2019.06.07. | Barossné Koós Andrea
Bár az időjárás tréfás kedvében van, azért a nyár az idén sem marad el. Érdemes hát feltérképezni, hol szerezhetjük be a grillezéshez szükséges kellékeket. Van egy ötletünk…
Ami azt illeti, meglehetősen kiszámíthatatlan, csalóka májusunk volt. Egyik nap már úgy gondoltuk, hogy itt a nyár, másnap pedig szakadó esőben könyörögtünk egy kis napsugárért. A június talán kegyesebb lesz, hiszen sokan várjuk a kellemes hétvégéket, amikor a családdal, barátokkal végre nyugodtan felforrósíthatjuk a sütőket, hogy belevessük magunkat az igazi grillszezonba.
Napjainkban a sütögetés mindenki számára elérhető szórakozás, az egyszerűbb eszközöket már a nagyobb áruházláncokban is megkapjuk – többnyire baráti áron. A minőségi alapanyagokra érdemes azonban nagy hangsúlyt fektetni, hiszen igazi sikert csak így érhetünk el.
Nemrég az egyik legnépszerűbb diszkont áruházlánc, az Aldi Magyarország szakemberei mutatták meg, mennyire profi módon készülnek a grillszezonra, Szik Mátyás háromszoros magyar sommelier-bajnok pedig a borválasztáshoz adott remek tippeket. A vacsorát a magas minőségű BBQ- és grillételek elkötelezett híve, a budakeszi Briquette profi csapata prezentálta.
Az est során kínált fogások alapanyaga és a hozzájuk ajánlott valamennyi ital kapható az áruházláncban, így bárki számára elérhető, meglehetősen jó áron.
Üdvözlőitalként olasz habzóbort töltenek, és a könnyed, gyümölcsös, jéghideg frizzante remek vendégvárónak bizonyul. Hozzá guacamole, humusz, padlizsánkrém és kockára vágott, fűszeres paradicsommal készült falatka érkezik, pirított pitaszeletekkel. Kellemes, laza hangulatban csipegetünk, az élmény éppen olyan, mintha a saját kertünkben üldögélnénk a barátainkkal, csakhogy itt Szik Mátyás a házigazda. Miközben fáradhatatlanul tölti tele poharainkat, a sommelier elmeséli, hogy rajong a grillételekért, és hétvégente ő maga is begyújtja a szenet otthon.
Alig foglalunk helyet a terített asztaloknál, máris érkeznek a frissen sült finomságok. A tálakon citromkarikán és fűszereken sütött norvég lazac, édesburgonyapüré, zöldséges bulgursaláta és fűszeres grillsajtválogatás kapott helyett. Hozzá a szekszárdi Mészáros Pince fehér Suttogóját kínálják. A könnyű, nyári bor pinot blanc és cserszegi fűszeres házasítása, kiválóan passzol a felszolgált ételekhez.
A következő körben már a nehezebb húsok kerültek terítékre. Tépett kacsahúsból készült tortillatekercs, rozé kacsamell narancsos jégsalátával, marhafilé grillzöldségekkel, és mellé szószok, széles választékban: ajvár, édes csili, mustárkülönlegességek, barbecue. Szik Mátyás két bort is nyitott, biztatva bennünket a kísérletezésre. Mészárosék Suttogó-sorozatának merlot rozéja a kacsával alkotott remek párost, ám a marhahúshoz már a Vylyan Pincészet testesebb, de kirobbanóan gyümölcsös és fűszeres zweigelt-syrah cuvée bora illett.
A hely kitett magáért, a személyzet remek munkát végzett. A húsok tökéletes állapotban kerültek a tányérra, mediumra sütve, ahogyan a többség szereti. A mi személyes kedvencünk a tépett kacsából készített tortilla volt, kiváló fűszerezése miatt.
Régóta tudjuk, hogy az egyszerű lehet nagyszerű, ám a desszertként kínált, fahéjjal és vaníliafagylalttal megbolondított grillezett ananász túltett a legmerészebb álmainkon is. A meleg és a hideg játéka izgalmas volt a szájban, az egyszerű, tiszta íz pedig igazi megnyugvást adott a korábbi fűszeres ízek után. Nincs ennél jobb édesség egy grillvacsora zárásaként, egészen biztos, hogy otthon is el fogjuk készíteni.
A hangulat fokozásaként házigazdánk felpattintott még egy illatos fehéret. A Danubiana Prémium Collection Irsai Olivér bora igazi vendégmarasztaló, kiváló partner a hosszú nyáresti beszélgetésekhez.
A vacsorán felbuzdulva másnap ellátogattunk az egyik közeli Aldi áruházba, és örömmel állapítottuk meg, hogy a kóstolt borok és a vacsorához szükséges alapanyagok valóban hiánytalanul megvásárolhatóak, így kaptunk az alkalmon, és be is szereztük a legfontosabbakat. Most már jöhet a nyár, készen állunk a fogadására!
Megjegyzés: a vacsorán az Aldi Magyarország vendégei voltunk, de a véleményünk független.
Fotó:
Aldi Magyarország
Barossné Koós Andrea