tejszínt, a szerecsendiót (ha adunk hozzá), illetve a reszelt sajt felét.

5.A masszához keverjük a párolt, már csak langyos póréhagymát, és az egészet az elősütött tészta közepére öntjük.

6.A masszát egyenletesen eloszlatjuk a formában, a tetejét pedig megszórjuk a reszelt sajt másik felével. (Ha a formába helyezés után maradt a tésztából, azzal tetszőleges módon díszíthetjük a tortánk tetejét.)

7.180 fokon, 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha a sajt ropogósra pirult a tetején.

8.Ha ünnepi alkalomra szánjuk a tortát, díszíthetjük idényzöldségekkel, de ez el is hagyható.

Önmagában is tökéletes, de friss salátával tálalva akár ebédnek is beillik.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Hideg padlizsánsaláta című cikk borítóképe

Hideg padlizsánsaláta

2021. 08. 24. | Szabó Edit
Egy kedves görög vendéglőben kóstoltuk ezt a padlizsános fogást, elkértük a receptjét, és elkészítettük. Tökéletes előétel, de egy szelet friss bagettel akár könnyű ebéd is válhat belőle…
Főzünk
Sütőtökös pite című cikk borítóképe

Sütőtökös pite

2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Burgonyakrémleves almával és póréval című cikk borítóképe

Burgonyakrémleves almával és póréval

2020. 03. 09. | Klich Zsuzsa
Csodálatos kapu ez a leves két évszak, a tél és a tavasz között. Meleg krémesség a hideg estékre, de az alma és a gyömbér üdítően, frissen hozza közelebb az érkező tavaszt…
Főzünk
Stíriai metélt című cikk borítóképe

Stíriai metélt

2020. 02. 25. | Klich Zsuzsa
Édes, túrós, imádnivaló. A stíriai metélt valójában a vargabéles sógora – eredeti hazája Stájerország –, nagyanyáink korában volt igazán divatos, de azért néha mi is elkészítjük, a gyerekek nagy örömére. Kicsit macerás, de megéri a rászánt időt…
Főzünk
Póréhagymaleves egyszerűen című cikk borítóképe

Póréhagymaleves egyszerűen

2019. 02. 25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…
Főzünk
Gombás-medvehagymás quiche című cikk borítóképe

Gombás-medvehagymás quiche

2016. 04. 14. | Szabó Edit
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk szab határt…