2016.03.29. | Szabó Edit
Hú!Svét+7 Palkonyán
Az első idei gasztrolazulást április 1-3. között rendezik a Villány melletti barátságos kis faluban, Palkonyán. A 350 lelkes, festőien szép település apraja-nagyja készül ilyenkor, megnyílnak a máskor zárt porták, és mindenki igyekszik kivenni a részét a szervezésből, a vendéglátásból…
Az első idei gasztrolazulást április 1-3. között rendezik a Villány melletti barátságos kis faluban, Palkonyán. A 350 lelkes, festőien szép település apraja-nagyja készül ilyenkor, megnyílnak a máskor zárt porták, és mindenki igyekszik kivenni a részét a szervezésből, a vendéglátásból…
Összetanakodott néhány jó vidéki éttermes, miként kellene megmutatni az ország gasztronómiára fogékony közönségének mindazt, amit ők tudnak. Tanakodásuk eredményeként létrehozták a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesületet, amelynek egyre nagyobb sikerű rendezvényeiről sokat hallunk az utóbbi időben.
Az egész jó négy éve kezdődött Szigetmonostoron. A Rosinante étterem falai között és kertjében több SVÉT-séf kínálta falatkáit az ételre, jó szóra, információra, barátkozásra éhes tömegnek, és ha korábban volt is bármiféle aggodalom a rendezvény sikerével kapcsolatban, az érdeklődők ostromszerű rohama meggyőzte a tagokat a kezdeményezés életképességéről. Azóta minden évben rendeznek egy nagyobb és több kisebb tematikus SVÉT-eseményt, amelyeken a lelkesen visszajáró éttermiség-hívők mellett egyre több spontán érdeklődő kóstolgat, beszélget vidáman.
Az első idei gasztrolazulást április 1-3. között rendezik a Villány melletti barátságos kis faluban, Palkonyán. A 350 lelkes, festőien szép település apraja-nagyja készül ilyenkor, megnyílnak a máskor zárt porták, és mindenki igyekszik kivenni a részét a szervezésből, a vendéglátásból. A Hú!SVÉT rendezvény motorja a PalKonyha nevű helyi gasztronómiai vállalkozás tulajdonosa, Pauli Zoltán, akit a megszállott gasztroturisták a villányi Mandula étterem üzletvezetőjeként ismertek meg. Zoltán néhány éve beleszeretett egy kis palkonyai parasztházba, megvette, kicsinosította, és tavaly megnyílt a PalKonyha, a térség első lakásétterme, ahol hétvégenként helyi ízekkel, izgalmas, sváb ételekkel várják az előre bejelentkező vendégeket.
A PalKonyha azonban csak az egyik a Hú!SVÉT+7 rendezvény 9 helyszíne közül. Az érkező vendégeket a falu mindkét végén parkoló várja, ahol letehetik autóikat, és kényelmes sétával szép lassan bevehetik a település valamennyi izgalmas gasztronómiai kalandot ígérő nyitott portáját. Van rá két napjuk, sietni nem kell, de nem is érdemes. A SVÉT-rendezvények egyik legfontosabb követelménye a lassulás.
Tizenhárom vendégétterem vesz részt a programban, az egyesület tagjain kívül két baranyai és egy káli-medencei vendéglő is bemutatkozik a közönségnek. A bemutatkozás a SVÉT-tagság előszobája; ha a rendezvény jól sikerül, és mindenki elégedett a jelöltekkel, talán jövőre már SVÉT-tagként térhetnek vissza. „Tag úgy lehet egy étterem, hogy jelentkezik, vagy valaki ajánlja” – mondja Pauli Zoltán. „Ilyenkor meghívjuk őket egy rendezvényre, és kiderül, hogy valóban hasonló módon gondolkodunk-e. Ez egy baráti társaság, itt mi mindannyian a színvonalas vidéki vendéglátást tűztük ki célul. Hasonlóak az örömeink, a bánataink, és nagyon sokat tudunk segíteni egymásnak.”
A program péntek este rendhagyó vacsorával indul. A 100% Palkonya elnevezésű esten kreatív szakácsok adnak színvonalas ízelítőt a helyi alapanyagokból. Izgalmasnak ígérkezik, nem csoda, hogy az érdeklődők egyetlen óra leforgása alatt minden helyet lefoglaltak.
Szombaton és vasárnap azonban valamennyi nyitott porta tárt kapukkal várja a vendégeket. A Mokos Családi Pincészetnél a Zsolnay Étterem, a Haraszti Családi Pincészetnél a soproni Erhardt vendéglő főz majd, de aki még nem kóstolta a szarvasgombát, az feltétlenül vegye célba a Hárságyi Pincét, ahol Várvizi Péter kreatív séf tart bemutatót a környékbeli erdőkben talált szarvasgombából készült ételekből.
A Parázs Vendégháznál a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a Cifra Udvaron a pannonhalmi Viator, a Nóra Portán a Mandula Étterem és Bor-Bár tálalja erre az alkalomra megálmodott fogásait, a Borostyán Vendégháznál a most bemutatkozó köveskáli Kővirág Étterem várja a vendégeket, az új helyszínként jelentkező Pertu Portánál pedig a veszprémi Chianti Étterem és a balatonfüredi Baricska Csárda stábja főz az éhes vándoroknak.
A PalKonyha minden bizonnyal a rendezvény egyik központi helyszíne lesz majd, hiszen itt több vidéki vendéglátóhely is bemutatkozik. Pauli Zoltán a tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra racklettet készít az udvaron, ahol egyébként meg lehet tanulni a rétesnyújtás fortélyait is, Schneider Gábor pedig pekeskiflit süt az udvari kemencében. Itt debütál majd a Pesti Burger tulajdonosa, Háda Imre Palkonya burgere, de a hosszúhetényi Almalomb stábja is ínycsiklandó falatokkal készül a hétvégére.
A Kredenc Borbisztró borkoktélokat, sőt jó zenét is hoz – a vadonatúj teraszon a Kredenc Sound System szolgáltatja a muzsikát –, de zene lesz szinte minden helyszínen, mint ahogyan jó bor is, a helyi borászatok mellett a Gere és a Sauska pincészetnek köszönhetően.
Az idei rendezvényről a húsvéti ünnepkör elmaradhatatlan alapanyaga, a sonka sem hiányozhat. A Hú!SVÉT+7 vendégei a legjobb magyar parasztsonkák, füstölt tarják mellett megízlelhetik a Serranót, az Ibericót, a Pármait és a San Danielét is, a látványos sonkaszeletelésből pedig Szőke Dávid sonkamester tart bemutatót.
Palkonyán, ebben a parányi baranyai faluban szeretik a vendégeket. Pauli Zoltán úgy meséli, hogy először a barátaival érkezett, aztán a barátok is hozták a barátokat, azok meg az ő barátaikat, és szép lassan megtelt a falu egymást szerető, a település lakóit és a helyi hagyományokat tisztelő, a gasztronómia és a kultúra értékeire fogékony emberekkel. „Most is ők lesznek itt” – mondja Zoltán. „Meglátod, mindenki ismer mindenkit. Vagy ha véletlenül nem, visszajönnek majd a legközelebbi rendezvényre, és régi jó barátokként üdvözlik egymást, és jó ismerősökként beszélgetnek a helyiekkel. Olyan ez, mint egy nagy család, és őszintén mondom, jó közéjük tartozni.”
A részletes programért katt ide!
A képek többnyire a tavalyi rendezvényen készültek.