Vissza

Élet a Kiskunságban

2020.05.15. | Szabó Edit
Lehet, hogy mégis igaza van Petőfinek. Bár most nem kolompol száz kövér gulya a délibábos ég alatt, mégis megindító, hogy ennek a lapos, homokos, szélfútta világnak minden szegletében ott van az élet. A Kiskunsági Nemzeti Parkban jártunk…
 


Aki az Alföldön született, mint jelen sorok írója, nehezen érti Petőfit. Ugyan miért is lehet rajongani a poros utak fölött szálló nyárfaszöszért és a végtelen látóhatárért? Bezzeg a zordon Kárpátok fenyvesekkel vadregényes tája! Na, az valami! Jártuk is a hegyeket, erdőket nagy boldogságban, és eszünkbe se jutott az Alföld tengersík vidékére kirándulni.



Aztán megérkezett a koronavírus, és vele az óvatosság ideje. A szabadban lenni persze kell, de hétvégi túráinkat mindig gondosan úgy terveztük meg, hogy lehetőleg rajtunk kívül egyetlen ember se rója az általunk taposott utakat, ösvényeket. Kerültük Budapest környékét, távolabbi, de könnyen megközelíthető célpontok után kutattunk. Így bukkantunk rá a Kiskunsági Nemzeti Parkra, ahol három nagyobb túraút és közel harminc különböző tanösvény mutatja be a Duna–Tisza közének tényleg csodálatos élővilágát.



A park weboldala pontos leírást közöl valamennyi kirándulóhelyről, és tájékoztatást ad a puszta házirendjéről, a természetjárás etikettjéről is, amiért külön hálásak vagyunk.

Némi gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy a fülöpházi buckavidéket vesszük célba. Budapesttől szűk másfél órás autózás után érkeztünk meg a parkolóba, ahol négy másik autó várakozott. Az egyik kerti asztalnál egy háromtagú család üldögélt békésen, más mozgást nem tapasztaltunk.  



Báránypirosító tanösvény

A tanösvény mindössze 2600 méter hosszú, kezdésnek éppen ideális. Az út egy darabig az erdei tornapályával együtt halad, de most felirat figyelmeztet, hogy a járvány ideje alatt ne használjuk az eszközöket.



Kezdetben fák között haladunk, csend van, csak a szél és a méhek hangja hallatszik. Hosszan figyeljük, hogy egy poszméh hogyan száll virágról virágra, aztán felfedezzük a kis kék virágot is, amiről a tanösvény a nevét kapta. Azért hívják báránypirosítónak, mert a gyökerében festékanyag található, amelyet régebben étolaj, likőr színezésére használtak, és a kozmetikai ipar még ma is alkalmazza. Fura elképzelni, hogy a rúzs, amit éppen viselek, talán egy ilyen virág gyökerének köszönheti a színét.



A fás, ligetes szakaszokat hosszabb-rövidebb mezők tagolják, borókabokrok mellett haladunk el, aztán ámulva nézzük, ahogyan egy nagy területen árvalányhajat lebegtet a szél. Lépten-nyomon Petőfi különböző verssorai jutnak eszünkbe; igen, tényleg itt tenyészik a dús árvalányhaj, de szamárkenyeret sajnos nem látunk. Gyíkok viszont vannak, barnák és zöldek, és bár a többség ijedten beszalad a fű közé, ha meghallja a lépteinket, egy kis zöld hosszan velünk maradt, és nemcsak fényképezni engedi magát, hanem még sétál is velünk egy darabig. Úgy látszik, társaságra vágyik


.
A túra kényelmes, egyáltalán nem megerőltető, és az út nagyon szép. Úgy döntünk, megnézzük a buckákat is, így visszasétálunk a parkolóhoz, és elindulunk az ellenkező irányba.



Garmada tanösvény

Közép-Európa egyik legnagyobb homokvidékének a kellős közepén állunk. A nyílt homokgyepeket a szél formálta, a dűnék közül néhány még mindig vándorol. A homok többnyire nem látszik, elrejti a szemünk elől a felszíni növénytakaró, ám a lábunkat nem lehet becsapni. Hiába a zárt túracipő, előbb-utóbb meg kell állni, hogy kiöntsük belőle a homokot. (A víz mellé érdemes magunkkal vinni egy kis papírtörlőt vagy szalvétát, így sokkal könnyebb megtisztítani a lábunkat.)



A tanösvény 8500 méter hosszú, egyik ága a Somodi tanyához, a másik Fülöpháza központjába vezet. Némi töprengés után a tanya irányába indulunk.

Élvezzük a sétát, de nyoma sincs annak az izgalomnak, amit a Báránypirosító tanösvényen megéltünk. Kissé unalmas mezőgazdasági úton bandukolunk, és az út menti erdősáv teljesen elzárja a kilátást a mező felé. Azzal vigasztaljuk magunkat, hogy a Somodi tanyánál majd biztosan látunk kedves állatokat, de csalódnunk kell. Az elhagyott épület melletti táblán az olvasható, hogy a Somodi tanya 28 év után végleg bezárt.



Szomorúan indulunk vissza, eldöntve, hogy Fülöpháza felé folytatjuk az utat, ám az egyik bekötőút mellett néhány autót és két kiránduló családot pillantunk meg, így hirtelen elhatározással mégis arra kanyarodunk. És jól tesszük!



Nem könnyű a homokban gyalogolni, de megtaláltuk, amiért jöttünk. Megvan az alföldi sivatag, a két tökéletes homokdomb, ahol a magyar filmesek a sivatagi jeleneteket forgatják. A táj holdbéli, de mégis vonzó, talán az itt-ott előbukkanó sárga virágoknak vagy az árvalányhajmezőknek köszönhető, de cseppet sem tűnik kietlennek.



Fás, bokros, ligetes vidéken, jól látható mezőgazdasági úton indulunk vissza a parkolóhoz. A pusztai etikett szerint nem illik letérni az útról, de nem is teszünk ilyet. Bár nem a tanösvény kijelölt vonalán haladunk, GPS-ünk szerint határozottan a parkoló felé tartunk, és meg is érkezünk.



A nap mérlege: 16000 lépés, számtalan kedves gyík, madár, méhecske és pillangó, tíz ember (három csoportba szétszórva, kőhajításnyi távolságban), két kiló homok a cipőnkben és egy nagyon nyugodt, boldogító séta egy régóta ismerős, mégis ismeretlen területen.



A Kiskunsági Nemzeti Park vezetett túrái is nagyon vonzónak tűnnek: szemügyre vehetjük például az orchideákat a Páhi-réteken, de lehet egyet bringázni is, a Fehér-tó szelíd vizét csodálva. Mi legközelebb a Császártöltés határában lévő Vörös-mocsár tanösvény felfedezésére indulunk, és utána irány a Hajósi Pincefalu. Mert egy kiadós túra fáradalmait a Sziegl Pince jóféle borai mellett lehet csak kipihenni igazán!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Tesztelünk

Frittmann Borászat: Generosa 2017

2018.10.02. | Szabó Edit
Az ezerjó és a piros tramini keresztezéséből már 1951-ben megszületett a generosa nevű szőlőfajta, mégsem ültette senki évtizedekig. Frittmann János fedezte fel újra, és nem lehetünk ne…
Beszélgetünk

A szőlő is, a borász is jól érzi itt magát

2019.05.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Szentpéteri Attilával
Tavaly aranyéremeső hullott a kiskőrösi Szentpéteri Borpincére, és a sikersorozat az idén is folytatódik. A családi vállalkozás alapítójával, Szentpéteri Attilával beszélgettünk…  
Tesztelünk

Frittmann Borászat: Rosé Cuvée 2018

2019.07.31. | Szabó Edit
Vidám, könnyed, zamatos, gyümölcsös, egyszóval éppen az, amit szívesen iszunk egy tikkasztó, nyári napon.
Tesztelünk

Szentpéteri Borpince: Néró Rosé Válogatás 2018

2019.10.04. | Szabó Edit
A néró a pincészet emblematikus fajtája, a belőle készült rozé- és vörösborok egyaránt népszerűek. Most már a 2019-es van forgalomban, érdemes megkóstolni…
Tesztelünk

Sziegl Pince: Kolostor-domb Kadarka 2017

2019.11.28. | Szabó Edit
A Hajós-Bajai borvidék lelkes fiataljai, Sziegl Balázs és Sziegl Petra ajándéka ez a kadarka. Ajándék, mert alig van belőle, de olyan szívből jövő, amilyen csak lehet. Karácsonykor kell…
Beszélgetünk

Nagyon hiányoznak a vendégeink

2020.04.19. | Szabó Edit
Beszélgetés Sziegl-Nagy Petrával
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Sziegl-Nagy Petra, a hajósi Sziegl Pince borásza válaszol… &n…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)