Vissza

Túrós süti liszt nélkül

2020.04.18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenkinek, aki szereti a túrót…
 


Receptek jönnek-mennek, néha évekig sütünk vagy főzünk valamit, aztán elfelejtjük, de csak azért, hogy egy idő múlva nagy örömmel leljünk újra rá. Ez a túrós süti azonban makacsul része a repertoárnak, amióta csak rábukkantunk Stahl Judit egyik szakácskönyvében.


 
Hozzávalók:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagyobb vagy két kisebb biocitrom héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magja (vagy vaníliapor)
  • fél tasak sütőpor
  • 40 gramm (kb. 4 evőkanál) étkezési keményítő
  • 1 csipet só
  • 5 dkg mazsola
  • fél dl rum
  • kevés vaj és cukor a sütőformába 



Elkészítés:

1. A mazsolát mossuk meg, majd a felmelegített rumban hagyjuk ázni fél órát.

2. A citromot alaposan (körömkefével) mossuk meg, és reszeljük hozzá a túróhoz.



3. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

4. Keverjük habosra a puha vajat a cukorral és a sóval, keverjük bele a tojásokat is.

5. Keverjük hozzá kanállal a sütőport és a keményítőt is, adjuk hozzá az illatos túrót, a vaníliát és a végén a leszűrt mazsolákat, meg az áztatórumból 2 evőkanálnyit.



6. Egy fodros szélű formát vajazzunk ki, és hintsük meg cukorral (csak amennyi rátapad!).
Lapátoljuk át a tésztánkat a formába, és toljuk a sütőbe.

7. Süssük egy szűk órát, de félidőben borítsunk rá óvatosan alufóliát, nehogy túlságosan megpiruljon a teteje.

Langyosan tálaljuk, kevés porcukorral meghintve, befőttel vagy lekvárral nagyon finom!


 
Borsmenta-tipp: mindig törekedjünk arra, hogy jó minőségű, friss alapanyagokkal dolgozzunk, de ennél a receptnél ez különösen fontos! A vaj és a túró legyen házi, mazsolából is valami extra, nagy szeműt válasszunk. Használjunk igazi rumot, egy olcsó aromával az egész sütemény ízét kockáztatjuk! Adjuk meg a módját fogyasztáskor is, tálaljuk szépen, ez nem az a péksüti, amit a nap eleji rohanásban két lépés között nyelünk le. Az arányok csodálatosak, minden falatban érezzük a kissé fanyar citromhéjat a krémes, édes túróban, az illatos vanília és a rum pedig igazán teljessé teszi az ízélményt! Most már csak az okoz fejtörést, miként legyünk mértékletesek, hogy ne fogyjon el az egész egyszerre…
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Juhtúróval töltött gombafejek

2016.06.09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.  
Főzünk

A Rákóczi-túrós

2017.02.19. | Szabó Ágnes
Tortaálmok 1.: Először az üst mellett
A cukrász az az ember, aki kiteljesedni hívja az anyagot, a sütemény pedig nem más, mint a jó együttműködés jutalma és mércéje. 
Főzünk

Túrónudli spárgákkal

2017.05.29. | Szabó Edit
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…  
Főzünk

Túrógombóc szamócadzsemmel

2019.06.24. | Klich Zsuzsa
A túrógombóc a magyar konyha egyik klasszikusa, nincs háztartás, ahol nem készítik, és mindenki a magáéra esküszik. Íme egy megbízható recept azoknak a kezdőknek, akik még nem találtak…
Főzünk

Kapros-túrós pogácsa

2019.10.08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…  
Főzünk

Gyümölcsös túrókrém

2020.04.11. | Klich Zsuzsa
Ehhez a gyümölcsös túrókrémhez az egzotikus országokból érkező déligyümölcsök mellett a saját fagyasztónkba eltett hazai alapanyagokat is felhasználhatjuk, mielőtt mindenből lesz friss…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (263) borász (29) borászok borásza (5) borbár (26) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (14) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (186) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)