Tavaszi spárgaleves

2020.05.25. | Szabó Edit
Hogy a friss zöldségek vagy a galuska miatt, meg nem mondjuk, de ez a spárgaleves verhetetlen. Pillanatok alatt elkészül, és szinte azonnal el is fogy…
 


Az igen praktikus krémlevessel szemben ez a tavaszi változat csak friss spárgából készíthető, így kizárólag szezonban főzhetjük, de akkor szinte naponta. Gyors, egyszerű és megunhatatlan.

 

Hozzávalók:
  • 1 csokor zöldspárga
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál fehérrépa
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 csapott kávéskanál cukor (elhagyható)
  • 2 dkg vaj
  • 1,5 dl húsleves (kockából is készülhet)
A galuskához:
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 3 púpozott evőkanál liszt
 

Elkészítése:

1. A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a petrezselymet gorombára vágjuk.

2. A spárgát megmossuk, eltörjük, ahol hagyja magát. Az alsó, fásabb részét másfél liter vízzel és egy leveskockával feltesszük főni (ha van húslevesünk, abban főzzük), a rügyeket levágjuk és félretesszük, a középső részt pedig 1 cm-es darabokra szeleteljük.

3. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zöldségeket, dobunk rá egy kis sót, hogy levet eresszen, és félpuhára pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a spárgát, összeforgatjuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit együtt párolódjanak a vajban. Ha már kezd puhulni a spárga is, ráöntjük a spárgavégekből főzött másfél liternyi alaplevet, belekeverjük a cukrot, és megfőzzük.

4. Amíg a leves fő, felütjük a tojást, rádobjuk a csipetnyi sót, rákanalazzuk a lisztet, és összekeverjük. Sűrű nokedlitésztát kapunk.



5. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levesbe szaggatjuk a nokedlit. Nyugodtan lehet kiskanállal, nem baj, ha egy kicsit nagyobbak, és az sem, ha nem egyformák. Ez a kézzel készült galuska bája.

6. Ha beleszaggattuk a nokedlit, rádobjuk a petrezselymet, hozzáadjuk a spárgacsúcsokat, még egy-két percig főzzük, és ha a nokedlik feljöttek a víz felszínére, el is készült a leves.



Forrón tálaljuk, nem kell hozzá semmi. Ínyencek azért egy-két karika csípős paprikát vághatnak bele.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Túrónudli spárgákkal

2017.05.29. | Szabó Edit
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…  
Főzünk

Éljen a spárgaszezon!

2018.05.30. | Szabó Edit
A szezonja áprilistól júliusig tart, a kalóriatartalma alacsony, ám a tápanyagtartalma magas, sok benne a kálium, az A-, a B- és a C-vitamin, valamint a folsav, természetes afrodiziákum…
Főzünk

Tavaszi karalábéleves

2019.05.08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…  
Főzünk

Spárgakrémleves

2019.05.20. | Klich Zsuzsa
Lehet harsányzöld, törtfehér vagy lilás rózsaszín, imádjuk a spárgát minden változatban. Ezúttal krémlevest készítettünk belőle, de az elkövetkezendő hetekben még számtalan módon az asz…
Főzünk

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019.06.03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer meg…
Főzünk

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019.06.11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes éte…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (263) borász (29) borászok borásza (5) borbár (26) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (14) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (186) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)