Bor(bár) másképp

2017.12.08. | Bőti László
 „Tizenkettő egy tucat” – legyintenek sokan a manapság oly divatos borbárok előtt elhaladva, hogy aztán egy kevésbé feszengős sörözőben vagy egy odahaza felbontott üveg bor mellett folytassák az estét. Nekik ajánljuk a VinoPianót…
 

Nem tagadjuk, e pillanatban eléggé rajongunk ezért a hangulatos borbárért, ami másfél éve találta meg végleges helyét Budapest IX. kerületében, ott is az Élesztő udvarban. A miértre számtalan válaszunk van, úgyhogy talán vegyük is őket szépen sorra:
 
Ajánljuk, mert bár nem kell érte kilépni a Belváros jó közlekedési kapcsolatokkal megáldott sűrűjéből, a legbelsőbb és egy ideje már túlzsúfolt bulinegyedet itt végre a hátunk mögött hagyhatjuk. Elég csak valahol felpattannunk az elmúlt több mint tíz évben már igencsak hozzánk nőtt sárga Combinóra, elutazni a Corvin-negyedig, és ötpercnyi séta után már le is huppanhatunk egy szimpatikus asztal mellé.


 
Ajánljuk, mert belépés után a tágas pincehelyiségben nem érezzük úgy, hogy a többiekhez vagy a berendezéshez képest alulöltöztünk, hogy nem vagyunk elég nagyvilágiak, vagy hogy itt most modoros frázisokban kéne beszélgetnünk. A belső tér barátságos, se nem „hipszter”, se nem „vintage”, se nem „műelegáns fekete”, hanem egyszerűen csak kellemes.
 
Ajánljuk, mert egy kicsit a kínálata is eltér a megszokottól, hiszen olyan tételekkel foglalkoznak, amik egyrészt nem köszönnek ránk bármelyik boltban, másrészt amelyek elkészítése során a borász igyekezett minél kisebb mértékben beavatkozni a természet folyamataiba. Éppen ezért kis hazai birtokok korlátozott palackszámú, organikus, többnyire spontán erjedt és igencsak izgalmas borait kóstolhatjuk poharazva, így „hóbortunkkal” a természetet is kisebb mértékben károsítjuk.


 
Ajánljuk, mert végre egy olyan helyről van szó, ahol pár óra iszogatás után nem kell arra gondolni, hogy milyen jó lesz hazafelé könyékig merülni egy szénhidrát-utánpótlást jelentő gyorskajás papírzacskóba, hiszen éhségünket helyben is csillapíthatjuk, ráadásul nem is akárhogy! A kínálatot ínycsiklandó, szabadon összeválogatható „tapascsomagocskák” adják, amikbe a számos, húsos és húsmentes kence mellé különböző kolbászokat, sajtokat és egyéb finomságokat is kérhetünk. Mindezek ráadásul hazai, a helynek is otthont adó Élesztőházban vasárnaponként megrendezett Pancson áruló termelőktől származnak, és nem utaztak több száz kilométert a tányérunkig.


 
Ajánljuk, mert tesznek róla, hogy a fogyasztóik ne csak a címkén vagy a falakra kifüggesztett posztereken találkozhassanak a borászokkal, így szerdánként rendszeresen „Arcot a bornak” elnevezésű estéket tartanak, amikor kötetlenül lehet beszélgetni egy-egy termelővel. Lehet tőlük kérdezni, aláírást kérni, vagy épp megveregetni a vállukat.
 
Egész héten ajánljuk, de ha csak úgy be akarunk esni, akkor a hétfő-keddet válasszuk, a többi napon érdemes asztalt foglalni, előtte pedig átböngészni a Facebook-oldaluk eseménynaptárát, amit mindig igyekeznek jó előre feltölteni csemegékkel.


  
És végül ajánljuk, mert életünk egyik legjobb májpástétomát ettük ott, aminek a receptjét ráadásul most meg is osztjuk veletek!


 
Vörösboros csirkemájpástétom
(6-8 főre)
Vajas Balázs receptje



 
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül, tisztított tömeg)
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
½ teáskanál szárított vagy 1 ág friss kakukkfű
30 ml balzsamecet
50 ml vörösbor – Nyolcas Ádám Kékfrankos 2015
17 dkg + 5 dkg hideg vaj
1 teáskanál durvára tört színes bors
tengeri só


 
Elkészítés:
2 dkg vajon, közepes lángon megpároljuk a finomra vágott hagymát és a fokhagymát. A megtisztított májat pár percig együtt pároljuk a hagymával, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, a bort, a kakukkfüvet és a színes borsot, és újabb pár percet főzzük együtt. Fontos, hogy puha maradjon a máj, így kapunk majd krémes állagot. Az 5 dkg hideg vajat kis kockákra vágjuk, és a májhoz adjuk, miközben botmixerrel pürésítjük, ezzel is habosabbá, krémesebbé téve a pástétomunkat. A kész pürét megsózzuk, és formába simítjuk. A 15 dkg vajból tisztított vajat készítünk: megolvasztjuk, és az olvadékban lévő savót lekanalazzuk róla, majd az aranysárga vajat a pástétom tetejére öntjük. A tetejét díszíthetjük kakukkfűágakkal, rózsaborssal. Egy éjszakára, de legalább 6 órára behűtjük. Friss kenyérrel és savanyított zöldségekkel kínáljuk.
 
Fotó:
facebook
Szindbád az Utazó - Facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (34) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (131) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (288) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (254) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (50) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (15) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)