Vissza

Káposztás cvekedli

2020.05.18. | Klich Zsuzsa
Imádjuk, ha más készíti el, de mi magunk ritkán állunk neki, pedig egy jó káposztás tésztát megfőzni nem is olyan nagy ördöngösség. A vita ott kezdődik, hogy borssal vagy cukorral kínáljuk…
 


Nagyanyánk a maga gyúrta tésztát mindig nagykockára vágta, az volt a cvekedli. Ő a káposztához soha nem adott volna lebbencset, de mi bizony időnként még ezt a bűnt is elkövetjük. Sebaj! A lényeg az, hogy a káposztás tészta a bolti fodros nagykockából is isteni, azt meg mindig lehet kapni. (Jó, töredelmesen bevalljuk, hogy a frissen készült házi és a boltban vásárolt száraztészta között fényévnyi a különbség, így az igazi konyhatündérek jól teszik, ha maguk gyúrják a cvekedlinek valót, de nem kell erre feltétlenül mindenkinek vállalkoznia.)



Hanem a káposztagyalulást nem lehet megspórolni – hacsak az ember nem vesz a piacon gyalult káposztát kimérve. Mi általában így járunk el, de most volt egy egész káposztánk itthon, úgyhogy nekiveselkedtünk. A feléből káposztás tészta, a másik feléből káposztasaláta készült, mindenki nagy örömére.

Ma már a legtöbb háztartás felszerelkezett valami jóféle aprítógéppel; akinek van, használja bátran. Szabadítsuk meg a káposztát a legfelső leveleitől, vágjuk ki a torzsáját, és már indulhat is a művelet. Ha viszont kézi reszelővel dolgozunk (edzésnek is kiváló), akkor ne vágjuk ki a torzsát. Könnyebb megfogni a káposztát, és nehezebben hullanak szét a levelek.

Nem áltatunk senkit. A káposzta gyalulása időigényes művelet, de a dinsztelés-pirítás is az. Nem bonyolult, nincs benne nehézség, de az időt sajnos rá kell szánni, és ott kell állni mellette.

Íme a recept. Önmagában is kiváló, de sült kacsa köreteként valóságos ünnepi eledel. A mennyiségeket 2-3 főre számoltuk, de ha nagy a család, érdemes duplázni.



Hozzávalók:
  • 50-60 dkg fehér káposzta (egy kisebb fej fele)
  • 2 teáskanál só
  • 3-4 evőkanál étolaj
  • 25 dkg cvekedlitészta (jelen esetben fodros nagykocka)
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítése:

1. A káposztát megmossuk, a külső, fonnyadt leveleket eltávolítjuk, aztán jöhet az aprítás, reszelés, kinek mi áll kézre. Ha kész, a reszelt káposztát besózzuk, és egy laza félórára félretesszük, hogy levet eresszen.

2. Egy nagyobb serpenyőben hevíteni kezdjük az olajat, és ebben karamellizáljuk meg a cukrot.

3. Kicsavarjuk a káposztát (a levét félretesszük), és az olajon karamellizált cukorba forgatjuk. A káposzta kinyomkodott levéből adunk hozzá egy fél merőkanálnyit, megkeverjük, és lefedve párolni kezdjük. Bő negyedórán át pároljuk, időnként ránézünk, hogy van-e alatta nedvesség, vigyázzunk, nehogy leégjen. Ha elfőtte a vizét, levesszük róla a fedőt, és tovább pirítjuk. Barnulni fog, ez a cél, mindig csak arra vigyázzunk, hogy oda ne égjen. Nagyjából újabb 20-25 perc eltelte után a káposztánk gyönyörű, mélyarany színű lesz, és már nem marad alatta semmi nedvesség.

4. Amíg a káposzta párolódik, egy másik lábosban vizet forralunk, és kifőzzük a tésztát. (Adhatunk hozzá a káposzta kicsavart levéből is, de akkor vigyázzunk a sóval.)

5. A kifőtt tésztát leszűrjük és a káposztába keverjük. Ínyencek egy kicsit még piríthatják, vagy akár a sütőbe is betolhatják néhány percre, ha szeretik, hogy megpirul a tészta.

Forrón tálaljuk, és az asztalon gondosan készítsünk mellé sót, borsot és cukrot is. Ne nyissunk vitát, ne tegyünk megjegyzéseket, és azon se csodálkozzunk, ha valaki az első tányért borsosan, a másodikat cukrosan eszi. A káposztás tésztában éppen ez a jó!



Borsmenta-tipp 1.: a gyalulás-reszelés eléggé macerás művelet. Ha egyszer rászánjuk magunkat, készítsünk belőle nagyobb adagot, és fagyasszuk le.

Borsmenta-tipp 2.: ha cukrot veszünk, válasszuk mindig a papírzacskósat. A kiürült zacskót aztán egyéb célokra is felhasználhatjuk, csomagolhatunk bele például uzsonnát.



Borsmenta-tipp 3.: akinek van egy jó darálója, ne vásárolja a porcukrot, hanem készítse el magának.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Juhtúróval töltött gombafejek

2016.06.09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.  
Főzünk

Töltött cukkini

2016.10.31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…  
Főzünk

Pofonegyszerű cseresznyés süti

2018.06.07. | Szabó Edit
Ez a süti az elfoglalt háziasszonyok álma, és az egyik legfinomabb nyári édesség. Cseresznyével, meggyel, sőt áfonyával is működik – mindig azt tegyük bele, aminek éppen szezonja van… &…
Főzünk

Tojásos nokedli

2020.03.23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…  
Főzünk

Juhtúrós sztrapacska

2020.03.31. | Szabó Edit
Minden időben, minden évszakban, minden után és minden helyett. A juhtúrós sztrapacska örök favorit, tökéletes és megunhatatlan. Mi most saját szedésű medvehagymával és ibolyával dobtuk…
Főzünk

Medvehagymás-padlizsános lasagne

2020.04.19. | Szabó Edit
A lasagne a legnépszerűbb olasz ételek egyike, variációinak száma végtelen. Még tart a medvehagymaszezon, készítsük hát azzal!  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (29) borászok borásza (5) borbár (25) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (13) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (185) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)