Szószban úszó csokis szelet – islak kek
A török édességek hatalmas rajongótábora folyamatosan nő, ami nem is csoda, hiszen nagyon finom sütiket tálalnak. Nagyillés János most a szószban úszó csokis szelet receptjét teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 95. részében…
Az ıslak kek (szó szerint: „nedves/szaftos sütemény”) az egyik kedvenc török házi édesség: kakaós piskóta, amit sütés után kakaós-tejes öntettel locsolnak meg, majd pihentetnek, hogy az egész sütemény lágyan átnedvesedjen, „szószos” legyen, mégse essen szét. A török receptek gyakran kiemelik, hogy az ıslak kek brownie jellegű, de könnyedebb, piskótás szerkezete van, és a karakterét elsősorban a „muhteşem sosuna”, vagyis az „isteni szószának” köszönheti.
A siker kulcsa nem trükk, inkább hőmérséklet és időzítés: több török útmutató is hangsúlyozza, hogy a szósz melegen kerüljön a frissen sült (még meleg) süteményre, így szívódik be igazán egyenletesen, és nem marad a tetején külön réteg. A másik fontos pont a pihentetés: az ıslak kek akkor lesz „igazi”, ha adunk neki legalább 1-2 órát, hogy a szósz átjárja, és az ízek „összeérjenek”. Török otthonokban ez a süti tipikusan az ún çay saati-ra (teaidőben – bár Törökországban mikor nincs teaidő…), vendégvárónak vagy családi összejövetelre készül. A variációk száma végeláthatatlan (pl. extra étcsoki a szószba, sötét kakaós változat, „browni tadında”, vagy brownie ízvilágú verziók), de a lényeg ugyanaz: kakaó, tej, cukor jól eltalált arányban, hogy minden szelet szaftos maradjon.

Hozzávalók
A felhasznált mérce: 2 dl-es pohár
A kakaós piskótához
- 1 pohár kristálycukor
- 3 db tojás
- 1 pohár étolaj
- 1 pohár tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál sötét kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1½ pohár liszt
A csokis öntethez

- 3 evőkanál sötét kakaópor
- kevés só (1 kávéskanálnál kicsit kevesebb)
- ½ pohár étolaj
- 1 pohár kristálycukor
- 1 pohár tej
A díszítéshez
- aprított pisztácia, dió vagy mogyoró
- friss eper, áfonya vagy más gyümölcs

Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztás nélkül habosra keverjük. Minél alaposabban dolgozunk, annál levegősebb lesz a sütemény, és annál kevésbé marad tojásíze. Fontos, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek.
- Hozzáadjuk a folyékony összetevőket: az olajat és a tejet, valamint a vaníliás cukrot és a sütőport, majd alaposan összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk a kakaóport és az átszitált lisztet. Csak addig keverjük, amíg a tészta homogén nem lesz – a túlkeverést itt már érdemes kerülni.
- A masszát olajjal kikent vagy kivajazott 24×35 cm-es vagy ennek megfelelő méretű téglalap alakú tepsibe, esetleg jénaiba öntjük, majd 180 °C-ra előmelegítettsütőben kb. 35 percig sütjük. 35 percnél tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.
- A megsült piskótát kivesszük a sütőből, és pár percig hagyjuk hűlni, majd a kívánt méretű kockákra szeleteljük, de a sütőedényben hagyjuk.

Az öntet elkészítése
- Érdemes a sütés várható vége előtt kb. 15 perccel elkészíteni, mert nagyon gyorsan kész – és forrás után kissé hűlve kerül majd a süteményre.
- Lábosba tesszük a kakaóport, a sót, az olajat, a cukrot és a tejet. Habverővel simára keverjük, majd közepes lángon felforraljuk, és a forrástól számítva még 3–4 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Egyenletesen öntjük a már nem tűzforró csokis piskótára.
- A kész süteményt legalább 2 órán át pihentetjük, hogy a tészta teljesen magába szívja az öntetet. (Előző nap is elkészíthetjük, és lefóliázva hagyjuk állni a hűtőben, hogy a teteje ne száradjon ki.)

Tálalás előtt ízlés szerint díszítjük, és a sütőedényünk alján maradt szószból kanalazunk mellé.






