Maximalista vagyok

2016.06.14. | Szabó Edit
Öt ország kétszázegy sillerbora indult a Paksi Sillerfesztivál idei versenyén. Közülük a borbírák a Muth Pálinka és Borpince cabernet franc sillerét ítélték a legkiemelkedőbbnek, a legjobb paksi sillerért járó díjat pedig Kovács Sándor, a Fabro Pince tulajdonosa vehette át…
 
A Sárgödör tér egyik legcsinosabb présháza a Fabro Pincéé. Az utcaszinten színvonalas étterem várja a vendégeket, az ízlésesen kialakított, többszintes pincében pedig jó borok pihennek. Nem állíthatjuk, hogy háborítatlanul, a szentélyszerű érlelőhely csendjét ugyanis gyakran verik fel az odaérkező érdeklődők. Kovács Sándor szívesen kalauzolja a csoportokat és az egyéni látogatókat, nála egy kóstolással fűszerezett pincetúra nem rövidebb egy óránál, de ha belefeledkezik a mesélésbe, akár kétszer ennyi ideig is sétálgathatunk a hordók és a boltívek között.
 
 
 
A paksi családok többségében komoly tradíciói vannak a borkészítésnek. Itt, a Sárgödör téren 70 présház áll, de a környékbeli utcákban is találkozunk néhány jellegzetes, sváb építészeti hagyományok szerint megépített pincével. A teret a gazdák mindig szerették és magukénak érezték, szívesen jártak ide, pedig még az én gyerekkoromban is sokszor térdig ért itt a sár.
 
Úgy tűnik, a tér felújítása, a présházak megmentése sok paksi családnak szívügye volt, ezért is jött létre 15 évvel ezelőtt a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete. A tagok sokat tesznek a paksi siller népszerűsítéséért és a paksi borászati hagyományok újraélesztéséért. Többekkel beszélgettem, és mindenki úgy gondolja, hogy Ön az egyesület motorja. Ön is belenőtt a borászkodásba, mint a többiek?
 
Igen, és mégsem. Nálunk elsősorban a nagyszülők borászkodtak, de nem Pakson, hanem Medina-Szőlőhegyen. Így aztán gyerekként én is minden hétvégémet a szőlőben töltöttem, abban nem volt hiba. Mégis kakukktojásnak számítottam, mert 42 éves koromig egyáltalán nem ittam alkoholt.  Sportoltam, sportvezető voltam, és soha nem is gondoltam, hogy valaha a bor közelébe kerülök. 2007-ben azonban elveszítettem az édesapámat, és beláttam, hogy a megkezdett utat nekem kell folytatnom.
 
Nehéz volt a döntés?
 
Egyáltalán nem. Azt szokták mondani, hogy ha valakiben paraszti vér csörgedez, azt hiába próbálja magában elfojtani, végül úgyis a felszínre tör. Nálam is így volt. Édesapám halála után jóformán körül se néztem, már benne is voltam a borkészítésben. Eredetileg azt gondoltuk, hogy kicsinosítunk egy présházat a Sárgödör téren, hogy illő körülményeket biztosítsunk a boroknak. Aztán az egy pincéből lett kettő, egybenyitva, az egy hektár szőlőterületből lett mára hat, és a kezdeti pár ezer palacknyi mennyiség helyett ma már 35000 palack bort készítünk évente. Először csak a pincénél mutattuk be a borainkat, ma már országszerte több mint száz helyen kapható, ami innen kikerül.
 
Önnek akkorra már volt egy jól működő vállalkozása. A családi hagyományokat úgy is továbbvihette volna, ha nem fejleszti, csak szinten tartja, amit a család elkezdett. Mégis építkezni kezdett. Miért?
 
Mert maximalista vagyok. Eddigi életem jelentős részét a sikerorientált gondolkodás határozta meg, márpedig aki évtizedeken keresztül focizik és dzsúdózik, az megtanul küzdeni. Ma is tombol bennem a versenyszellem, és mindig azért hajtok, hogy a legjobb legyek. Nem maradhatok le, az nem megy. Már a második hely sem érdekel. Erről nem tehetek, egyszerűen ilyen vagyok, ezért aztán meg kell tennem mindent az első helyért, ha jól akarom érezni magam a bőrömben. Kitűztem magam elé azt a célt, hogy Paksot felrajzoljuk a magyar borászat térképére, és addig nem nyugszom, amíg ez nem sikerül. Szerencsére a családom remek partner ebben a munkában, a feleségem és a fiaim is az ügy mellé álltak, így nagyon hatékonyak vagyunk.
 
Valóban ennyire jó termőhely Paks vidéke?
 
Ez nem kétséges. A paksi bor régen nagyon ismert volt, vissza kell kapnia a népszerűségét. Remek a termőtalaj, kiváló a klíma, minden adottságunk megvan ehhez. Nagy lehetőségeket látok a területben, érdemes kiaknázni. Remélem, hogy idővel mások is mernek majd komolyabban vállalkozni, mert együtt sokkal jobb eredményeink lehetnének.
 
Azért így sem panaszkodhat. Szép díjakat kap, az érdeklődők egymásnak adják a kilincset a pincében, és a borok igen jó éttermek itallapján kaptak helyet…
 
Így van, és erre büszkék is vagyunk, de nem ülhetünk a babérjainkon. A város, a siller és a Sárgödör tér népszerűsítése érdekében minden évben több komoly rendezvényt is szervezünk. Június 17-18-án lesz majd a következő. Ezen a hétvégén nemcsak a bornak, hanem a kávénak és a pálinkának is főszerep jut, a nagyszínpadon pénteken Charlie, szombaton pedig a Magna Cum Laude ad koncertet, a futballrajongók pedig kivetítőn nézhetik majd a meccseket. Ilyenkor mindig 4-5 ezer ember látogat el hozzánk, a Sárgödör tér megtelik élettel, a programok vonzzák a fiatalokat, és szerencsére egyre több a visszajáró vendég. Azt hiszem, jó úton haladunk.
 











címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)