Éjszaka a Nagybanin

2019.07.24. | Barossné Koós Andrea
Aki még nem járt a Nagybani Piacon, el sem tudja képzelni, milyen hihetetlen folyamatok mennek végbe addig, míg egy fürt banán az áruházak polcaira kerül. A Piac éjszakája program segítségével most bepillantást nyertünk a titkokba…
 


Biztos sokan hallottak már a Nagybani zöldség- és gyümölcspiacról – de vajon hányan jártak a raktárak, teherautók között? Az ország legnagyobb termelői és elosztói piaca idén harmadik alkalommal rendezte meg a Piac éjszakája nevű programot, ahol két estén keresztül bepillantást nyerhettünk a nagybani adásvétel pörgő világába. Az érdeklődés hatalmas volt, pár óra alatt az összes jegy elfogyott. A rendezvény neve csalóka, azt gondolnánk, különleges alkalomnak számít, hogy éjszaka van nyitva a piac, pedig ez teljesen hétköznapi.


 
Hogyan képzeljük el a Nagybanit egy szokványos napon? Igazából bárki vásárolhat a piacon, előzetes regisztráció és a szükséges belépési díj megfizetése után. A sorompók előtt felsorakoznak a kisebb-nagyobb furgonok, és mint egy lóversenyen, időre indítják az autókat. A belső területre beérve hatalmas a tömeg: gyalogosok, targoncások, teherautók szlalomoznak az épületek között. Bár a közlekedési szabályokat bent is tartani kell, kicsit olyan, mintha Ázsiában lennénk – külső szemlélőnek kaotikus a helyzet, de a helyiek jól kiismerik magukat.
 
A Nagybani piacon nagykereskedelmi raktárakat, irodákat és szabadtéri árusítóhelyeket egyaránt találunk. A nagyobb épületek belül hűtöttek, hogy az áru minél tovább friss maradjon, ráadásul az egyes raktárak tematika (hazai, külföldi, zöldség, gyümölcs) szerint rendeződnek.


 
Vezetett túránk első állomása a Virtual-Fruit üzlete volt. A kereskedés különlegessége, hogy speciális zöldségeket, gyümölcsöket kínálnak egész évben. Friss salátával láttak minket vendégül, aminek egyik érdekes alapanyaga a fekete fokhagyma. Elkészítéséhez a hagyományos, friss fokhagymát szabályozott hőmérsékleten (60-90 °C) és magas páratartalom mellett (80-90%) kell tartani az érlelési folyamat során, ami akár egy hónapig is eltarthat. Otthoni körülmények között ezt a közeget rizsfőző géppel tudják előállítani. A kapott hagyma könnyebben emészthető, állagra és ízre az aszalt szilvához hasonlít, enyhe fokhagymás beütéssel. Rendkívül egészséges, mert immunerősítő, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet, antioxidáns hatású, előnyösen hat a koleszterinszintre és a szívre.


 
A saláta elfogyasztása után a vállalkozó kedvű vendégek egy szecsuáni virág negyedét is elrágcsálhatták. Az apró, kamillaszerű virág valóságos vitustáncot járt a szánkban. Először bő nyálelválasztás indul el (mintha a fogorvosnál ülnénk), majd zsibbasztó, fémes ízt érzünk, aminek hatása körülbelül 10-15 percig tart. A salátát készítő séf elmondása szerint egy egész virág elfogyasztása esetén fél óránál is hosszabb ideig tart ez a különleges hatás.


 
Alig tértünk magunkhoz a szecsuáni virág okozta kábulatból, egy doboz piros banánra figyeltünk fel. Ezt mindenképpen meg akartuk kóstolni. A gyümölcs húsa enyhén rózsaszín, íze nagyon édes, az állaga mégis kemény. Nagyon izgalmas.
 
Ezek után átsétáltunk abba a hangárba, amely kifejezetten a banánok érlelésére szolgál. A Nagybani piacra ugyanis teljesen zölden, ehetetlen állapotban érkeznek a banánok, és a gyümölcs további érését a banánérlelő mester felügyeli. A beérkezett rakományt megvizsgálja, megállapítja az érettségi fokot, majd annak alapján eldönti, mennyi idő szükséges a „kész” banánhoz. Az árut a szállítás során 15 fokos hőmérsékleten tartják, és a hangárba érkezve az érlelőmester a hőmérséklet növelésével, valamint nitrogén-dioxid adagolásával indítja be az érési folyamatot, amelyet folyamatosan felügyel mindaddig, amíg a megfelelő érettségű gyümölcsök elindulhatnak az áruházak polcaira. Természetesen itt is kaptunk kóstolót – szerencsére már az ehető változatból.


 
Aki még soha nem járt ilyen helyen, annak különleges élmény sétálni a csarnokok között, megérezni a piac sajátos világát. Az árusok összetartó, zárt közösséget alkotnak, hiszen egész életük a zöldségekről és a gyümölcsökről szól. Csodálattal néztük a hatalmas választékot, és csendben köszönetet mondtunk azért, hogy ilyen áldozatos munkát végeznek annak érdekében, hogy minden nap friss zöldség és gyümölcs kerülhessen az asztalunkra.


 
A program záróakkordjaként felmentünk a tetőszinti parkolóba, ahonnan ráláthattunk a piac hatalmas területére, figyeltük a mozgást, csodáltuk a logisztikát. A rögtönzött színpadról egész este szólt a zene, és pazar tűzijáték fényei mellett mondtunk búcsút a szokatlan, izgalmas helyszínnek. Köszönjük, hogy részünk lehetett ebben a különleges élményben.
 
Fotó:
Barossné Koós Andrea

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)