2018.04.06. | Raab Zsuzsanna
Térültünk-fordultunk, aprítottunk, gyúrtunk, szeleteltünk, fazékban levest rotyogtattunk, mozsárban fűszereket törtünk… A Bonit’Art Sütikompánia marokkói főzőestjén semmi nem okozott csalódást!
Marokkó, te varázslatos! Minket annyira rabul ejtett, hogy több cikket írtunk már erről az izgalmas, sokszínű országról. A marokkói gasztronómia külön rajongásunk tárgya: a rengeteg zamatos fűszer és a zöldségekkel megrakott ételek testünket-lelkünket megmelengetik! Szerencsére nem muszáj feltétlenül repülőre ülnünk, ha belekóstolnánk az észak-afrikai ország ízeibe: Budapesten a Bonit’Art Sütikompánia marokkói főzőestjén öt fogást készíthetünk el csapattársainkkal közösen.
Lássuk be, öt ételt elkészíteni röpke 3,5 óra alatt nem kis mutatvány – összeszedettséget és odafigyelést igényel. Hétfős csapatunkat egy kedves hölgy vezette, aki ugyan a főzésben nem segített, de ellátott instrukciókkal, és előkészítette nekünk a konyhai terepet. A konyhában mindenkinek jutott főzőedény, vágódeszka, aprítókés, hámozó, és természetesen friss alapanyagok – azaz minden, amire csak munkánk során szükségünk lehetett. Egy pohár frissítő mentatea után indulhatott is a vidám hangulatú közös főzés, ahol párokba rendeződve a következő ételeket készítettük el:
Narancsos gránátalma-saláta
Narancsszeletelés közben elképzeltük, hogy a lédús gyümölcsöt most szedtük a fáról Marokkó napsütötte tájai egyikén… A narancsok tetejére gránátalmát morzsolva, dióval megszórva, fahéjjal meghintve, egy kevés mézzel fogyasztva mennyei eledel.
Csicseriborsó-saláta
Maga a tavasz: a zöld, a piros és a sárga paprika, a paradicsom, a petrezselyem és a csicseriborsó üde színeivel vidámságot hoz, és nagyon egészséges. Borsmenta-tipp: a vállalkozó kedvűek tehetnek a salátába egy kis erős paprikát!
Harira
A marokkóiak ünnepi étele. Sűrű zöldségleves, amely önálló fogásként is tökéletesen megállja a helyét. Nincs benne hús, de egyáltalán nem hiányoljuk: kellemesen melengető, gazdagon fűszeres, már a rotyogása is örömöt okoz. Hát még a felszálló illatok! Szárzeller, paradicsom, lencse, petrezselyem, csicseriborsó… Isteni! Borsmenta-tipp: mielőtt nekikezdenénk a levesfőzésnek, szagoljuk meg egyenként a fűszereket, aztán mozsarunkban készítsük el saját fűszerkeverékünket! Római kömény, gyömbér, kurkuma, csili, fahéj, koriander, sáfrány lesz a barátunk…
Csirketagine zöldséges kuszkusszal
Az észak-afrikai konyha varázsedénye a tagine, amelyben hús és zöldség együtt fő nagy egyetértésben. A lassú párolódás alatt az egymástól eltérő ízek szépen összeérnek, nem vesznek el az aromák, a végeredmény vajpuha lesz. Mi most a csirkehús mellé hagymát, répát és zöldborsót tettünk a tagine-ba, gazdagon fűszerezve. Kuszkusszal tálalva az igazi!
Narancsos mandulatorta
Az estét a magunk által sütött desszerttel zártuk, amelyet ugyan fogyókúrához nem ajánlanánk, mert abbahagyhatatlan… A narancsos-mandulás, masszív állagú süteményhez kiválóan illik néhány kanál görög joghurt!
Főzés után természetesen a babérokat is együtt arattuk le, egy közös vacsorával. Falatozás közben megkóstoltuk egymás ételeit, tapasztalatot cseréltünk, sokat nevettünk, és ami a legfontosabb: végül egy vidám élménnyel távoztunk.
Lehet, hogy legközelebb benevezünk a latin-amerikai főzőkurzusra is!
Fotó:
Bonit’Art Sütikompánia