Vissza

Zöldborsós lepénykék

2020.05.11. | Klich Zsuzsa
Könnyű, gyors, egészséges és nagyon finom. Ezek a zöldborsós lepénykék akár fagyasztott borsóból is készülhetnek, de hamarosan megjelenik már a friss is a piacon. Alig várjuk…
 


A szárazbab mellett talán a zöldborsó mifelénk a leggyakrabban használt hüvelyes. Általában levesben vagy főzelékként kerül az asztalra, de érdemes néha újabb recepteket is kipróbálni. Együk bátran, a zöldborsó nemcsak finom, de egészséges is. Rendszeres fogyasztásával rendben tartható a vérnyomás, csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, segít kezelni a gluténérzékenységet, és serkenti az emésztést is!



A fetával és a bazsalikommal összepárosítva az íze kicsit más, mint ahogyan megszoktuk, de éppen ettől izgalmas ez az étel.



Hozzávalók:
  • 30 dkg puhára főtt zöldborsó
  • 10 dkg feta sajt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • néhány tekerésnyi fekete bors
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • néhány szál petrezselyem
  • 1-2 szelet bacon (elhagyható)
  • zsiradék a sütéshez


Elkészítés:

 
1. A zöldborsót és a fetát robotgéppel pépesítjük, majd belekeverjük a lisztet és a tojásokat.
Vágjuk apróra az újhagymát, a petrezselymet és a bazsalikomot, adjuk a zöldborsós masszához, és tekerjünk rá egy kis frissen őrölt borsot.

2. A tejjel kevergetve addig hígítsuk a masszát, amíg sűrű palacsintatészta-állagot nem kapunk.

3. Vágjuk apróra a bacont, pirítsuk meg, és a darabkákat keverjük a tésztához. Ha húsmentesre vágyunk, ezt a lépést hagyjuk ki!

4. A kisült zsírt forrósítsuk meg – ha szükséges, adjunk hozzá még zsiradékot –, és a tésztából süssünk kis korongokat. Egy közepes serpenyőbe általában 4 korong fér, de a méretet ízlés szerint változtathatjuk.

Fűszeres joghurttal, friss salátával tálaljuk, de jól illik hozzá a zsenge csemegekukorica is.



Borsmenta-tipp 1.:
kísérletezhetünk sűrűbb tésztával is, akkor finom, fasírtszerű pogácsákat készíthetünk, ha pedig hígabb a tészta, akkor megtölthetjük, mint a klasszikus rokonát.

Borsmenta-tipp 2.: a nyers tészta remekül eláll a hűtőben 1-2 napig, így nem kell egyszerre kisütnünk a teljes mennyiséget. A lepénykék frissen sütve a legízletesebbek.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Tavaszi karalábéleves

2019.05.08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…  
Főzünk

Fetás cukkinilepény

2019.05.29. | Szabó Edit
A kolokythokeftedes az egyik legnépszerűbb görög étel. Elkészítése egyszerű, hamarabb kisül, mint hogy megtanulnánk a nevét. A cukkini és a feta az alapja, de a menta a lelke, már csak…
Főzünk

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019.06.03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer meg…
Főzünk

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019.06.11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes éte…
Főzünk

Cukkinifőzelék

2020.04.16. | Klich Zsuzsa
Olyan, mint a zsenge tök, de mégse olyan. A cukkinifőzelékben az a legjobb, hogy az is szereti, aki a tökfőzeléket nem. Ki érti ezt?  
Főzünk

Túrós süti liszt nélkül

2020.04.18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenk…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (263) borász (29) borászok borásza (5) borbár (26) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (14) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (186) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)