Most kell észnél lennünk!
Sokan nem szeretik a novembert, mert ködös, nyirkos, sötét. Én igen, mert az évnek ebben az időszakában nagyon sok minden zajlik, helyére kerül, lezárul, és persze itt van a Márton-nap és a libalakoma is. Aki ismer, tudja, hogy szeretek jókat enni, és Márton-napkor lehet!
Novemberi vendégjárás
Az idei évben sok rendezvényünk volt, novemberben különösen sok – szerencsére. Pannonhalmán, az Izsóp étteremben megtartottuk a hagyományos libavacsorát, de a pincénél is mozgalmas volt ez az időszak. 

A libalakoma alapja az újbor, amit azonban el is kellett készíteni… Szóval, nem mindig csak a buli van. Az viszont nagyon jó érzés, hogy pozitív visszajelzéseket kapunk, amikor először mutatjuk meg a közönségnek az Irsai Olivért vagy a kékfrankos rozét. Ilyenkor örül a szívem. Egész évben ezért dolgozunk, és ilyenkor látjuk a munkánk eredményét, kiderül, hogy jól tettük-e a dolgunkat.
Gatyákat felkötni!
Mivel a mi borászatunk legnagyobb erősségét a könnyű, reduktív tételek adják, nálunk a szüret után egy kicsit még több a munka, mint a betakarítás időszakában, hiszen ezekkel a borokkal meg kell jelennünk a piacon. A pincében dolgozó kollégákkal megfeszített tempóban derítünk, szűrünk, stabilizálunk és palackozunk. Ilyenkor fantasztikus illatok vesznek körül bennünket, és hát természetesen folyamatosan kóstolni kell – ez a munkánk kötelező eleme.
A nehézséget mindig az jelenti, hogy szorít az idő a piacon való megjelenéssel (valahogy állandóan rohanunk a mai világban), és persze a bor nem mindig gondolja úgy, hogy kész akar lenni a megadott dátumra. Ráadásul tuti ilyenkor romlik el a szivattyú, a szűrő vagy betegszik le a kolléga, szóval mindig van valami hátráltató tényező. Fontos az alkalmazkodás képessége és a gyors döntéshozatal – ez a mindennapjaim szerves része. A gatyákat fel kell kötni, hogy le tudjuk követni ezt a sok teendőt….
A természet körforgása
Mindenki azt gondolja, hogy szüret után legalább a szőlőben van egy kis nyugi – de nem, ott sem áll meg az élet. December elején kezdjük majd a metszést, de előtte fontos művelet a tápanyag-utánpótlás, hiszen ha ősszel kerül a földbe, van ideje kifejteni a hatását, és sokkal jobban hasznosul a bejuttatott tápanyag. Az idén különösen ráfeküdtünk erre a témára, mert azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt évek időjárása nagyon megviselte a szőlőt, és fontos, hogy jó kondícióba kerüljenek a tőkék, hiszen ezen múlik a 2026-os termés mennyisége, minősége. Csirketrágyát használunk, így a környezetünket is óvjuk.
A tápanyag-utánpótlás után pedig felkészítjük a talajokat a téli csapadék befogadására is, tehát nyugalomról szó sincs, az ültetvényeken is egész évben jelen vagyunk. Fantasztikus, ahogy az évszakok változnak, és ezt mi nyomon követjük, kísérjük évről évre. Amikor kijutok a szőlőbe, mindig megállapítom, hogy sokkal többet kellene a természetben lenni… csak mindig beüt az időhiány!
Az a fránya adminisztráció
Az iroda is aktív, jönnek be a megrendelések mellé a céges borcsomagok (ez nagyon jó hír), készülnek a számlák. A többiek mindig nevetnek rajtam, hogy ilyenkor látják a szememben a dollárjeleket, mint Dagobert bácsinál, de tényleg így van. Az elmúlt években különösen megemelkedtek a költségek (gondolom, nem mondtam újdonságot), és hát a „hajót” akkor tudjuk jól kormányozni, ha sok bort vásárolnak tőlünk. Le kell adnunk a borelszámolást, az adminisztrációs teher is óriási. Bevallom, hogy a munkámnak ezt a részét kedvelem a legkevésbé.
Az életünk a szőlő, a bor, az adminisztráció és a kóstolók tengelyén zajlik, aktív, összetett, izgalmas feladatok ezek, és minden mindennel összefügg. Fontos a precizitás, az együttműködés, az összhang, mert ha egy helyen valami nem úgy alakul, ahogyan kellene, borul minden. Szóval van dolga a csapatnak, és ilyenkor mindig eszembe jut apukám egyik kedvenc mondata, amit annyiszor hallottam gyerekkorom óta, hogy szinte belém égett: most kell észnél lennünk – vagy inkább mindig és folyamatosan.
Ránk férne már egy kis pihenés! Eljön majd az is, de december elejére még készülünk egy kis meglepetéssel – erről viszont majd legközelebb mesélek.






