Vissza
Főzünk

Reteklevél-krémleves

Reteklevél-krémleves című cikk borítóképe
2025. 12. 01. | Szabó Edit
A reteklevél-krémleves gyorsan elkészül, finom, olcsó, egészséges, és még a „zero waste” szemléletnek is tökéletesen megfelel. Aki egyszer megkóstolja, soha többé nem dobja ki a retek zsenge zöldjét…

Gyerekkoromban a zsenge retek levelét a kiscsirkéknek és a kiskacsáknak vágta össze gondosan nagyanyám. Aztán ahogy mentünk bele a tavaszba, és erősödtek a levelek, már a tyúkok is kaptak belőle, de két háborút megélt emberként bármennyire takarékos volt is a mama, a konyhában soha nem használta fel – ilyen praktikát tehát nem volt alkalmam ellesni tőle.

A háztartásokban egyre fontosabb szerepet kap a hulladékmentes gondolkodás, mi is igyekszünk erre vonatkozóan hasznos tanácsokkal szolgálni a Borsmenta magazin oldalain, ezért mindig örülök, ha jó ötlettel találkozom.

A retek levelét a piacon általában kérdés nélkül törik le egy laza mozdulattal az árusok, többségük ugyanis tudja, hogy úgyis a szemétben végezné – ők legalább elviszik a közeli komposztálóba. Szerencsére azonban egyre gyakrabban találkozunk olyan tudatos háziasszonyokkal, akik igyekeznek a vásárolt áru minden részét felhasználni egyrészt a takarékosság, másrészt a hulladékmentesség jegyében. Így kerül az asztalra a reteklevél is, ami ráadásul nagyon finom, és tele van mindenféle hasznos anyaggal. Vitaminokban (C és K), ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, magnézium) és rostokban gazdag, serkenti az emésztést és segít a szervezet méregtelenítésében.

A konyhában sokoldalúan felhasználható: a zsenge leveleket tehetjük szendvicsbe vagy salátába, készíthetünk belőle pesztót és leveseket is. A retekleveles medvehagymaleves receptjét már megosztottuk a Borsmenta olvasóival, nézzük most, hogy hogyan készül a leves medvehagyma nélkül.

Hozzávalók:

- 2 csokor zsenge hónapos retek vagy 1 csokor vajretek zöldje – vegyszermentes termesztésből

- 1 közepes méretű vöröshagyma, finomra vágva

- 1-2 gerezd fokhagyma, durvára vágva

- 1-2 szem retek, apró kockákra vágva

- 2 közepes krumpli

- 2 dkg vaj

- 1 dl tejszín

- 1,5 liter húsleves

- só, bors, ízlés szerint

- pirított magvak (szezám, fekete szezám, napraforgó, tökmag), tökmagolaj a tálaláshoz

Elkészítése:
1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és azzal pároljuk tovább.

2. Közben a zöldeket megmossuk és lecsepegtetjük, a retkeket megmossuk és apró kockákra vágjuk, a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk.

3. Ha a hagyma megpárolódott, rádobjuk a felkockázott krumplit, és egy kicsit pirítjuk, közben durvára vágjuk a reteklevelet, és azt is a lábosba szórjuk. Összeforgatjuk, 1-2 percig pároljuk, majd felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul.

4. Ha kész, levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a tejszínt, és visszatesszük a tűzre. Még egyszer felforraljuk, és már el is készült.

Tálaláskor a felkockázott retket a tányér aljára tesszük, és rámerjük a forró levest. A pirított magvakkal megszórva tálaljuk; aki szereti, egy kis tökmagolajat is csepegtethet rá.

Fotó:
Szabó Edit

Főzünk
Fűszeres céklakrémleves című cikk borítóképe

Fűszeres céklakrémleves

2025. 01. 06. | Szabó Edit
Ez az egyszerűen elkészíthető fűszeres céklaleves minden évszakban jólesik, de leginkább a hideg téli napokra ajánljuk…
Főzünk
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası című cikk borítóképe

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024. 05. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Brokkolikrémleves egyszerűen című cikk borítóképe

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023. 04. 27. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!
Főzünk
Tejfölös tökleves című cikk borítóképe

Tejfölös tökleves

2022. 10. 05. | Szabó Edit
Aki szereti a tökfőzeléket, ezt a tejfölös töklevest is imádni fogja. Nyáron jól behűtve, télen melegen kerüljön az asztalra…
Főzünk
Krémleves sült paprikából című cikk borítóképe

Krémleves sült paprikából

2021. 12. 13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…
Főzünk
Retekleveles medvehagymaleves című cikk borítóképe

Retekleveles medvehagymaleves

2020. 04. 09. | Szabó Edit
Kevesen tudják, hogy a fiatal hónapos retek zsenge szára remekül felhasználható a konyhában. Mi most A Séf és a Kertész vegyszermentes terméséből főztünk levest, egy kevés frissen szedett medvehagymával gazdagítva. Isteni!