2019.05.30. | Szabó Edit
Az idén Garamvári Vencel balatonboglári borász és pezsgőmester vehette át a Magyar Bor Akadémia által odaítélt Az év bortermelője életműdíjat. Az elismert szakemberrel Szabó Edit beszélgetett…
Garamvári Vencel nem kifejezetten romantikus lélek, ám ha pezsgőre terelődik a szó, vonásai meglágyulnak, arcára derű költözik. Nem csoda. Élete jelentős részét a buborékos italok világában töltötte. Szakértelme, gyakorlati tapasztalata megkérdőjelezhetetlen, tradicionális eljárással készült pezsgői egyre népszerűbbek a hazai és a külföldi fogyasztók körében egyaránt.
Önt sokan a magyar pezsgőgyártás egyik legjobb szakemberének tartják. Hol szerezte a tudását és a tapasztalatait?
Frissen végzett kertészmérnökként, 1966-ban kerültem a Törley Pezsgőgyárba, és ott megpecsételődött a sorsom. A pezsgőkészítéshez máig tartó szenvedély fűz. Ez volt életem egyik legtermékenyebb időszaka. Fiatal voltam, tele tettvággyal, néhány éven belül gyártási igazgató lettem. Aztán egy vállalati döntés következtébena a Hungarovin termelési igazgatójává neveztek ki. 650-700 ezer hektoliternyi bor exportjáért, felvásárlásáért és termeléséért voltam felelős.
Hihetetlen számok, de mégis csak számok. A borászkodástól, a pezsgőkészítéstől meglehetősen távol került…
Ezért is hoztuk létre a feleségemmel és egy kollégámmal 1990-ben a saját borászati vállalkozásunkat. A titkos álmom már akkor is az volt, hogy egyszer majd pezsgőt is készítünk, de arra kilenc évet várni kellett. 1999-ben pár ezer palackkal debütáltunk. A pezsgőszerelem tehát régi, és ma is meghatározó, bár a tevékenységünket elsősorban a szőlőtermesztés, a borkészítés jellemzi.
A pezsgőkészítés egy tapasztalt szakember számára is kihívás, hiszen nem elég hozzá a jó alapbor, komoly technológiai igénye is van…
Először a borászat műszaki feltételeit teremtettük meg, aztán következett a pezsgőérlelő pince. Az első sikerélményem 2002-ben volt, amikor egy extra brut pezsgőmmel a francia pezsgőbajnokságon ezüstérmet nyertem. Mindig az volt az álmom, hogy saját szőlőből készítsek pezsgőt, de ez csak 2003 óta van így, addig vásároltam a gyümölcsöt az alapborhoz.
Mi a jó pezsgő titka?
Legyen finom, érlelt illatú, ezüstfehér vagy világos szalmasárga színű, légiesen könnyű és elegáns, rózsafüzérszerű gyöngyözéssel. Mi ezt úgy érjük el, hogy sokáig erjesztünk alacsony hőmérsékleten, és a pezsgőt seprőn tartva, 24-36 hónapig érleljük palackban. Kizárólag tradicionális eljárással dolgozunk, más engem nem is érdekel.
A pezsgővel kapcsolatban szinte mindenkinek van egy romantikus története. Az Öné hogy hangzik?
A feleségem a cégünk egyik kereskedelmi partnerénél volt vezető beosztásban, úgyhogy minket a pezsgő hozott össze. Feltételezem, hogy a személyes szimpátián kívül az ital minősége is hozzájárult ahhoz, hogy ebből a kapcsolatból házasság lett. Lassan harminc éve vagyunk házasok, de még most is majdnem minden esténket egy pohár pezsgővel zárjuk. Ez az én szenvedélyem, nem tehetek róla.
Megjegyzés: a beszélgetés első változata a 2015-ös Népszabadság Top 100 Bor című magazinban jelent meg.
Fotó:
Garamvári Szőlőbirtok
-
weboldal