Főzünk

Szószban úszó csokis szelet – islak kek

Szószban úszó csokis szelet – islak kek című cikk borítóképe
2025. 12. 26. | Nagyillés János

A török édességek hatalmas rajongótábora folyamatosan nő, ami nem is csoda, hiszen nagyon finom sütiket tálalnak. Nagyillés János most a szószban úszó csokis szelet receptjét teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 95. részében…

Az ıslak kek (szó szerint: „nedves/szaftos sütemény”) az egyik kedvenc török házi édesség: kakaós piskóta, amit sütés után kakaós-tejes öntettel locsolnak meg, majd pihentetnek, hogy az egész sütemény lágyan átnedvesedjen, „szószos” legyen, mégse essen szét. A török receptek gyakran kiemelik, hogy az ıslak kek brownie jellegű, de könnyedebb, piskótás szerkezete van, és a karakterét elsősorban a „muhteşem sosuna”, vagyis az „isteni szószának” köszönheti. 

A siker kulcsa nem trükk, inkább hőmérséklet és időzítés: több török útmutató is hangsúlyozza, hogy a szósz melegen kerüljön a frissen sült (még meleg) süteményre, így szívódik be igazán egyenletesen, és nem marad a tetején külön réteg. A másik fontos pont a pihentetés: az ıslak kek akkor lesz „igazi”, ha adunk neki legalább 1-2 órát, hogy a szósz átjárja, és az ízek „összeérjenek”. Török otthonokban ez a süti tipikusan az ún çay saati-ra (teaidőben – bár Törökországban mikor nincs teaidő…), vendégvárónak vagy családi összejövetelre készül. A variációk száma végeláthatatlan (pl. extra étcsoki a szószba, sötét kakaós változat, „browni tadında”, vagy brownie ízvilágú verziók), de a lényeg ugyanaz: kakaó, tej, cukor jól eltalált arányban, hogy minden szelet szaftos maradjon.

Hozzávalók

A felhasznált mérce: 2 dl-es pohár

A kakaós piskótához

  • 1 pohár kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 1 pohár étolaj
  • 1 pohár tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál sötét kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1½ pohár liszt

A csokis öntethez


  • 3 evőkanál sötét kakaópor
  • kevés só (1 kávéskanálnál kicsit kevesebb)
  • ½ pohár étolaj
  • 1 pohár kristálycukor
  • 1 pohár tej

A díszítéshez

  • aprított pisztácia, dió vagy mogyoró
  • friss eper, áfonya vagy más gyümölcs

Elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztás nélkül habosra keverjük. Minél alaposabban dolgozunk, annál levegősebb lesz a sütemény, és annál kevésbé marad tojásíze. Fontos, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek. 
  2. Hozzáadjuk a folyékony összetevőket: az olajat és a tejet, valamint a vaníliás cukrot és a sütőport, majd alaposan összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk a kakaóport és az átszitált lisztet. Csak addig keverjük, amíg a tészta homogén nem lesz – a túlkeverést itt már érdemes kerülni.
  3. A masszát olajjal kikent vagy kivajazott 24×35 cm-es vagy ennek megfelelő méretű téglalap alakú tepsibe, esetleg jénaiba öntjük, majd 180 °C-ra előmelegítettsütőben kb. 35 percig sütjük. 35 percnél tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e. 
  4. A megsült piskótát kivesszük a sütőből, és pár percig hagyjuk hűlni, majd a kívánt méretű kockákra szeleteljük, de a sütőedényben hagyjuk.

Az öntet elkészítése

  1. Érdemes a sütés várható vége előtt kb. 15 perccel elkészíteni, mert nagyon gyorsan kész – és forrás után kissé hűlve kerül majd a süteményre. 
  2. Lábosba tesszük a kakaóport, a sót, az olajat, a cukrot és a tejet. Habverővel simára keverjük, majd közepes lángon felforraljuk, és a forrástól számítva még 3–4 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Egyenletesen öntjük a már nem tűzforró csokis piskótára.
  3. A kész süteményt legalább 2 órán át pihentetjük, hogy a tészta teljesen magába szívja az öntetet. (Előző nap is elkészíthetjük, és lefóliázva hagyjuk állni a hűtőben, hogy a teteje ne száradjon ki.) 

Tálalás előtt ízlés szerint díszítjük, és a sütőedényünk alján maradt szószból kanalazunk mellé.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle  című cikk borítóképe

Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle

2025. 07. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 77. rész
A hamis trüffel valójában csicseriborsóból készült cukormentes édesség, étcsokis bevonattal. Nagyillés János egy török gasztrobloggertől tanulta a receptet, és most megosztja velünk a Török örömök 77. részében…
Főzünk
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024. 05. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk
Csokitorta liszt nélkül című cikk borítóképe

Csokitorta liszt nélkül

2021. 05. 26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…
Főzünk
Céklás brownie című cikk borítóképe

Céklás brownie

2020. 11. 13. | Kriston Orsi
Sütihorror Halloween után. A céklás brownie óriási találmány! Kicsit könnyebb, mint a hagyományos társai, de az íze izgalmasabb, és még borok mellé is kínálható…
Főzünk
Sós karamellás brownie rizsliszttel című cikk borítóképe

Sós karamellás brownie rizsliszttel

2019. 10. 20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de mindenkinek ízleni fog…
Főzünk
Narancsos csokitorta című cikk borítóképe

Narancsos csokitorta

2018. 03. 19. | Varga Anita
Ez az egyik legízletesebb csokitorta, amit valaha kóstoltunk. Nem kell megijedni, a recept hosszú, de a torta elkészítése cseppet sem bonyolult, és még csak nem is annyira időigényes...