Az édenkert maga

2016.09.08. | Szabó Edit
Beszélgetés Litauszki Zsolttal

„Hatalmas váltás lesz. Tímeával, a feleségemmel mi már voltunk a Karib-térségben, de a gyerekek még soha nem jártak ott. Október végén, legkésőbb november elején indulunk. Óriási kaland vár ránk…”
 
Litauszki Zsolt nem kispályás szakács. Bebarangolta a vendéglátás minden területét, főzött üzemi konyhán és luxusszállodában, borvendéglőben és Michelin-csillagos étteremben, dolgozott magánszakácsként és tanácsadóként, most pedig egy 12 éttermet tömörítő vendéglátó vállalkozás kreatív séfje – még nagyjából egy bő hónapig. Október végén azonban családjával együtt felszámolja az itthoni életét, és Costa Ricába utazik, hogy egy izgalmas vállalkozás egyik tulajdonosaként kezdjen új életet…


 
Most még te határozod meg a Zsidai Group éttermeinek kínálatát, a csoporthoz tartozó 12 konyhafőnök veled beszéli meg a napi, heti teendőket. Amikor 2009-ben hozzájuk szegődtél, két üzletért feleltél, az eltelt évek alatt azonban még tízet nyitott a cég. Hogyan lehet mindezt átlátni? Mi adja a munka nehézségét és örömét?

Ennek a munkának számomra semmi nehézsége nincs, egyszerűen azért, mert nagyon szeretem. Összetett, izgalmas és rendkívül kreatív feladat. Mindegyik étteremben megvannak a felelős emberek, ott a konyhafőnök és a helyettese, az én dolgom ebben a folyamatban az, hogy az innovációt és a kontrollt képviseljem, vagyis hogy új ételeket kreáljak, új technológiákat vonjak be, és hogy ellenőrizzem ezek megvalósulását, működését. Jól felépített rendszerben dolgozunk, én a felelősökkel tartom a kapcsolatot, mindenki tudja a feladatát, gördülékenyen megy a munka. Ha étlapot váltunk, akkor viszont szorosabb közöttünk az együttműködés, olyankor hús-vér valómban is megjelenek, és főzünk.

Vagyis eddig így történt. Mostantól eléggé megváltozik a helyzet, hiszen Costa Ricából nehéz lenne mindezt ugyanígy irányítani. Megérett az idő a váltásra?

Egy bizonyos szint után eljutsz odáig, hogy már nincs feletted más, csak a tulajdonos. Én eljutottam erre a szintre, és elérkezettnek láttam az időt arra, hogy újra saját vállalkozásba kezdjek. Néhány hónapja még nem gondoltam volna, hogy ez a tervem éppen így valósul meg, de örülök neki.



Elmeséled?

Persze. Az egész vállalkozás elindítója Marschall Péter, akit évekkel ezelőtt ismertem meg, amikor magánszakácsként dolgoztam. Péter a ház vendége volt, így találkoztunk, de aztán évekig nem volt kapcsolatunk egymással. Néhány hónapja megkeresett, és elmesélte, hogy feladta a médiavállalkozását (ő volt a Sztárban sztár, a Hal a tortán, az Éden Hotel és más hasonló televíziós produkciókat gyártó Paprika Latino Kft. tulajdonosa), a családjával együtt Costa Ricába költözött, és ezentúl ott fog élni. Beindított egy komoly vállalkozást, amihez már talált partnereket, de szeretne bevonni engem is. Így lettem rövid gondolkodás után tulajdonostársa és partnere ebben a csodálatos munkában.

Mi a vízió?

Péter létrehozott egy 15 Minutos nevű céget, amely ma már két éttermet és egy cateringcéget üzemeltet Costa Rica csendes-óceáni partvidékén, egy Uvita nevű településen. Az a feladatunk, hogy a vállalkozást továbbfejlesszük. Decemberben nyílik a harmadik étterem, már az én aktív közreműködésemmel, de lesz szálloda, sörfőzde, iskola és kórház is hamarosan. A terület nagy része Péter tulajdona. Olyan várost fogunk felépíteni, ahol az odaérkezők együtt dolgoznak majd az ott élő emberekkel, és a gyerekek együtt tanulnak az iskolában. Az oktatás a helyi gyerekek számára ingyenes lesz, mert a többiek által befizetett tandíj fedezi a költségeket.

Meglehetősen idilli terv…

Egy idilli helyszínen. Amikor a családommal egyetértésben úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk Péterhez, elutaztam egy hétre, hogy megnézzem az országot és a helyet, ahol élni fogunk. Uvita az édenkert maga. Az óceán partján, az esőerdő szélén fekszik, egy olyan földnyelvnél, amelyet dagálykor mindig elönt a víz, apálykor viszont kilátszik a homoksziget. Rengeteg delfin és bálna élőhelye, de nemcsak a vízi, a szárazföldi állatvilág is nagyon gazdag. Különben az egész ország fantasztikus. Costa Rica a világ „legzöldebb” országa: 100%-ban megújuló erőforrásokból biztosítják az energiaszükségleteiket. Fosszilis energiát egyáltalán nem használnak, pedig nagyon nagy kőolaj- és földgázkincsen ülnek, de ezt még el se kezdték kiaknázni. A mezőgazdaságuk, a könnyű- és nehéziparuk ellátja őket azzal a bevétellel, amire az országnak szüksége van. A földgolyó legnagyobb kávé-, csokoládé- és mangóexportőrei közé tartoznak. Emellett 1860 óta nincs hadseregük, az egyik legnyugodtabb, legbiztonságosabb ország a világon, az iskolák és a kórházak jól felszereltek, rendezettek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy vigyázzunk ezekre az értékekre, és mindent a helyi emberekkel egyetértésben, az ő segítségükkel valósítsunk meg. Mi ott nem hódítók akarunk lenni, hanem szeretnénk alkalmazkodni hozzájuk, és egy megfelelő ökológiai rendszert kiépíteni.



Ezen mit értesz?

Uvita népszerű hely, szívesen látogatják a turisták, de minőségi a vendégkör. A Kennedy családnak van ott nyaralója egyebek között, de rengeteg francia és holland mágnás vásárolt ott házat, hiszen ebben a csodálatos környezetben zavartalanul tudnak pihenni. A szolgáltatóipar viszont még nem épült ki, és mi egyebek között ennek megvalósításán dolgozunk. Nagyon jók az éghajlati adottságok, egész évben 25-30 fok van, a víz 28 fokos, nincs hőingadozás. Nagyon óvatosan, a természet értékeinek maximális tiszteletben tartásával látunk munkához, de szeretnénk mindent magunknak megtermelni.

Ez igazán hozzád illő feladat. Emlékszem, mesélted, hogy otthon magad sütöd a kenyeret, jól ismered a gyógyhatású és ehető fűszernövényeket, és azokban az osztrák éttermekben, ahol dolgoztál, egy idő után megteremtetted a saját fűszerkertedet…

És így van ez a jelenlegi éttermeinkben is. Az állattenyésztést itt még nem tudtuk megvalósítani, de szeretném, ha Costa Ricában állatokat is tartanánk. Természetesen a helyi lakosokkal egyetértésben fogunk dolgozni, az ő tapasztalataikra támaszkodva. Hosszú távú együttműködés kialakítása a célunk, a siker közös érdek, hiszen az ő jó minőségű terményeikre az éttermek egész évben vevők lesznek. Már zajlanak az előkészületek, folyik a palántázás, a helyiek paprikát, paradicsomot, uborkát ültetnek. Mire megérkezem, lesz már néhány saját növényünk.



Költözik az egész családod?

Igen. Hatalmas váltás lesz. Tímeával, a feleségemmel mi már voltunk a Karib-térségben, ő tehát valamennyire ismeri azt a környéket, de a gyerekek még soha nem jártak ott. Óriási kaland vár ránk.

Mennyi időre terveztek? Meddig fogtok ott maradni?

Nem tervezünk. Megyünk. Október végén, legkésőbb november elején indulunk.

Mi lesz a te konkrét feladatod?

Nagyjából ahhoz hasonló munkát fogok végezni, mint eddig, én hangolom össze a vendéglátó vállalkozás működését, kreatív séfként veszek részt az éttermek munkájában, betanítom az egyes helyek konyhafőnökeit, és persze tulajdonosként igyekszem biztosítani a feltételeket a gördülékeny munkához. Segítem majd az ültetvények és az állattenyésztő bázis működését is, hiszen nálam jobban senki nem fogja tudni, mikor mire van szükség az egyes helyeken.

Egy igazi kis kolóniát hoztok tehát létre, amit szeretnétek a saját képetekre formálni?  Ami rólatok szól?

Nem, ez nem rólunk szól, hanem róluk. Arról a helyről és azokról az emberekről, akik ott élnek. Az a legfontosabb számunkra, hogy megőrizzük Uvitát olyannak, amilyen, és hogy ne változtassuk meg az embereket sem. Fantasztikus élmény beszélgetni a helyi indiánokkal, nagyon sokat lehet tanulni tőlük. Olyan sertés hasaalja szalonnát készítettek, hogy el se hittem. Ami ott van, komoly érték, meg kell őrizni.

Ismered az ott termő zöldségeket, gyümölcsöket?

A tavaszi látogatásomkor természetesen elmentem a piacra. Hihetetlen gazdagság van ott, az ember csak ámul a bőség láttán. Ezerféle színű és formájú gyümölcsök, elképesztő növények teremnek arrafelé. Licsi, durián, rambután, maracuja, vagy a kenyérfa jellegzetes szagú gyümölcse, a jackfruit, ezerféle banán, lédús mangó, rengeteg különböző bab, többféle avokádó, porcsin eukaliptusz és rengeteg más, amit korábban még csak nem is láttam. Fantasztikus élmény lesz megismerkedni velük, és felhasználni őket az ételekben. Egy új világ fog kinyílni előttem.



Hol laktok majd?

Uvitában, az őserdő szélén egy kis házikóban, ahol kényelmesen elférünk. Péter azért nevezte el a céget 15 Minutosnak, mert öt gyermeke van, és soha nem szeretne a családjától 15 percnél távolabb lenni. Nekem is két kicsi lányom van, és remélhetőleg még bővül a család, én is szeretnék mindig a szeretteim közelében lenni, és annyi időt velük tölteni, amennyit csak tudok. Nagyon várjuk már, hogy ott lehessünk. Nagy kaland lesz! Hatalmas!
 
Fotó:
Litauszki Zsolt





címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)