Vissza

Tavaszköszöntő Egerben

2017.05.12. | Szabó Edit
A St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Borászat és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok tavaszi piknikre hívja a borszerető közönséget. A palackok és a szívek május 13-án nyílnak…
 

„Fontos a hagyomány, de minden szőlőfajtához meg kell találnunk az utat, hogy a különlegességeit meg tudjuk jeleníteni” – mondja dr. Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonosa, miközben a pincészet 2014-es pezsgőjét nyitja. A borász külseje kissé megváltozott az utóbbi hónapokban: arcát méretes szakáll fedi. Athosz hegyére készül lelki gyakorlatra az ősszel. Addig azonban még sok a tennivaló, és nem csak a szőlőben.



Most éppen a hagyományos Napbor Ünnep előkészületei folynak, amelyet harmadik éve minden tavasszal megül az egerszalóki pincészet. Az idei zenei, gasztronómiai, kulturális minifesztiválon ételekkel az egri Macok Bisztró és a Senator-Ház szakácsai kényeztetik a résztvevőket, de Sík Péter sajtmester sajtjait is meg lehet majd kóstolni. Délután 3-tól Henderson Dávid & Tóth Dávid zenél, este 7-től pedig Tóth Vera énekel a vendégeknek.



Az izgalmasnak ígérkező program fő attrakciója a borisszák számára mégis az a fehérboros mesterkurzus lesz, amit maga a házigazda, Lőrincz György tart az érdeklődőknek. „Hatvankét szőlőfajtával dolgozunk Egerben, és ebből negyvenkettő fehér. Nagyszerű, makacs, öntörvényű, de gazdag bort adó fajták ezek, érdemes rájuk odafigyelni” – mondja a mester már a pincében, az „Egyetlen” feliratú hordó előtt. A benne lévő bort az ifjabbik Lőrincz György készítette, aki ma már aktív munkatársa a pincészetnek. A hordó házasítást rejt, hárslevelű és sauvignon blanc van benne, meg egy harmadik fajta is, de az egyelőre titok. Aki kitalálja, mondja majd meg, mert kifúrja az oldalunkat a kíváncsiság.



Irigylésre méltó kirándulásban lesz része az interaktív kóstoló résztvevőinek, de azoknak is, akik beneveznek a pincetúrára. A szabályos rendben sorakozó hordók tengeréből kettőnél cövekeljenek le, és ne menjenek tovább, míg meg nem kóstolhatták a tartalmát. A 2016-os Nagy-Eged Furmint feszes, kifejezetten sós bor, igazi különlegesség, ám a legnagyobb meglepetéssel a Nagy-Egyed 2016-os kadarkája szolgál. A szőlő tengeri üledékes mészkőből álló talajon termett, a házigazda a világ legnehezebben kezelhető fajtájának tartja. A bor fekete, mint az éjszaka, és illatában a málnás, szedres jegyek mellett jól felismerhető a borsmentás(!) karakter. Rendkívül gazdag, szerethető bor, málnacsokis utóízzel. Kihagyhatatlan.



Lőrincz György kezdeményezésére az idei ünnepséghez két másik pincészet is csatlakozott. A St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Borászat és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok helyszínei között autóbuszok szállítják majd a vendégeket.



A Kovács Nimród Borászat a noszvaji Nyilasmár-dűlőben rendezett Battonage Majálissal csatlakozik az eseményhez, gasztronómiai partnere a noszvaji Nomád Hotel lesz. A kifinomult, mégis házias konyhájáról ismert műhely a birtok boraihoz komponált falatokkal érkezik. Nyúlrillette, kacsamájpástétom, lazactatár, pármai sonka, rebarbarás-túrós pite és ki tudja, még mennyi földi jó szerepel a kínálatukban. Hozzá jól csúsznak Kovács Nimród borai, amelyeket a szerencséseknek maga a házigazda tölt a pohárba.



A Nyilasmár a környék egyik legszebb dűlője: aki még nem járt ott, el sem tudja képzelni, hogy milyen csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Az ember fog egy pohár bort, helyet foglal a kényelmes fafotelek egyikében, és csak ül, mint ha ottfelejtették volna. Na jó, azért néha felkel, hogy egyen egy falatot, újratöltse a poharát, vagy megkóstoljon néhány különleges bort Kovács Nimród muzeális gyűjteményéből. Az ezekért kapott pénzbeli adományokat a pincészet az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola számára ajánlja fel a zeneoktatás színvonalának erősítése érdekében. Az alapítvány zenetanáraiból álló zenekar, a Snidero Quartett 17 órától ad jazzkoncertet.



Kovács Nimród kiváló házigazda. Élmény vele egy asztalnál ülni, hallgatni, ahogyan beszél, és nem csak a borokról. Színházról, képzőművészetről, politikáról is szívesen cserél eszmét. Ha arra járnak, beszélgessenek vele egy kicsit, és figyeljék, hogyan látja a világot egy sokat tapasztalt, bölcs ember, akinek őszinte véleményére mindig érdemes figyelni.



Nagyítóval kell keresni azt az embert, aki Csutorás Ferencnél – vagy ahogyan a barátai hívják, Csutinál – többet tud az egri szőlőültetvények múltjáról és történelméről. A borász évek óta írja a bikavérről szóló könyvét Szilágyi Réka muzeológussal. Reméljük, hogy a hiánypótló munka hamarosan megjelenik. Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot dr. Csernus Imrével és gyerekkori barátjával, Mészáros Péter grafikussal alapította 2009-ben kifejezetten azért, hogy a kivágásra ítélt érseki szőlőket megmentsék a pusztulástól.



A birtok csodálatos helyen, a Nagy-Eged heggyel éppen szemben, az Almagyar-dombon található. A 3,5 hektáros ültetvény közepén 2014-ben nyílt meg az AÉS Borkemping és Venyige Spa, amely most a Borpiknik helyszínéül szolgál. Csuti természethű, naturális borokat készít, köztük az Érseki titokbort, amely valóban titkokat rejt, de van egy Aranycsapat borcsaládja is, amelyet valószínűleg minden focirajongó jól ismer. „Csutorás nagyapának 1953-56 között volt egy közös borozója Puskás Ferenccel” – magyarázza a névadást a borász. A szőlőtőkék közé telepített teraszon jól csúsznak a borok. Mellé finom falatokat kóstolhatunk, és megízlelhetjük Csernus Imre Depresso márkanevű kávékülönlegességeit is. A vállalkozó kedvű vendégek pedig Csutorás Ferenc kalauzolásával akár szafaribuszos dűlőtúrán is felfedezhetik a környéket.



A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Akinek nincs programja május 13-ra, célozza meg Egert. Érdemes.
 
Fotó:
Szabó Edit -
wineamore

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (263) borász (29) borászok borásza (5) borbár (26) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (14) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (186) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)