2018.02.19. | Raab Zsuzsanna
A La Parrilla étterem meghívására nemrég Budapestre látogatott a Guardian által a legjobb öt lyoni étterem közé sorolt Les Apothicaires csapata. A Tabata & Ludovic Mey brazil–francia séfpáros főzött nekünk...
Képzeljük el, hogy megérkezett tavasz, és mi éppen Lyon utcáit rójuk. Be-betérünk egy-egy hívogató cukrászdába, felfedezzük az eldugott, ám annál egyedibb éttermeket, és élvezettel falatozunk a forgalmas piacokon. Azt, hogy milyen érzés a francia gasztronómia fellegvárában sétálni, már megírtuk egyik korábbi cikkünkben, ám most úgy kaptunk kóstolót a lyoni falatokból, hogy sehová sem utaztunk. A La Parrilla étterem és Harmath Csaba meghívására ugyanis Budapestre látogatott a lyoni Les Apothicaires étterem csapata – élükön a Tabata & Ludovic Mey brazil–francia séfpárossal.
Ha netán Lyonban járunk, és ellátogatunk a Les Apothicaires-be, egy picike étteremben találjuk majd magunkat. A hangulat olyan, mintha egy kedves ismerősünk hívott volna magához vendégségbe. A szorosan egymás mellé helyezett asztalokon friss virágokból szedett csokor fogad, a polcokon befőttes üvegeket, színes könyveket látunk – letisztult, otthonos környezet. A konyhában a brazil Tabata és a francia Ludovic szorgoskodik, a maguk kicsi, ám lelkes és profi csapatával – ez az ő igazi „birodalmuk”!
De térjünk vissza Budapestre, ahol a La Parrilla étteremben izgatottan várjuk a lyoni vacsora kezdetét. Ludovicék már sebesen forgolódnak, jönnek-mennek, egy percre sem állnak meg, fáradhatatlanul készülnek a tányérok, csörögnek a fazekak. Egy-egy mosolyra, néhány szóra és közös fotóra viszont mindig akad lehetőség – nem kell hát sok ahhoz, hogy megkedveljük a fiatal francia csapatot! Hatfogásos menü vár ránk, ami igazából nyolc laktató ételből áll: a lakoma üdvözlőfalatokkal kezdődik és meglepetés ráadással zárul.
Úgy tűnik, hogy a magyar konyha megihlette francia barátainkat, ugyanis lyoni gasztronómiai kalandunk lángossal indul – kellően fokhagymásan, úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A hamarosan következő előétel sem nélkülözi az itthoni ízeket: a selymes karfiolpüré tetejére füstölt szalonna kerül – komoly fogás!
A szakács ikonnak, Paul Bocuse-nak állít emléket a terrine-pogácsa. Fűszeres, karakteres falatokat kapunk…
Vendéglátóink nem fukarkodnak a hozzávalókkal: jöhet a „Savoie-i farcement fekete szarvasgombával”. Zamatos, franciás – kétségkívül a menüsor legtartalmasabb része.
A vacsora ezen pontján határozottan azt érezzük, hogy nem, több falat már biztosan nem fér belénk, teljesen jóllaktunk. Pedig hátravan még a „kacsa, marinált káposzta, zeller” névre hallgató fogás – mind textúrájában, mind ízében harmonikus.
Jönnek az édességek: a „Mont Blanc” névre keresztelt piskótás desszert, mely vidám hegycsúcsot formál a tányérunkon, de igazi kedvencünk a „Meleg csokoládé, maláta, magvak” elnevezésű kreáció, amelyben a langyos csokoládékrémben roppannak a magvak, és egyszerűen lehetetlen abbahagyni, annyira finom. A csokoládé ilyen minőségben gyógyír lehet minden bajra…
A La Parrillában eltöltött francia estéért csak rajongani lehet. Rajongani a megfelelő borok társaságában érkező kifogástalan ételekért, a vizuálisan szemet gyönyörködtető tányérokért, az „aláírás” nevet viselő, fenyőággal díszített zárófogásként érkező különlegességért, amelyben a brigadeiro nevű brazil csokoládébonbon és a chartreuse-zel ízesített pillecukor alkotott sajátos harmóniát. Brazil-francia desszertpár egy brazil-francia szakácspártól. A Les Apothicaires csapatát biztosan a szívünkbe zárjuk – bájos francia akcentusos angol kiejtésükkel, széles mosolyukkal, profizmusukkal együtt.
Már csak egy kérdésünk maradt megválaszolatlan: ki hív meg minket Lyonba egy hosszú hétvégére?
Fotó:
Királyvölgyi Noémi