Sauvignon blanc teszt 2025
A fajtáról
A sauvignon blanc szőlőfajtából a világ sok pontján készítenek figyelemre méltó borokat. Van, aki Pouilly-Fumé mészköves talajon termett, elegáns, virgonc savú, összetéveszthetetlenül kovaköves ízvilágú sauvignon blanc-jára esküszik, és van, aki az új-zélandi Marlborough régió erősen aromatikus, passiógyümölcsös, mentás, spárgás hangulatú borára, de az biztos, hogy a borkedvelő emberek többsége szívesen és örömmel kóstolja, bárhonnan is jöjjön a világból. Mert sok helyről jöhet, a fenti országokon kívül Dél-Afrikában, Amerikában, Olaszországban, Ausztráliában és Chilében is kedvelik a fajtát, és számunkra különösen jó hír, hogy Magyarország 22 borvidékéből is alig akad olyan, ahol nem termesztik.
Illat- és ízvilág
A sauvignon blanc íze rendkívül jellegzetes, markáns aromatikáját leginkább a metoxipirazinoknak köszönhetjük. Illatában szinte mindig feltűnnek a csalán, a vágott fű, a bodza és az egres jól felismerhető jegyei, és még valami, ami kissé bizarr ugyan, de a borban szagolgatva cseppet sem kellemetlen: a macskapisi. Ezek mellé társulnak sokszor a már említett passiógyümölcs, a spárga, néha egy kis menta és egyéb zöldfűszerek asszociációi.
Technológia és stílus
Leggyakrabban fajtaborként készítik, többnyire reduktív eljárással, bár Bordeaux környékén előszeretettel házasítják sémillonnal és muscadelle-lel. Leginkább szárazra erjesztik, noha egyes helyeken, például Sauternes-ben feltűnhet édes házasítások egyik alkotórészeként. Igazi értékeit, egyedi karakterét fiatal, reduktív borként mutatja meg legjobban, és bár néhányan próbálkoznak fahordós érlelésével, kevés kivételtől eltekintve ez az út egyelőre nem győzte meg sem a szakmát, sem a borkedvelőket.
Hogyan kínáljuk?
A lényeg azonban az, hogy a sauvignon blanc-t nagyon jó inni. Friss savainak és kirobbanó gyümölcsösségének köszönhetően kiváló aperitif, de sok étel remek kísérője is lehet. Klasszikus ételpárja a spárga, de saláták, halak, tengeri ételek mellett is remekül megállja a helyét, friss kecskesajttal pedig határozottan pikáns párost alkot.
A tesztről
A Borsmenta legutóbbi sauvignon blanc tesztjét 2025. október 7-én tartottuk – nyolc borvidék 10 pincészetének 11 bora került a poharunkba. A mezőnyt három pannonhalmi, két Balaton-felvidéki, két Etyek–budai, valamint egy mátrai, egy tokaji, egy Balatonfüred–csopaki és egy egri bor alkotta. Az első három helyre egy pannonhalmi, egy Balatonfüred–csopaki és egy Balaton-felvidéki bor került.
Az éllovasok
És most nézzük, melyik három bor került fel a dobogóra!
(Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
A harmadik – TÓTHBORBIRTOK: Sauvignon Blanc 2024
A 13 hektáron gazdálkodó pannonhalmi pincészet alig néhány éve jelent meg a horizonton. A birtok alapítója dr. Tóth Béla sebészorvos, aki annak rendje és módja szerint belehabarodott egy gyönyörű, panorámás földterületbe, ahol az iratok tanúsága szerint szőlő volt korábban. Megvette, betelepíttette, aztán kitartó munkával felépítette a borászatot, és megbízta ifj. Kamocsay Ákost, hogy készítse el a borokat. A terület 55%-án fehér, a többin kék szőlő terem, összesen 10 fajta; furmintjuk a borvidéken nekik van egyedül. A borászat minden szombaton szívesen fogadja a látogatókat, és ha minden jól megy, hamarosan szálláshely is rendelkezésre áll majd azoknak, akik ott töltenék az éjszakát.
A szalmasárga színű bor illata kedves, vágott füves, bodzás, csalános, kissé visszafogott ugyan, de le sem tagadhatná, hogy sauvignon blanc van a palackban. Kóstolva remek textúrájú, kerek bor, finom, gyömbéres fűszerességgel, őszibarackos, sárga húsú gyümölcsös jegyekkel, enyhe fanyarsággal a végén. Jó szomjoltó, de a spárgás ételeket is úgy kíséri, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
A második – Figula Pincészet: Sauvignon Blanc 2024
A Figula Pincészetet néhai Figula Mihály alapította 1993-ban. A mester 2008-ban bekövetkezett halála után a fia, Misi állt a birtok élére, és az utóbbi évek eredményei egyértelműen azt bizonyítják, hogy a fiatal szakember legény a gáton. A birtokot tovább virágoztatta, és munkája elismeréseként 2019-ben megkapta a Borászok Borásza címet, 2022-ben pedig Az év bortermelőjévé választották. A pincészethez jelenleg 30 hektár szőlőterület tartozik, a birtokközpont Balatonfüreden található. Vendégeket is fogadnak, sőt vendégházuk is van, érdemes ellátogatni hozzájuk.
A pincészet 2024-es sauvignon blanc bora virgonc és intenzív, lendületes savainak köszönhetően majd kiugrik a pohárból. Illatában a vágott füves, csalános, bodzás világ szemernyi kétséget sem hagy afelől, hogy sauvignon blanc-t kóstolunk. Ízében a karambolás, körtés jegyeket gyömbéres, mentás fűszeresség egészíti ki, és ezekhez rukkolás kesernyésség társul, ami az utóízben is megmarad. Csípősen fűszeres, mégis kedvesen gyümölcsös bor, elsősorban halételek mellé ajánljuk.
Az első – Veszprémi Érseki Pincészet: Mandorla Sauvignon Blanc 2024
Akárcsak a TÓTHBORBIRTOK, a Veszprémi Érseki Pincészet is viszonylag új szereplője a magyar boros közéletnek. A birtokot 2022-ben alapították, szőlőültetvényeik a volt érseki területeken találhatók. Két borvidéken, a Balaton-felvidéken, Mindszentkálla térségében, valamint a Balatonfüred–Csopaki borvidéken, Felsőörs határában tevékenykednek, a borász-birtokigazgató a Kertészeti Egyetemen diplomázott, majd Új-Zélandon és Ausztriában tapasztalatot szerzett Benesch Antal. A pincészethez hét hektár szőlőterület tartozik, melyen világfajták teremnek.
Hogy mi a mandorla? Az istenség jelképe, mandula formájú dicsfény, ami körülveszi az egész alakot. A pincészet mandorla márkajelű palackjaiban mindig fajtaborok vannak. A 2024-es Mandorla Sauvignon Blanc-hoz két különböző talajszerkezetű területről érkezett a három különböző időpontban szüretelt alapanyag: a pincészet így ötvözi az újvilági és az óvilági stílust. A korábbi szüretet rövid áztatás, majd hűtött erjesztés és 3-4 hónapig tartó finomseprős érlelés követi, a későbbi szüret érettebb alapanyagát rögtön préselik és erjesztik. Ez utóbbihoz jön a harmadik szüret még érettebb termése, amit 3 hónapig tartanak seprőn, és időnként fel is kevernek. A borokat később házasítják, és a végeredmény egy fajtajelleges, kellemesen ásványos, körtés, barackos, gyömbéres, szegfűszeges ízvilágú bor, ami halakból, vadszárnyasokból készült fogások és spárgaételek kiváló kísérője.
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Sue Tolson (borszkértő), Robert Smyth (borszakértő), Hegyi Gábor (borszakértő), Száraz Krisztián (Borgonista), Barossné Koós Andrea (Borsmenta) Takács Andrea (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).
Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:
Dubicz Borászat: Prémium Sauvignon Blanc 2024; Cseri Pincészet: Sauvignon Blanc 2024; Etyeki Kúria: Sauvignon Blanc 2024; Figula Pincészet: Sauvignon Blanc 2024; Havas & Timár: Sauvignon Blanc 2024; Maison aux Pois: Sauvignon Blanc 2024; Pannonhalmi Főapátság: Sauvignon Blanc 2024; Rókusfalvy Birtok: Sauvignon Blanc Válogatás 2024; TÓTHBORBIRTOK: Sauvignon Blanc 2024; Veszprémi Érseki Pincészet: 1277 Sauvignon Blanc 2023, Mandorla Sauvignon Blanc 2024.






