Balassa-Figula-Kiss csúcstalálkozó című cikk borítóképe
2025. 08. 12. | Szabó Edit
Nem kell más, csak egy meghitt este egy nyári kertben, és három borász, aki érti a dolgát. Balassa István, Kiss Gábor és Figula Mihály a balatonfüredi Figula Borkertben találkozott leghűségesebb rajongóival egy augusztusi estén…

Van ez a három fickó. Három különböző karakter, három különböző tudatosság, három különböző borvidék, mégis ugyanaz a világ. A mélység, a kíváncsiság, a hajthatatlanság, a precizitás, a szabad gondolat világa. Náluk a megkérdőjelezhetetlenül magas minőség egyszerűen zsinórmérték, alább nem akarják és nem is képesek adni, mert beléjük van kódolva. Mindenféle sallang, görcsös akarás nélkül jön belőlük a „jó”, nagy műgonddal megkomponált boraik a hétköznapi estéket és az ünnepi alkalmakat egyaránt emlékezetessé teszik, mert a pohárban nemcsak ital van, hanem gondolat is, nem kevés, ráadásul a legnemesebb fajtából.

Nem kérdeztem meg, hogyan találtak egymásra éppen ők így hárman, de egyszer csak megjelentek a boros rendezvények amúgy cseppet sem színtelen palettáján, frissen, ropogósan, huncut fénnyel a szemükben, és a lassan tintakékbe hajló esti égbolt alatt felejthetetlen élménnyekkel ajándékozták meg a balatonfüredi Figula Borkert vendégeit. Évek óta összejárnak már, hozzák a boraikat, amelyekkel nemcsak a közönséget, hanem egymást is boldogítják, és a nem túl nagy csinnadrattával hirdetett szeánszokon rendszeresen részt vesznek az akkor éppen a környéken nyaraló borásztársak is. Ünnepi esték ezek, pedig nem hangzik el túl sok szó, a borokról is csak a legszükségesebb információkat halljuk, még sincs hiányérzetünk, mert itt most nem a „mondás”, hanem a „levés” a lényeg, meg még az, hogy „együtt”.

Balassa István Tokajból, Kiss Gábor Villányból és a házigazda, Figula Mihály Balatonfüredről legutóbb augusztus 6-án este töltötte meg a vendégek poharát, és úgy esett, hogy ennek a kóstolónak én is részese lehettem. Az ízekkel és a minőséggel kapcsolatban ezúttal nem bocsátkozom hosszas fejtegetésekbe – maradjunk annyiban, hogy mindegyik remek volt – csupán azt mesélem el jó krónikás módjára, hogy milyen tételekkel találkoztunk.

Balassa István régóta mondja, hogy a furmint szőlőfajta nem tartozik a kedvencei közé, noha a belőle készített bor kétségkívül nagyszerű, és hogy valójában a chardonnay és a rajnai rizling – ez utóbbi egyébként a kedvenc fajtája – sokkal jobban alkalmazkodik a klímaváltozás által előidézett viszonyokhoz, mint a hat engedélyezett tokaji szőlő. Így aztán nem véletlen, hogy a mostani találkozóra a két különccel érkezett, chardonnay-t és rajnai rizlinget kínált a vendégeknek, jó alapot adva ezzel a: „talán itt lenne az ideje a hat tokaji fajta újragondolásának” – kezdetű beszélgetésekhez.

Figula Mihály – akinek egyébként a testvére, János is aktívan részt vett a találkozó lebonyolításában – elsőként a 7 Hektár nevű cuvée-t kínálta, amelyben a három francia fajta – chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc – egy leheletnyi sárgamuskotállyal házasodik, így adva könnyed felhangokat a különben is üde bornak. A Szilénusz viszont nem viccel, nagy és komoly tétel, mégis könnyen iható és elegáns. Folyamatosan változik, ahányszor belekortyolunk a pohárba, annyiszor mutatja új és új arcát, felfedezésre csábít és gondolkodásra sarkall, jó volt vele találkozni.

Kiss Gábor, a Villányi borvidék borásza két fajtaborral zárja az estét. Gáborról kevesen tudják, hogy a családja a Partiumból érkezett, amikor Gábor 9 éves volt, és mivel édesapja mindig szőlővel és borral foglalkozott, a fiú előtt is egyenes volt az út. Tehetsége már fiatalon megmutatkozott, alig múlt húszéves, amikor elkészítette első nagy formátumú borait. A Code fantázianevet viselő cabernet franc és a Signal feliratú palackban rejlő cabernet sauvignon egyaránt mély, árnyalt és káprázatosan gazdag. Már most sok örömöt adnak, de még hosszú, tartalmas évek állnak előttük.


A három borász felváltva sétál az asztalokhoz, töltenek, beszélgetnek, és persze néha egy kicsit külön is vonulnak, hogy váltsanak néhány szót a családjával éppen erre járó egri pályatárssal, az ifjabbik Lőrincz Györggyel. Telik az este, a majdnem telihold ezüsthidat rajzol a vízre, az ég tintakék, az idő kissé hűvös, éppen jó a borozáshoz, na meg ahhoz is, hogy a program zárásaként Kiss Gábor mindenmentes szülinapi tortájával felköszöntsük a két szülinapost, Balassa Istvánt és Figula Mihály édesanyját, Editet.

Hát, Ilyen egy bo(r)ldogító este. Aki teheti, figyelje a három borászat kommunikációs felületeit, és legközelebb legyen részese!

Fotó:
Borsmenta

Iszunk
Figula Mihályt ünnepli a borszakma című cikk borítóképe

Figula Mihályt ünnepli a borszakma

2023. 04. 13. | Szabó Edit
2022-ben Figula Mihály lett az Év Bortermelője Magyarországon. A címmel járó oklevelet nagyszabású gálaebéden adták át az ünnepeltnek a Magyar Bor Akadémia elnökségi tagjai…
Tesztelünk
Kiss Gábor Pincészete: Code 2017 című cikk borítóképe

Kiss Gábor Pincészete: Code 2017

2020. 05. 01. | Szabó Edit
Kiss Gábor borászatának régi tisztelői vagyunk, tizenöt éve kóstoljuk, amit a pincéje kínál, ezért mondjuk nyugodt szívvel: a 2017-es Code a legjobb cabernet franc, amit valaha készített – legalábbis eddig…
Beszélgetünk
A Code és az Enigma után itt a Signal! című cikk borítóképe

A Code és az Enigma után itt a Signal!

2020. 04. 12. | Szabó Edit
Beszélgetés Kiss Gáborral
A zajos kampány későbbre tolódik, de a Code és az Enigma mellé lépő Signal nevű cabernet sauvignonnak már most is örülhetnek a rajongók. Kiss Gábor villányi borászt az új borcsaládról és a jelenlegi helyzetről kérdeztük…
Tesztelünk
Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017 című cikk borítóképe

Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017

2020. 02. 24. | Szabó Edit
Ehhez az édes szamorodnihoz a mádi Bomboly-dűlőben szedték a szőlőt, ahol az agyagos termőréteg alatt egy sereg izgalmas vulkanikus kőzetben keres magának helyet a növény gyökere. Nem kell hozzá semmi, egy étkezés végén ő maga a desszert…
Tesztelünk
Figula Pincészet: Dörgicsei Merlot (Margya-dűlő) 2017 című cikk borítóképe

Figula Pincészet: Dörgicsei Merlot (Margya-dűlő) 2017

2020. 01. 17. | Szabó Edit
Figuláék merlot-ja a mértékletesség mintapéldája. Rengeteg íz, rengeteg illat, de mindez hihetetlen rétegzettséggel. A kezdő borfogyasztóknak ízleni fog, a gyakorlottak nem tudnak betelni vele…
Tesztelünk
Balassa Bor: Villő/Mézes-Mály Furmint 2016 című cikk borítóképe

Balassa Bor: Villő/Mézes-Mály Furmint 2016

2018. 01. 26. | Szabó Edit
Komplex, intenzív, mégis könnyed, elegáns. Csupa ellentét, csupa játék, csupa meglepetés. Nem olcsó, de aki teheti, vegyen belőle kettőt, és az egyiket felejtse a borhűtő mélyén legalább két évre…