Tojáskrém vagy -mártogatós

2020.06.16. | Szabó Edit
Ha sűrűbb, remek szendvicskrém, ha lazább, isteni mártogatós! Ez a tojásos étel szuperfinom, szuperegészséges, és minden évszakban tökéletes vendégváró fogás. Még a pezsgő mellé is kínálhatjuk…
 


Köztudomású, hogy a tojás szuperélelmiszernek tekinthető, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. Mi most mártogatóst készítettünk belőle, de ha tejföl helyett egy-két deka puha vajat keverünk hozzá, akkor kenyérre kenve is nyugodtan kínálhatjuk. Egy pici friss petrezselyemmel vagy zöldségcsírával megszórva rendkívül esztétikus és nagyon-nagyon finom.

Mártogatós készülhet belőle télen-nyáron, hiszen sárgarépával vagy céklával éppúgy kínálhatjuk, mint friss karalábéval, zsenge uborkával, paprikával, zöldhagymával vagy retekkel.


 

Hozzávalók:
  • 4 tojás, keményre főzve
  • 1 kisebb fej hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 evőkanál majonéz
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanálnyi citromlé
  • ½ biocitrom reszelt héja
  • ½ csokor petrezselyem
  • 1-2 kakukkfűág
  • 6-8 mentalevél
  • 6-8 bazsalikomlevél
  • só, bors, ízlés szerint
  • a díszítéshez petrezselyem, ehető virágok (elhagyható)
  • a tálaláshoz idényzöldségek: retek, karalábé, paprika, spárga, zöldhagyma, uborka, sárgarépa, cékla
 
Elkészítése:

A hozzávalókat aprítógépben összedolgozzuk, vagy összekeverjük az alábbi módon: a tojásokat lereszeljük, a fűszernövényeket finomra vágjuk, és szép lassan mindent alaposan összedolgozunk.



Tálaláskor a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, tetszés szerinti formára vágjuk, és a krém mellé kínáljuk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Csabaírés túrókrém sarkantyúkával

2018.10.17. | Lovranits Júlia
Vadnövényes borkorcsolya színes, pikáns virágokkal. Gasztronómiai kalandozás kerten innen, erdőn túl. Gyorsan elkészül, mégis különleges. Kezdőknek is bátran ajánlható…  
Főzünk

Turbolyás fűszervaj

2018.12.03. | Lovranits Júlia
Ősszel és kora tavasszal egyaránt szembetűnnek a zsenge, petrezselyemszerű levélkék az erdőszéleken. Éppen olyankor, amikor legjobban esik a szemnek ez az üde zöld…  
Főzünk

Tojásos nokedli

2020.03.23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…  
Főzünk

Vajas kifli

2020.04.03. | Szabó Edit
Gyúrni kell, dagasztani, keleszteni. Ez nem a megúszós recept, de cserébe olyan vajas kiflit sütsz, hogy mindenki a csodájára jár…  
Főzünk

Pekeskifli

2020.04.24. | Szabó Edit
A pekeskifli a sváb konyha remeke, eszményi borkorcsolya, de vendégvárónak vagy a délutáni kávé mellé is ideális…  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (60) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (19) bio (12) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (28) borászok borásza (5) borbár (24) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (21) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (88) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (12) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (183) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (32) egészséges (5) erdőbénye (5) étterem (120) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (92) iszunk (4) kadarka (13) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (35) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (13) olaszrizling (21) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (44) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (127) rosalia (5) rozé (27) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (10) sommelier (8) soproni borvidék (12) sör (39) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tokaj (104) tokaj-hegyalja (62) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (18) vacsora (9) verseny (9) villány (6) villányi borvidék (38) vörösbor (34) vylyan (9) zenit (4) zöld veltelíni (4)