Az ínyencek paradicsoma

2017.11.18. | Szabó Hajnalka
A slow életmódot néhány éve ismerjük hazánkban, és egyre több követője akad. Mi is ellátogattunk a Slow Gasztro Marketre…
 

Felgyorsult világunkban fontos, hogy tudatosabbak legyünk, törekedjünk az egyensúlyra. Az emberek többsége manapság folyamatosan rohan, úgy érzi, hogy mindig csinálnia kell valamit; ha éppen nem dolgozik, akkor programokkal zsúfolja tele az életét, és minden szabad percében a telefonját nyomkodja. Pedig érdemes egy kicsit lelassulni, figyelni magunkra és a környezetünkre.

A slow filozófia éppen a slowfood kapcsán bontakozott ki, és egyik célja, hogy élelmiszereink többségét közvetlenül a termelőktől szerezzük be, és tudjuk, hogy mit fogyasztunk. Az utóbbi időben egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával, nekik különösen fontos, hogy mi kerül a tányérjukra. A kiskertpiac szervezői ezért november közepén megrendezték az első budapesti Slow Gasztro Marketet, ahol nyugodtan kóstolgathattunk, beszélgethettünk a termelőkkel, és adalékmentes, valódi élelmiszerekkel térhettünk haza.



Az asztalok roskadoztak a kiváló alapanyagokból készült finomságoktól, az árusok meg szívesen mesélték el a történetüket. Vannak, akiknek a családja évtizedek óta feldolgozza a kertben termett zöldséget-gyümölcsöt, de többen a személyes érintettség okán vágtak bele vállalkozásukba. Az egészséges gasztrocsodák izgalmas ízkombinációk is voltak egyben. Itt volt például a Katyvasz, akiknek a vicces elnevezése már akkor mosolyt csalt az arcunkra, amikor még nem is tudtuk, milyen finom zöldségeket, lekvárokat, szörpöket rejtenek az üvegek. A környezettudatos családi manufaktúránál minden termék gluténmentes, és szinte az összes laktózmentes is. Az étcsokis almalekvár például vegán csokiból készül. Nem elírás, fantasztikus csokoládélekvárjaik igazán komplex ízélményt tartogatnak: a tejcsokis szilvalekvár vörösborral, az epres fehércsoki-lekvár rozéval készült. Gyakorlatilag egy nagyon finom csokikrémről van szó, ami egyszerűen abbahagyhatatlan. De árulnak például bojtorjánból készült szörpöt, ami szintén nem része a mindennapjainknak, pedig nagyon különleges íze van.



Különlegességben nincs hiány a Délity mézeseknél sem. Amellett, hogy lépes mézet is hoztak, a megszokott ízek mellett náluk kóstoltuk a karakteres galagonyamézet és a gesztenyemézet, illetve az erdei mézharmatot is, aminek az a különlegessége, hogy nem virágról, hanem a fák leveleiről gyűjtik a méhek a nektárt.

Voltak mindenféle mustárok, olajok, illatos fűszernövények, pácolt fürjtojás, sajtok, szendvicskrémek és még sok-sok ízletes falat, többek között a Kanálka zöldségkrémei Királyhegyesről, akik friss, természetes, új ízeket kínáltak, amiket élettanilag kedvező hatású zöldségekből és gyümölcsökből készítenek. A rozmaringos sült fokhagymájuk kihagyhatatlan!



A NekedTerem-nél minden egészséges, minden hazai, és még házhoz is szállítják nekünk. Nagy segítség ez, ha nem akarunk naponta üzletről üzletre járni azért, hogy jó minőségű, megbízható termelőktől származó és mindig friss gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket és húskészítményeket szerezzünk be, így több időnk jut egymásra és a közös étkezésekre. Náluk is rendelhető új kedvencünk, a Hecsedli biosüti. Mi itt kóstoltuk először, de biztosak vagyunk benne, hogy nem utoljára. A hecsedlisek is személyes érintettség révén kezdtek el mindenmentes süteményeket előállítani 2014-ben, amikor a kislányuk születésnapjára kerestek tortát, és rájöttek, hogy mennyire nehéz tartósítószer- és színezékmentes édességet találni. Nekik köszönhetően mára könnyedén rendelhetünk olyan babatortákat, amiben nincsenek allergének, de a gyümölcsös sütijeik és a sós ropogtatnivalóik is telitalálatok.



A Franziska sütiboxok szintén azért jöttek létre, mert bár egyre egészségtudatosabbak vagyunk, nassolni azért szeretünk, és miért ne tehetnénk ezt bűntudat nélkül? A natúr, organikus energiagolyók, kekszek és brownie-k a különböző méretű, helyes kis dobozokban fantáziadús ajándékok lehetnek, és ki ne örülne egy mákos-citromos, egy sütőtökös-gyömbéres vagy egy mandulakrémes-fehér csokoládés meglepetésnek, főleg ha tudja, hogy azok természetes alapanyagokból készültek?



Mostanában egyre hidegebbek a napok, egyre többször kapar a torkunk, egyre gyakrabban érezzük azt, hogy csak úgy bekuckóznánk a takaró alá egy csésze teával. A Bazsalikomos Kert a családi farmról származó gyógy- és fűszernövényekből kever csodás teákat, nekünk a Nap a kedvencünk, amiben van alma, szilva, szőlő, csipkebogyó, rozmaring, fodormenta és kerti bazsalikom, és immunerősítő hatása mellett azt is imádjuk, ahogy az illata belengi az egész lakást. A Slow Gasztro Marketen pedig megismertük az újdonságukat: a kétféle ízesítésű sóvirágban a parajdi só és a Maldon sópelyhek mellé kevert fűszernövények és virágszirmok egészen különleges ízt adnak ételeinknek.



Ha csak egy könnyű ebédet szeretnénk összedobni, gyakran jut eszünkbe, hogy valamilyen tésztát főzzünk. A Desszert Tészta gluténmentes, vegán termékei között van fahéjas, medvehagymás, céklás, spenótos, de az ízesítés nélküli tésztáik – például a boglyas metélt – is olyan szépek, hogy ha csak ránézünk, azonnal főzni támad kedvünk. Tésztaszószaikkal, például egy vegán vadas mártással hamar túlesünk az ebédkészítésen. Egyetlen tésztájukat, a belga csokoládést nem tudják gluténmentesen elkészíteni, de ha valaki nem gluténérzékeny, ezt a ritkaságot is mindenképpen próbálja ki. Ja, és a 22 órán keresztül főzött szilvalekvárjukat sem érdemes kihagyni!



Számtalan egészséges és élvezetes élelmiszert választhatunk akkor is, ha megállunk egy pillanatra, és elgondolkozunk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Akik itt árultak, mindannyian gondosan válogatott alapanyagokból, odafigyeléssel, szeretettel készítették a termékeiket, és élményt adtak azzal is, ahogy meséltek róluk. A piac úgy volt kerek egész, hogy a fűszernövényektől a feldolgozott élelmiszereken keresztül a tálalásig mindenfélét vásárolhattunk.



Ruzicska Tünde keramikus
tányérjairól leginkább fine dining éttermekben ehetünk, de most ide is elhozta különleges kerámiáit, amik funkcionálisak és szemet gyönyörködtetőek is egyben. Vele beszélgettünk arról, hogy egyre többen tartják fontosnak az igényes tálalást, és ahogy nem mindegy, hogy mit, úgy az sem mindegy, hogy miből eszünk. A gasztrodizájnnal nemcsak a kézzel készített kerámiák révén találkozhattunk, de igényes textil bevásárlószatyrokat is vehettünk, hogy törekedjünk a minél kevesebb csomagolóanyag használatára.



Akik ebben a felgyorsult világban a lassulás élményét keresték, a Slow Gasztro Marketen mindenképpen megtalálhatták. Jó volt beszélgetni egy könnyű ebéd, egy finom süti vagy egy tea mellett, hiszen a piacozás közösségi esemény is – ami közben jó dolgokat lehet enni, meg vásárolni otthonra vagy ajándékba, de az biztos, hogy ennél a vásárlásnál nemcsak a kamrapolcot töltöttük fel, hanem mi magunk is feltöltődtünk. Alig várjuk a következőt!
 
Fotó:
Szabó Hajnalka

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (8) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (113) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (120) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (275) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (242) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (41) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (10) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)