2018.12.30. | Lovranits Júlia
A soproni Hoffer cukrászda újabban már reggelit és bisztróebédet is kínál, a legcsábítóbbak azonban ma is a régi családi recept szerint készült sütemények. Mert a név kötelez…
A családi hagyományok folytatói valahogy mindig különös tiszteletet ébresztenek az emberben. Van abban valami megható és misztikus, ahogy egy üzlet generációról generációra vándorol kézről kézre. Így van ez a soproni Hoffer cukrászdával is: mindig volt valaki, aki felkötötte a kötényt, és tovább keverte a vaníliaillatú habokat – a történelem viharaival is dacolva.Itt nagyapáról unokára szállt tovább a cukrászhagyomány és a kis várkerületi üzlet szeretete. A két világháború között a His-féle cukrászda működött az épületben, ahol a jelenlegi tulajdonos nagyapja, Hoffer Ferenc inaskodott. Később ugyanezt az üzletet ő és a felesége vezette, hittel, szeretettel.
Most modern bisztró és korszerű, paleosüteményeket is tartó cukrászda működik benne, de a falakon régi családi fotók tanúskodnak a hely küzdelmes, mégis vidám múltjáról, Hoffer Ferenc cukrász hivatás- és családszeretetéről.
A régi cukrászdát három éve az unoka nyitotta meg újra, és ahogyan az a Hoffer famíliában szokás, természetesen itt dolgozik az egész család. Ma már a családi receptek alapján készült sütemények mellett a kor igényeinek megfelelően levesek, saláták, tészták is készülnek a konyhában, így nemcsak egy kávéra, édességre, hanem egy gyors ebédre is érdemes betérni hozzájuk.
A kis üzletben érezhetően jó a hangulat, a pincérek barátságosan ugratják egymást, és persze a vendégeknek is jut a mosolyból bőven. A vitrinben hatvanféle sütemény kelleti magát, a bőséges választék kissé zavarba ejtő, mi is nehezen döntünk. Végül engedünk az újdonságok csábításának, és a málnás paleosüteményt kóstoljuk meg. Nem émelyítően édes, viszont garantáltan élesztő- és cukormentes. Csupa egészség! Mellé a kávét dominikai szemekből főzték, az ellenőrzött biominősítésű ültetvényről származó arabica kellemesen lágy, kissé édes főzete kifejezetten illik a süteményhez.
Talpon maradni senkinek sem könnyű, ezért örömteli, hogy a Hoffer cukrászda jelenlegi tulajdonosai haladnak ugyan a korral, de ma is őrzik a családi hagyományokat. Reméljük, a kis várkerti üzlet itt lesz még száz év múlva is, pultjában az édes zserbóval, a marcipántortával, a gesztenyepürével és megannyi csábító süteménnyel, amelyek a néhai Hoffer Ferenc megsárgult receptfüzete alapján öltenek testet nap mint nap.
Fotó:
facebook
Lovranits Júlia
Gosztom Krisztián