Elbűvölő semmiség

2017.06.25. | Varga Anita
A forgalomtól nyüzsgő Németvölgyi úton 2010 óta létezik egy kis csendes sziget. A Villa Bagatelle sokak szerint Budapest egyik legjobb reggelizőhelye, de azt kevesen gondolták, hogy árnyas kertje miatt valóságos gyerekparadicsom…
 


A tavalyi nyár sok szempontból emlékezetes marad számomra. Többek között azért, mert öt év után először sikerült végigmondanom egy egész mondatot egy másik felnőttnek úgy, hogy a gyerekek is ott voltak körülöttünk, mégse szakítottak félbe. Ez pedig annak köszönhető, hogy elmentünk a Villa Bagatelle-be uzsonnázni, és a hely hangulata úgy beszippantotta őket, hogy órákra, még egyszer mondom, órákra lefoglalták magukat. Így aztán mi is olyannyira belefeledkeztünk a beszélgetésbe, hogy zárás után, utolsó vendégként indultunk csak haza…



A forgalomtól nyüzsgő Németvölgyi úton 2010 óta létezik egy kis csendes sziget. A Szent Rókus Gyógyszertár tulajdonosa által 1929-ben építtetett háromszintes, elegáns villa földszintjén a Brótpékséget, első emeletén a Bistrót, második emeletén pedig a Salont találjuk, és ez a tökéletes összhangban működő hármas egység egy hangulatos kis terasszal és egy nagy kerttel egészül ki.



A kert ráadásként igazi gyerekparadicsom, csupa olyan, egyszerűségében különleges játékkal, ami hosszú időre elvarázsolja a gondozott virágok, formára nyírt bokrok és hűs árnyékot adó fák által szegélyezett kertben kávézó szülők csemetéit. Kívül-belül a lila szín az uralkodó, az a világos és harmonikus pasztell-lila, ami eleganciát, tisztaságot sugároz, nőiesen buja, de megvan benne a férfias erő és lendület is. Finom, érzéki, mint egy csokor orgona májusban. A három emelet három különböző szoba és hangulat, elegáns és kényelmes bútorokkal berendezve, semmi feszengés; ebbe a környezetbe még a hatalmas és természetesen lila színű eklektikus csillár is olyan magától értetődően simul bele, hogy eszembe se jutna hivalkodással vádolni, ellenkezőleg: az ízléssel megfogalmazott stílus teszi egyedivé a helyet. A tágas udvar pedig nagyszüleim kertjének hangulatát idézi, amelynek minden apró rejtekét élvezettel fedeztem fel kisgyerekként. Ha egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám: otthonos. És azt hiszem, ez itt a titok nyitja.



Az étel- és italkínálatban fellelhető ugyanez a vonal: a Brótpékségben helyben sült pékáru kapható, az emeleti Bistróban pedig kézműves cukrászsütemények, illetve reggeli- és olyan bisztrómenü, ami még az én finnyás fiacskáim ízlelőbimbóit is lázba hozta. Tényleg minden guszta és cuki, megspékelve az elegancia csavarával. A kakaós csiga itt például csigatorony névre hallgat: leveles tésztába tekert, cukormázzal csinosított édes csábítás; mi sem akartunk ellenállni.



A gyerekek első dolga persze az volt, hogy birtokba vegyék az udvaron álló, szép emlékű, óriási kávéscsészét. Én ezen a ponton hátradőltem… volna, de viszonylag hamar kiderült, hogy a hozzá járó két lapátot, amivel kavargatni lehet a vizet, nem lehet háromfelé osztani. Sebaj, sikerült ezt az elfoglaltságot egyelőre az ikreknek meghagyni, és a kicsi figyelmét felhívni a szomszédos „csigapékség” feliratú házikóra, ami olyannyira frissen elkészültnek tűnt, hogy még a festék illatát is lehet érezni rajta.



A kis kerti házikók mindig nagy kalandot ígérnek, de ebben azt szeretem különösen, hogy illik a hely hangulatához, szellemiségéhez: a Dobesch Máté által nemrég újratervezett és átfestett gyerekház telitalálat: hófehér falak, lila palatető, búza, bajor perec, szívecskék, kis polcok, ruhafogas, ülőkék, kihajtható spalettás ablakok, veranda, na és még egy pici búbos kemence is díszletéül szolgál az észak-budai csemeték takaros játszóterének. De akinek ez nem lenne eléggé elszeparált búvóhely, annak ott van a kert végében egy fatörzsre épített faház, egy igazi „bunki” a magasban, ahová csak lépcsőket megmászva lehet feljutni. Odafent kiskonyha várja a szerepjátékot játszani kívánó kislányokat és kisfiúkat: itt könnyű barátkozni, és a faasztalt körbeülve együtt elmajszolni, amit a szőke hajú kislány főzött az én fekete hajú kisfiamnak. A szülők meg hadd nézzék csak a fatörzs tetejére épített gólyafészket alulnézetből, és találgassák, hogy mi folyik odabent.



Visszatérve a vízzel teli kávéscsészéhez: 6 év tapasztalata alapján tudom, mégis a mai napig hihetetlen számomra, hogy a víz mint olyan, akármilyen formában és mennyiségben, mennyire intenzíven és milyen hosszú időre le tudja kötni a gyerekeket. Amikor az utcánkban eldugult a csatorna, és 3 napig nem jött a szennyvíztisztító kocsi, indulhattunk bárhová, soha nem jutottunk tíz méternél messzebb a kaputól. Ott tapicskoltak, a latyakban. Még szerencse, hogy nyár volt, csak egy póló és egy gumicsizma kellett, és kész volt a szenzáció a környékbeli siserehad számára. A Bagatelle udvarán nagy lapátokkal kavargatni a vizet a csészében legalább ekkora élmény. Bár ezen a ponton javasolnám, hogy azt az asztalt egy kicsit helyezzék távolabb tőle, ahol az a három kedves, de végül csuromvizes öltönyös üzletember kávézott eleinte meghitten, aztán már kicsit sietve. Minden jó szándék megvolt bennük, amikor meglátták kétségbeesett arcomat: az egyikük azzal próbált vigasztalni, hogy az ő kislánya is ugyanígy játszott volna, ha itt lenne, és hogy majdcsak megszárad a taxiban a repülőtérig. Hát igen, végül is valóban forró nyári délután volt...



A hatalmas hancúrozástól alaposan megéheztek a srácok, ellenkezés nélkül indultunk az emeleten lefoglalt asztalunkhoz vacsorázni. Itt ugyanis – bár a Bagatelle-re rosszat nem tudok mondani – sajnálattal hallottuk, hogy nem lehet a kertben megenni azt az ételt, amit a bisztróban rendeltünk. Az udvaron, illetve a brótpékség benti részén csak a pékségben megrendelt ételt lehet elfogyasztani.



Az ízek azonban kárpótoltak bennünket, a fiúk nem győzték egymás tányérjából kóstolni a finom falatokat: a bébicsirke burgonyapürével és sült paradicsommal, a sonkás-sajtos melegszendvics zöldsalátával, valamint a külön a gyerekeknek ajánlott rántott csirkemellfalatok hasábburival és ketchuppal mind elfogyott. De az általam rendelt sajtízelítő tál rozéboros ribizliszósszal és frissen sült kaláccsal is pazar választás volt a csopaki olaszrizling mellé: c’est magnifique! A főételt ki-ki a maga ízlésének és korosztályának megfelelően öblítette le: a gyerekeknek házi limonádé, forró habos kakaó, anyának pedig Daniel Moser jeges latte zárta a sort.



Nagyszerű délután volt. A Bagatelle – nevének jelentésével ellentétben – cseppet sem jelentéktelen, sőt. Valóságos ékszerdoboz, egy felnőtt babaház. A múlt század hangulatát idéző villa kertjében ücsörögve szívesen képzelem akár kedvenc költőimet is a szomszéd asztalhoz, amint viháncoló gyerkőceim látványa verselni ihleti őket a bohó ifjúságról. Az árakat tekintve is felső kategóriás hely kedves bájával lopta be magát kis családom szívébe. Azt találtam ki, hogy legközelebb kipróbáljuk a reggeli kínálatot is – csak hogy legyen ürügy a fél városon átutazva ide visszatérni.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (287) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (252) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (49) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)