Vissza
Iszunk

Merengő Gála a St. Andreánál

Merengő Gála a St. Andreánál című cikk borítóképe
2022. 10. 06. | Szabó Edit
Ünnepi évet tart az egerszalóki St. Andrea Borászat. A különleges rendezvények sorában október 15-én a Merengő Egri Bikavéré lesz a főszerep. Íme öt jó ok, amiért feltétlenül oda kell mennünk…

Immár két évtizedes múltra tekint vissza az egerszalóki St. Andrea Borászat. A kis családi vállalkozás a szemünk láttára vált a borvidék és az ország meghatározó birtokává, boraik ma már a világ legtöbb pontján megtalálhatóak, szerénységüknek köszönhetően az alkotók mégsem váltak elérhetetlenné, a hétköznapi halandók számára megközelíthetetlenné. Az egerszalóki birtokközpont ajtaja ma is nyitva áll a látogatók előtt, és ha valaki arra jár, valószínűleg találkozik a család valamelyik tagjával – vagy talán egyszerre többükkel is, hiszen szinte ott élik az életüket a pince, a borok közelében.

Húsz év nagy idő, és bár az út veszteségekkel volt terhes, visszanézve mégis egyenesnek tűnik. A tehetség, a hit és a kitartó munka olyan gyümölcsöt érlelt, amelyre méltán lehet büszke mindenki, aki létrehozta.

Az ünnepi estek sorában október 15-én a Merengő Egri Bikavér kerül reflektorfénybe. A bor minden évjáratban összetett, gazdag és intenzív: mélységét és bársonyosságát a nyílt kádas erjesztésnek, valamint a hosszú hónapokon át tartó hordós érlelésnek köszönheti. Kékfrankosalapú házasítás, mint minden bikavér, de hogy pontosan mi kerül a cuvée-be, azt az idősebb és az ifjabb Lőrincz György a termés ismeretében dönti el. Általános recept nincs, hacsak az nem, hogy a legjobb legyen. Azt kell elérni, az „egy kicsit jobbat” minden évben.

Önmagában ünnep tehát, amikor egy ilyen bor az asztalra kerül. Ezen az estén azonban nem ez lesz az egyetlen örömforrás.

Miért kell elmennünk a Merengő Ünnepi Gálára?

1. Mert ezen a rendezvényen a Merengő Egri Bikavér négy évjáratát is megkóstolhatjuk. A poharakba kerülő legfiatalabb bor a 2018-as, a legidősebb a legendás 2006-os évjáratban született.

2. Mert az ételeket a borok mellé Berecz Ádám, a sarudi Sulyom étterem séfje készíti, akinek csodálatos kompozícióiról már a Borsmenta stábja is több ízben megemlékezett.

3. Mert a rendezvény díszvendége Gere Attila villányi borász lesz, aki nem érkezik üres kézzel. Legnépszerűbb bora, a Kopar Cuvée 2018-as évjáratát az azonos évjáratú Merengővel lehet majd összekóstolni, a marhacarpaccio mellé.

4. Mert a vacsorához természetesen jó zene is jár. Az élményt Báder Elemér és Gyuris Luca duója teszi még emlékezetesebbé.

5. Mert minden bizonnyal ez lesz az egyetlen hely a földkerekségen, ahol LőrinczGyörgyöt, a pincészet birtokigazgatóját a Merengő palack színvilágának megfelelően vörös-fekete-arany színekbe öltözve láthatjuk.

Ja, és persze, hogy lesz pezsgő is!
Boldog születésnapot, St. Andrea!

Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - honlap

Iszunk
Amikor Bornemissza nevet változtatna című cikk borítóképe

Amikor Bornemissza nevet változtatna

2021. 11. 02. | Juga Péter
Nagy Egri Borműhely Kóstoló
Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg az idén a Nagy Egri Borműhely Kóstolót. A színvonalas rendezvénynek a St. Andrea Pincészet és Szőlőbirtok egerszalóki épülete adott otthont…
Beszélgetünk
Tízéves az egri csillag című cikk borítóképe

Tízéves az egri csillag

2021. 03. 13. | Szabó Edit
Beszélgetés Lőrincz Györggyel
Tíz éve már, hogy megszületett az egri bikavér fehér párja, az egri csillag. A bor sikeréről és a St. Andrea Pincészetben folyó munkáról dr. Lőrincz Györgyöt kérdeztük…
Beszélgetünk
Merre tart az egri bor? című cikk borítóképe

Merre tart az egri bor?

2020. 06. 27. | Szabó Edit
Beszélgetés Lőrincz Györggyel
Ötödik sebességbe kapcsolt az Egri borvidék. A látogatókat színvonalas programok várják, és nemrég elindult az Egri Borműhely weboldala. Az útkeresés nehézségeiről és a kitűzött célokról Lőrincz Györgyöt kérdeztük…
Tesztelünk
St. Andrea Pincészet: Rosé Cuvée Pezsgő 2016 című cikk borítóképe

St. Andrea Pincészet: Rosé Cuvée Pezsgő 2016

2019. 02. 14. | Szabó Edit
A St. Andrea birtokon inkább a csendes boroké a figyelem, de egy kis frissítő buborék mindig jól jön a komolyabb kóstolás előtt. Vagy csak úgy, mert szeretjük. Ez a rozé kedves, szinte hízelgő, és van benne lendület…
Iszunk
Bor, de Igazán! című cikk borítóképe

Bor, de Igazán!

2018. 05. 16. | Szabó Edit
Beszélgetünk
Hatalmas erő lappang című cikk borítóképe

Hatalmas erő lappang

2018. 02. 27. | Szabó Edit
Beszélgetés dr. Lőrincz Györggyel
Csak Egerben és Szekszárdon születhet, kékfrankos az alapja, és legalább négy szőlőfajtából készül. Mi az? Hát persze, hogy a bikavér! Hazánk egyik legismertebb vörös házasításáról Lőrincz Györgyöt, a St. Andrea Borászat tulajdonosát kérdeztük…