Vissza
Eszünk

A diszkontborok állják a próbát!

A diszkontborok állják a próbát! című cikk borítóképe
2018. 09. 28. | Szabó Edit
Nem mindennapi borvacsorára kaptunk meghívást a minap. Az Aldi Magyarország megújuló magyar borkínálatát Szik Mátyás örökös magyar sommelier-bajnok mutatta be, s hozzá Györffy Árpád séf komponált illő fogásokat…

„Ez az első borvacsora az Aldi magyarországi történetében, de reméljük, hogy sok követi még” – nyitotta meg az estét a házigazdák megbízásából Szik Mátyás sommelier, aki korábbi munkatársa, Györffy Árpád, a budapesti Four Season’s Hotel Kollázs éttermének séfje oldalán mindent megtett azért, hogy az est ízei meggyőzőek legyenek a vendégek számára. Tegyük mindjárt hozzá: sikerrel.

Épp idén volt tíz éve, hogy az Aldi nevű diszkont-áruházlánc megérkezett hozzánk, és az eltelt évek alatt a hazai kiskereskedelem meghatározó szereplőjévé vált. Sokak szemében az is szimpatikussá teszi őket, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, teljes egészében zöldenergiával működnek, és az utóbbi hónapokban három új töltőállomást is üzembe helyeztek Magyarországon.

Működésüket a diszkontfilozófia elvei határozzák meg, egyik legfontosabb ismérvük, hogy jó minőségű termékeiket folyamatosan alacsony áron kínálják – komoly előnyökhöz juttatva ezzel vásárlóikat.

Mostantól így lesz ez a borok esetében is, ugyanis a megújuló borbeszerzési stratégia egyértelműen az „ár-érték arányban a legjobbat” elvét követi, a legismertebb, a hazai vásárlók által legkeresettebb magyar borászatok tételeit helyezve a középpontba. Az Aldi polcain egyre több a neves termelők által kizárólag az áruházlánc számára palackozott bor, közülük kóstoltunk meg ötöt a vacsorán, természetesen a hozzájuk illő falatokkal együtt. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az est egyetlen tétele sem került többe 1499 Ft-nál.

„Ma este megpróbáljuk megfejteni azt a titkot, hogy a mindennapok ivóborai mellé hogyan lehet olyan ételeket társítani, amelyek otthon is elkészíthetőek, és a borral együtt tökéletes harmóniát alkotnak” – mondta Szik Mátyás, miközben az első bort pohárba töltötte.

A sommelier szerint egy rozé mindig biztonságos választás, túl sok meglepetés nem érhet bennünket: egy kicsit epres, egy kicsit málnás, többnyire karcsú, és legtöbbször jó ár-érték arányú bor, de azért nem kizárólag ez utóbbi paraméter számít. „Az a legfontosabb, hogy soha ne legyenek véletlen ízek se a tányérunkon, se a poharunkban” – tette még hozzá a szakember, és jól látható, hogy ebben a párosításban a véletlennek valóban igen csekély szerep jutott. A Danubiana 2017-es Merlot Roséja enyhén görögdinnyés világú, és igen jól egészíti ki Györffy Árpád fantáziadús előételét. Görögdinnye, bivalymozzarella, lime, bazsalikom és szárított fekete olajbogyó van a tányéron – nemcsak szép, hanem finom is, és nem kell hozzá különösebb gyakorlat, hogy a saját konyhánkban elkészítsük.

Miközben ízlelgetjük a falatokat, Rappay Virág, az áruházlánc borbeszerzője arról mesél, hogy az őszi szezonban tovább szélesedik majd a magyar borkínálat. Arra törekszenek, hogy közvetlenül a pincészetektől vásároljanak, így biztosítva a hosszú távú együttműködést.

Szik Mátyás nem hisz a klasszikus borsorrendben, ha a helyzet úgy kívánja, bátran kínál rozé után fehérbort. Most is ez történik. A Laposa Birtok Prizma fantázianévre hallgató 2017-es olaszrizlingje egy kicsit zöldalmás, egy kicsit vegetális, és jól felismerhetőek benne a termőhelyre jellemző vulkanikus jegyek. Szivárványos pisztráng érkezik mellé, zöldalmával, egy kis friss salátával, a sósságot pedig a pisztráng ikrája hozza a tányérra. Tökéletes párosítás, nem győzzük dicsérni, az est egyik kiemelkedő kettősével van dolgunk.

A borok kiválasztása az Aldinál három lépcsőben és természetesen vakkóstolással történik, amelynek során a szakmai szempontokat és a vásárlóközönség elvárásait egyaránt figyelembe veszik, és a visszajelzéseket nagyon fontosnak tartják.

A Kéthelyen gazdálkodó Kristinus Pincészet 2017-es fehér küvéje birtokszelekció. Fő összetevője a sauvignon blanc és a chardonnay, de egy kis sárga muskotály és egy kevés zöld veltelini is került a házasításba. Séfünk karfiolkrémet, Szent Jakab kagylót és rákpáncélból készült habos, vajas mártást ajánl mellé, amelyhez csak ráadás a tengeri spárga és a zsázsa friss íze. Hosszas gondolkodás után úgy döntünk, ez nem az a fogás, aminek otthon is nekifutnánk, de a borral kétségkívül jól működik.

Bár nyáron leginkább fehérborokat vagy rozékat iszunk, ne feledjük, hogy akkor dübörög a grillszezon, és egy grillpartin igenis helye van a könnyebb vörösöknek. Nem csoda, hogy a Vylyan Pincészet Syrah-Cabernet Franc házasítására gyorsan rákattantak a vásárlók.

Ez a könnyű vörösbor nagyon jó üzenet, dől belőle a szedres világ, fűszeres, lendületes, és a második pohár is jólesik belőle. Györffy Árpád kacsamellet készített hozzá, céklapürével, meggyzselével, pisztáciával, és a cékla földességét egy kis yuzuval ellensúlyozta. Tökéletes késő nyári fogás, harmonikus ízekkel. Az édes-sós falatok remekül működnek együtt a borral. Egy gyakorlott séf persze nem megy a szomszédba egy kis rafinériáért, és nem minden háziasszonynak van otthon yuzu a keze ügyében, de a céklapüré vagy a sóban sült cékla házi körülmények között is reprodukálható, nem kell hozzá más, csak egy kis vállalkozószellem.

Ki ne szeretné a túrógombócot? Főleg, ha eperrel tálalják! Isteni, mutatós desszert, nincs édesre hangolva, ezért Szik Mátyás merészet gondol, és rozét kínál hozzá. Bizonyára vannak olyan helyzetek, amikor a Danubiana 2017-es Cabernet Sauvignon Roséja jól működik ebben a párosításban, de mi ezen az estén hiába kerestük a kapcsolódási pontokat. Lehet, hogy a séf zseniális desszertje nem tűrt konkurenciát, de az is elképzelhető, hogy bennünk nem volt elég nyitottság. Oda se neki! A vacsora ezzel együtt is meggyőző volt, és örömmel tapasztaltuk, hogy a borok valóban állták a próbát.

Azért azt senki ne várja, hogy 1000 Ft-ért valami csodát kap palackba zárva, de nem is ez a cél. A fontos az, hogy ne csak sátoros ünnepeken, hanem a legszürkébb hétköznapokon is megengedhessünk magunknak egy üveg vállalható színvonalú bort, és az Aldi új borválogatása garancia erre.

Fotó:
Borsmenta - honlap