P.A.N.K. Project (Pálffy Attila): Pink Pét-Nat 2019

2020.07.27. | Szabó Edit
Aki szereti a buborékot a borban, és igazán menő akar lenni, kóstolja meg a köveskáli Pálffy Pince ifjú borásza, Pálffy Attila pét-natját. Lendületes, frissítő ital, ráadásul maga a természetesség.

A természetes borok térhódításával újra népszerűvé vált a pétillant naturel, vagyis a pét-nat. Bár a technológia nem új, sokáig nem gondoltak rá, ám néhány éve valakinek újra eszébe jutott, és világszerte beindult a pét-nat-őrület. A nemzetközi lelkesedés honi borászainkra is átragadt, egyre többen kezdtek kísérletezni azzal, hogyan lehet a buborékokat már az első erjedés során a palackban tartani. (A hagyományos pezsgő úgy készül, hogy a már kierjedt pezsgőalapborhoz cukrot és élesztőt adnak, hogy a folyamatok újra beinduljanak, és a második erjedésben keletkező szén-dioxidot nyeli el az ital. Ezzel szemben a pét-natnál a még erjedésben lévő alapbort töltik palackba, így a buborékképződés az üvegben folytatódik, és a CO2 benne is marad a borban, akárcsak a seprő – ettől enyhén zavaros lesz, de egyebek között éppen ezért különleges.)

Pálffy Attila, a köveskáli Pálffy Pince fiatal borásza volt a honi kísérletezők egyik úttörője. Első pét-natjaiból nem készült szemmel látható mennyiség, de kitartó munkáját siker koronázta, és 2017-ben megszületett a pincészet első kereskedelmi forgalomba került pét-natja. Óvatos duhajként mindössze 70 palackot töltöttek le belőle, de a fogadtatás olyan lelkesre sikeredett, hogy azóta már egy kicsit bátrabban palackoznak. A Borsmenta tesztjén a 2019-es évjáratot kóstoltuk, amely syrah és pinot noir házasításával készült.

A bor színe a rózsaszín különböző árnyalatait mutatja, és egyértelműen megjelenik benne a kategóriára jellemző opálosság. A palackot koronazárral zárták le. A nyitáskor legyünk óvatosak, ne rázogassuk az üveget, mert megeshet, hogy a teljes tartalma a nyakunkban landol. A palack alján található üledék szép lassan felkeveredik, így az ital minden töltés után egyre zavarosabb, de ez a bor élvezeti értékeit egyáltalán nem csorbítja, sőt!

Az illata olyan, mint a forrásban lévő vagy a teljesen friss boré, üde, grépfrútos, szamócás, málnás, de van benne egy kis mézes édesség is, ami kifejezetten kedvessé teszi.

Kóstolva lendületes, a buborékok aprók, de sok van belőlük, a gyöngyözés kitartó, az egész italt átjárja a frissesség. A pét-nat a benne található seprőnek köszönhetően a palackon belül is aktív életet él, és ez frissen tartja az ízeit. A szamócás, málnás, grépfrútos karakter ízben is megjelenik, utóízében határozott, de kifejezetten jóleső kesernyével.

Igazi bulibor, és bár a rengeteg tiszta, tükrös bor után az ebben található üledék kicsit furcsa, a természetesség kedvelői imádni fogják. Olyan, mint az osztriga: elsőre bizarr, aztán nem is érted, hogy voltál meg eddig nélküle.

(85 pont)
2020. március 3-án kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta kóstolóit.  

 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Pink Pét-Nat
Termőhely : Balaton-felvidéki borvidék
Évjárat : 2019
Típus : pét-nat, natúr rosé pezsgő
Fajtaösszetétel : 60% syrah, 40% pinot noir
Alkoholtartalom : 12%
Kapható : a pincészet webshopjában
Ára : 5500 Ft
Termelő : Pálffy Attila – P.A.N.K. Project (Pálffy Szőlőbirtok és Pince)
A termelő weboldala : https://palffypince.hu/
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Pálffy Szőlőbirtok és Pince – Pálffy Attila (P.A.N.K. Project)
Cím: 8274. Köveskál, Fő u. 40
E-mail: pankandbor@gmail.com
Iszunk

Benne van a boogie!

2019.07.26. | Borsmenta
Tombol a pét-nat-őrület! Újabban egyre több hazai borász jelenti be, hogy elkészítette első pétillant naturel borát – a buborékkedvelők nem kis boldogságára. Nemrég a tállyai Szóló pinc…
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink II.

2020.07.24. | Gónusz Gabriella
Lehet eső, lehet szél, a Balaton közelében mindig megtaláljuk azt a borteraszt, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (29) borászok borásza (5) borbár (25) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (13) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (185) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)