2016.12.06. | Szabó Hajnalka
Zsákban futás nincs, lepényevés viszont van, mégpedig a javából. A novemberben nyitott budapesti lepényező egy csapásra meghódította a főváros közönségét.
A városban szinte hetente nyílik egy új burgeres vagy kolbászozó, egyre több helyen falatozhatunk a jobbnál jobb food truckok kínálatából, és amikor már azt hisszük, hogy nem tudnak nekünk újat mutatni, akkor érkezik a Lepény. Bár az üzlet nyitása nem volt tervben, a tulajdonosok örülnek, hogy éltek a hirtelen jött lehetőséggel, és ahogy tapasztaltuk, boldogok a vásárlóik is. De miről is van szó?
A történet 2007-ben kezdődött, amikor Bálint Edit és Béres Szilvi elhatározták, hogy a szokásos fesztiválos ételkínálat palettájára új színt csempésznek, és egy régi családi receptet alapul véve nekiálltak lepényt sütni. Ez eredetileg egy édes, kelt süteménytészta, amit sparhelten sütöttek, és magyaros ízvilágú töltelékekkel kínáltak.
A fesztiválokon jól fogadták az újdonságot, a két mosolygós lány előtt állandóan sorok álltak, és a várakozók közül sokan évről évre visszatérő vendégek lettek. Edit és Szilvi tavaly gondolt először arra, hogy a lepényeket a fesztiválokon túl is elérhetővé tegyék a rajongók számára. Elképzelésükhöz partnereket is találtak. Az volt a kezdeti koncepció, hogy pubokban, romkocsmákban sör- vagy borkorcsolyaként kínálják a népszerű harapnivalót. Az előkészített ínyencségeket a megfelelő sütési körülmények között néhány perc alatt készre kell sütni, és a vendégek már fogyaszthatják is az egyszerű, de nagyszerű ételt.
Májusban jelentek meg az első vendéglátóhelyeken, majd néhány hónap múlva az egyik partnerük hívta fel a figyelmüket a Corvin közben egy kiadó üzletre, s bár addig meg sem fordult a fejükben, hogy saját helyet nyissanak, végül mégis belevágtak. November eleje óta így már lepényezőnk is van Budapesten.
És hogy mire számítsunk, ha betérünk hozzájuk? Változatos ízekre és kedves kiszolgálásra mindenképpen. Mi a parajos-fetás és a pirított szalonnakockás-lila hagymás extra lepényt kóstoltuk, utána desszertként még egy szilvalekvárosat – amit tényleg vétek lett volna kihagyni –, de van sajtos, sonkás és kolbászos változat is. A lepények mind jó minőségű, hazai alapanyagból készülnek, ráadásul december óta választhatjuk a glutén- és a laktózmentes verziót is. A régi családi recept beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nemcsak a vendégek rajonganak értük, a híressé vált lepények ősszel a Magyar Termék Nagydíjat is megkapták.
A választék már most sem szerény, de a kínálat folyamatosan bővül, hogy a visszatérő vendégek se unjanak rájuk. Már két héttel a nyitás után megvoltak az első törzsvevők, egész családok mennek rendszeresen, hogy hazaszállítsák a 4-5 féle lepényből összeállított vacsorát, merthogy a helyben fogyasztás mellett természetesen mindent kérhetünk elvitelre is.
A lepények mellé salátát is választhatunk, a naponta változó krémlevessel kiegészítve pedig komplett menüt kapunk, ami után biztos, hogy senki nem marad éhes. Ha többen vagyunk, mindenképpen különböző ízeket kérjünk, a négybe vágott lepényekből így többfélét meg tudunk kóstolni – mert a választás bizony nehéz.
Reméljük, hogy a jövőben a város több pontján felbukkan majd a Lepény felirat, és egyre több helyen találkozhatunk a mobil lepényes autóval, de addig is irány a Corvin köz!