Vissza
Kedveském, hol van a Kedveskrém?
2017.11.28. | Raab Zsuzsanna
A nyári hónapokban a fagyizók zsúfolásig telnek, a hőségben legtöbbször egy gombostűt sem lehet leejteni, annyian áhítoznak a hűs édességre. De mihez kezd egy fagyizó, ha beköszönt a tél?
A budai Várnegyed felől sétálva hamar a Kedveskrém Cukrászda és Fagylaltozó előtt találjuk magunkat. „Fagyi Gyár” – hirdeti a felirat, majd egy kicsi üzletbe érkezünk. A belső tér rusztikus, tényleg valamifajta műhelyre emlékeztet: sok a fém, a bádog, a fényt pincelámpák adják. A hangulat mégis barátságos – ez főként a sok színes grafikának és figurának köszönhető, hiszen a gyerekek nagy örömére itt minden fagylalt külön fantázianevet visel.
A Kedveskrém Cukrászdát Buda I. kerületének talán összes gyermeke ismeri. Reggelente be-benéznek a szüleikkel még óvoda előtt, de az is megesik, hogy délután, a bölcsődéből hazajövet ide vezet az első útjuk. A Kedveskrémbe főleg kerületbeliek járnak, és nem csupán a vonzó édességek miatt: az itt dolgozó cukrászlányok pontosan tudják, hogy melyik lurkónak mi a kedvence, és barátságos szóból, mosolyból sincs hiány. A tulajdonos, Kun Balázs régóta szeretett volna egy fagyizót, ahová a saját gyermekét is elviheti. Ez idén végre megvalósult: Balázs nagy örömére pár hónapos kislánya már „részt vett” a cukrászda Halloween-díszítésében.

A fagylaltokhoz semmilyen térfogatnövelőt nem használnak – a sorbet típusú fagyi friss gyümölcsből, a csokoládés valódi vanília hozzáadásával készül. Viszont ha látványos, színes fagylalttól dagadó pultot keresünk, itt nem fogunk találni: retró jellegű fagyitároló tégelyekből nyerik a hűs gombócokat. Igaz, nem olyan mutatós, de természetes és ízletes.

No, de mi történik télen? Balázsék a hideg beálltával sem tétlenkednek, sőt az itteni cukrászlányok kifejezetten örülnek: számukra alapvetően a süteménykészítés az igazi kihívás, ilyenkor lehet az ízekkel bátran kísérletezni! Persze, ha fagyira vágyunk, télen sem fogunk üres kézzel távozni, de ilyenkor valójában a bejgli és az egyéb sütemények, kekszek, szaloncukrok kapják a főszerepet.

Először házi készítésű kókuszos szaloncukrot és diós bejglit kóstolunk, mindkettő nagyon finom. A pult tartalma napról napra változik: most a répatorta, a csupacsoki torta, a meggyes brownie és az almás pite között kell döntenünk. Nehéz a választás. Végül a pitére szavazunk, és nem bánjuk meg: igazi almából készült, kellemesen hűvös, friss és zamatos.

Ha arrafelé sétálunk, érdemes betérni – akár az ünnepi készülődés idején is jól fog esni egy rövid pihenő. A cukrászlányok egyébként kreatív, házi adventi naptárral is készülnek – ki tudja, lehet, hogy ilyennel kellene meglepni a családot az idén…
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto
-
weboldal