Jó szerencsét!

2017.04.26. | Raab Zsuzsanna
Elutazni Izraelbe, és helyben végigenni a legjobb falatokat? Kétségkívül ez volna az igazi élmény, ám ha erre nincs lehetőségünk, szerencsére már Budapesten is több helyen választhatunk hagyományos fogásokat arról a vidékről. Mi most a Mazel Tovban jártunk…
 


A közel-keleti konyha friss, színes, zamatos – kínálatában sok a zöldség és a gyümölcs, valamint a koriander, a petrezselyem, a menta, a fokhagyma és az olívaolaj. A gasztronómia legalább annyira változatos, mint maga a földrajzi térség, hiszen többek között Izrael, Jordánia, Egyiptom, Libanon és Irán hatása is érvényesül.



A budapesti zsidó negyed szívében, az Akácfa utcában található Mazel Tov nem romkocsma, sokkal inkább rométterem. Egy urbánus kert, sok-sok élő növénnyel, természetes fénnyel és ötletes, egyedi belső világítással – a főváros barátságos, nyitott szellemiségű pontja. Napközben is érdemes beugrani, de a hely mégis este telik meg igazán élettel, amikor a régi bérház udvarán vidám baráti társaságok gyűlnek össze a zsúfolásig megrakott asztalok mellett.



Kelemen Áron, a Mazel Tov séfje azt mondja, hogy a konyha alapkoncepciója autentikus izraeli, de nem a kóser zsidó vonalat képviseli. Áron járt és kóstolt Izraelben – a helyi recepteket megismerve szeretett bele végérvényesen az ottani gasztronómiába.

„Az izraeli a Közel-Kelet egyik legszínesebb fúziós konyhája. Tulajdonképpen egy fehér lap, amire bármit rajzolhatunk! Persze nem csak a zsidó ízeket jelenti: bőven érződik benne többek között marokkói, libanoni, szír és iraki hatás is. Mi a közös evésre helyezzük a hangsúlyt: amikor egy társaságnál mindenféle étel megtalálható az asztalon, mindenki mindent megkóstol, és alig férnek el a vendégek az ételektől!



Van egy alapétlapunk a fő klasszikusokkal (hummus, tahini, labane, shawarma, shakshuka, széles grillválaszték).  Az étlapunk szűkebb részét a fúziós konyha alkotja, különleges fogásunk például a slowcook eljárással (8-10 órás főzési idő) készített tépett bárány, amelyet grillezett  padlizsán-ágyra teszünk, és mellé  citrusos bulgursalátát kínálunk. Az étlapunk havonta megújul, mindig van szezonális séfajánlat. Legújabb tervünk az eredeti  pastrami bevezetése, ám erről egyelőre többet nem árulhatok el!”
– mosolyog sokat sejtetően Áron.



A Mazel Tovban a gasztronómia mellett a kulturális programok is komoly szerepet kapnak. Szűk körű vacsora keretében megtartják például a fontos zsidó ünnepeket; ilyenkor 50-60 vendég előtt bemutatják a zsidó hagyományokat, és természetesen tradicionális ételeket szolgálnak fel.



„Most már sokadszorra nálunk rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat, idén május 6. és 14. között. De nem kizárólag közel-keleti programokat szervezünk: magyar művészek kiállításai váltják egymást, és rendezünk divatshow-kat, tematikus vacsorákat, könyvbemutatókat is. Persze, csak ha a vendégek nem „szorítják” ki a rendezvényeket!” – meséli Barna Rebeka, a Mazel Tov háziasszonya, aki a nyitás óta tagja a csapatnak, és részt vett a rométterem gasztronómiai koncepciójának tervezésében is. Áronnal együtt ő is ellátogatott Izraelbe, ahol reggeltől késő estig az éttermeket járták, hagyományos helyi ízek után kutatva. Rebeka szerint náluk lehetetlen három fogást végigenni, annyira laktatóak az ételek.



Szerencsére mi éhesen érkeztünk, így bátran nekivágunk a kóstolásnak… Rebeka egyik kedvence, a vegaburger (édesburgonya-szeletek között megbújó vörös cheddar, falafelgolyók, friss saláta és pesztó egyvelege), valamint a klasszikus shakshuka (forró serpenyőben tálalt zöldséges paradicsomszósz fűszerekkel és tojással sütve) osztatlan sikert arat. A shawarmatál csirkecombfiléjének titkos fűszerezése ugyan továbbra is rejtély marad, de mivel ízletes, egyáltalán nem méltatlankodunk. A desszertként érkező jeruzsálemi túrótorta lágy és könnyű, enyhén kókuszos aromával – kiadós vacsoránk tökéletes befejezése.



A „Mazel Tov” szó szerinti jelentése: „Jó szerencsét”, ám a zsidó kultúrában ez az általános jókívánság, gratuláció, amit születésnapon, esküvőn is mondanak egymásnak az emberek. A budapesti Mazel Tov az a hely, ahová külföldről érkező barátainkat mindenképpen elvinnénk, ha a magyar főváros szerethető, barátságos arcát szeretnénk megmutatni. De ne feledjük: mindig érdemes éhesen érkezni!


 
Fotó:
Bárdosi Márk




 
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)