Vendégoldal

Most kell észnél lennünk!

Most kell észnél lennünk! című cikk borítóképe
2025. 11. 25. | Babarczi Zsuzsi
Libalakoma és Nyitott pincék napja, palackozás és adminisztráció – egy pincészet bőven ad munkát, de hogy pontosan hogyan is mennek ott a dolgok, abba ritkán látunk bele. Babarczi Zsuzsi most erről is mesél a naplója második részében…

Sokan nem szeretik a novembert, mert ködös, nyirkos, sötét. Én igen, mert az évnek ebben az időszakában nagyon sok minden zajlik, helyére kerül, lezárul, és persze itt van a Márton-nap és a libalakoma is. Aki ismer, tudja, hogy szeretek jókat enni, és Márton-napkor lehet!

Novemberi vendégjárás

Az idei évben sok rendezvényünk volt, novemberben különösen sok – szerencsére. Pannonhalmán, az Izsóp étteremben megtartottuk a hagyományos libavacsorát, de a pincénél is mozgalmas volt ez az időszak.

Rendszeresen csatlakozunk a Nyitott pincék napja programhoz, és ilyenkor egész nap várjuk a vendégeket, de máskor is jöttek hozzánk csapatok Felvidékről, céges rendezvényeket és baráti összejöveteleket szerveztek hozzánk. Egy-egy ilyen találkozás alkalmával mindig elmesélem a borászat történetét, ami szerves része a családunk életének, és persze beszélek arról is, hogy hogyan készülnek a boraink, és melyiket miért szeretjük. A bor számunkra nem egyszerűen egy termék, hanem a mindennapjaink, az életünk része, és aki meglátogat bennünket, annak megpróbáljuk átadni ezt az életérzést. Szerintem a mai online világban egyre fontosabbak a személyes találkozások. Tudtok jobb helyszínt erre egy borászatnál?!

A libalakoma alapja az újbor, amit azonban el is kellett készíteni… Szóval, nem mindig csak a buli van. Az viszont nagyon jó érzés, hogy pozitív visszajelzéseket kapunk, amikor először mutatjuk meg a közönségnek az Irsai Olivért vagy a kékfrankos rozét. Ilyenkor örül a szívem. Egész évben ezért dolgozunk, és ilyenkor látjuk a munkánk eredményét, kiderül, hogy jól tettük-e a dolgunkat.

Gatyákat felkötni!

Mivel a mi borászatunk legnagyobb erősségét a könnyű, reduktív tételek adják, nálunk a szüret után egy kicsit még több a munka, mint a betakarítás időszakában, hiszen ezekkel a borokkal meg kell jelennünk a piacon. A pincében dolgozó kollégákkal megfeszített tempóban derítünk, szűrünk, stabilizálunk és palackozunk. Ilyenkor fantasztikus illatok vesznek körül bennünket, és hát természetesen folyamatosan kóstolni kell – ez a munkánk kötelező eleme.

A nehézséget mindig az jelenti, hogy szorít az idő a piacon való megjelenéssel (valahogy állandóan rohanunk a mai világban), és persze a bor nem mindig gondolja úgy, hogy kész akar lenni a megadott dátumra. Ráadásul tuti ilyenkor romlik el a szivattyú, a szűrő vagy betegszik le a kolléga, szóval mindig van valami hátráltató tényező. Fontos az alkalmazkodás képessége és a gyors döntéshozatal – ez a mindennapjaim szerves része. A gatyákat fel kell kötni, hogy le tudjuk követni ezt a sok teendőt….

A természet körforgása

Mindenki azt gondolja, hogy szüret után legalább a szőlőben van egy kis nyugi – de nem, ott sem áll meg az élet. December elején kezdjük majd a metszést, de előtte fontos művelet a tápanyag-utánpótlás, hiszen ha ősszel kerül a földbe, van ideje kifejteni a hatását, és sokkal jobban hasznosul a bejuttatott tápanyag. Az idén különösen ráfeküdtünk erre a témára, mert azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt évek időjárása nagyon megviselte a szőlőt, és fontos, hogy jó kondícióba kerüljenek a tőkék, hiszen ezen múlik a 2026-os termés mennyisége, minősége. Csirketrágyát használunk, így a környezetünket is óvjuk.

A tápanyag-utánpótlás után pedig felkészítjük a talajokat a téli csapadék befogadására is, tehát nyugalomról szó sincs, az ültetvényeken is egész évben jelen vagyunk. Fantasztikus, ahogy az évszakok változnak, és ezt mi nyomon követjük, kísérjük évről évre. Amikor kijutok a szőlőbe, mindig megállapítom, hogy sokkal többet kellene a természetben lenni… csak mindig beüt az időhiány!

Az a fránya adminisztráció

Az iroda is aktív, jönnek be a megrendelések mellé a céges borcsomagok (ez nagyon jó hír), készülnek a számlák. A többiek mindig nevetnek rajtam, hogy ilyenkor látják a szememben a dollárjeleket, mint Dagobert bácsinál, de tényleg így van. Az elmúlt években különösen megemelkedtek a költségek (gondolom, nem mondtam újdonságot), és hát a „hajót” akkor tudjuk jól kormányozni, ha sok bort vásárolnak tőlünk. Le kell adnunk a borelszámolást, az adminisztrációs teher is óriási. Bevallom, hogy a munkámnak ezt a részét kedvelem a legkevésbé.

Az életünk a szőlő, a bor, az adminisztráció és a kóstolók tengelyén zajlik, aktív, összetett, izgalmas feladatok ezek, és minden mindennel összefügg. Fontos a precizitás, az együttműködés, az összhang, mert ha egy helyen valami nem úgy alakul, ahogyan kellene, borul minden. Szóval van dolga a csapatnak, és ilyenkor mindig eszembe jut apukám egyik kedvenc mondata, amit annyiszor hallottam gyerekkorom óta, hogy szinte belém égett: most kell észnél lennünk – vagy inkább mindig és folyamatosan.

Ránk férne már egy kis pihenés! Eljön majd az is, de december elejére még készülünk egy kis meglepetéssel – erről viszont majd legközelebb mesélek.

Fotó:
Babarczi Szőlőbirtok és Pince

Vendégoldal
Mindennapok Zsuzsival című cikk borítóképe

Mindennapok Zsuzsival

2025. 11. 11. | Babarczi Zsuzsi
Babarczi Zsuzsi naplója – 1. rész
Mostantól egy éven keresztül Babarczi Zsuzsi, a győrújbaráti Babarczi Szőlőbirtok és Pince ügyvezető-borásza mesél az életéről minden második héten a Borsmenta magazin olvasóinak. Íme a sorozat első része, némi bemutatkozással és egyebekkel…
Vendégoldal
Egy év Katával című cikk borítóképe

Egy év Katával

2025. 11. 04. | Szabó Edit és Zsirai Kata
2024. november 5-én indult, és 2025. október 28-án ért véget a Katanapló a borsmenta.hu hasábjain. Az eltelt idő alatt Zsirai Kata mádi borász az életünk részévé vált, szerettük a vele töltött időt. Íme egy kis visszatekintés, mi is történt 52 hét alatt…
Vendégoldal
Itt a vége, fuss el véle! című cikk borítóképe

Itt a vége, fuss el véle!

2025. 10. 28. | Zsirai Kata
Katanapló 25. rész
Zsirai Kata naplója a befejező részhez érkezett, és most az is kiderül, hogy a mádi borászlány kinek adja át a stafétát. Íme a Katanapló utolsó, 25. része. Fogadjátok szeretettel!
Vendégoldal
Eljött a búcsú ideje című cikk borítóképe

Eljött a búcsú ideje

2024. 09. 26. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 24. rész
Véget ér egy évig tartó utazásunk az Unger Bormanufaktúra és a természetes borok világában. Bornaplója 24., befejező részében dr. Kaibinger Tamás elbúcsúzik az olvasóktól, de a borai által továbbra is velünk marad…
Vendégoldal
Itt a vége című cikk borítóképe

Itt a vége

2023. 09. 05. | Schubert Ádám
Aprónapló 27. rész
Az Aprónapló 27. részével búcsúzik a Borsmenta olvasóitól Schubert Ádám, akinek egy éven keresztül követhettük a mindennapjait. Visszaengedjük a szőlőbe és a pincébe, de most már minden palack ApróKertek borról az ő gondolatai jutnak majd eszünkbe…
Vendégoldal
Végszó című cikk borítóképe

Végszó

2017. 12. 27. | Bodó Judit
Bottszerda 24. rész