2021.08.21. | Juga Péter
Idén áprilisban nyílt meg Miskolc főutcáján a Sub Rosa Cafe. A kultúra és a gasztronómia összefonódásából létrejött találkozóhely art deco stílusával a múlt század kávéházi hangulatát idézi meg – jelenkori köntösben…
Egy kis történelem…
Miskolc szívében, a Nemzeti Színház közvetlen szomszédságában működött 1962-től az állami Képcsarnok hálózat részeként a miskolci Képcsarnok galéria, ami művészek sokaságának munkáit fogadta be és állította ki. Népszerű és sokak által kedvelt hellyé vált az évek során, így nem csoda, hogy a hálózat megszűnése után (2008) az üzletet bérlő házaspár tovább folytatta a művészet szolgálatát, így tengernyi alkotást sikerült még kiállítaniuk. Végül a tavalyi, embert próbáló év jelentette a nagy múltú galéria végét, a kirakatot lefóliázták, az alkotásokat pedig visszaszállították a művészeknek.
Ekkor látta meg a fantáziát az üresen álló Képcsarnokban két elkötelezett miskolci, Madaras Péter és Kiss Roland. A galéria szelleméhez igazodva olyan magas minőségű helyet álmodtak a falak közé, amely nem csupán a miskolci és a hazai, de még a külföldi közönség számára is izgalmas lehet. Mindketten úgy látják, hogy egyre több nívós vendéglátóhely nyílik a jövőben Miskolc főutcáján, így a város ezáltal is vonzó turistacélponttá válhat.
Kávézó, bár, galéria
A többfunkciós szórakozóhely – kávézó, bár és galéria – egyszerre hívogatja a művészetkedvelőket, a minőségi kávék és a finom italok szerelmeseit. A tulajdonosok a kulturális programokat is szeretnék rendszeressé tenni, és rendezvényeikkel megőrizni a galéria szellemiségét. Néhány hete például Jim Morrison halálának 50. évfordulójára készült egy előadás, amelyben Harsányi Attila Jászai Mari-díjas színművész interpretációjában hallhattuk az Amerikai imát, de itt mutatták be az Avasi Értéktár 12. kötetét is Avasi Museum címmel. A borrajongók kedvéért tesszük hozzá, hogy a kötet a történelmi Avast, Miskolc méltán híres pincesorait, borútjait mutatja be. A tulajdonosok tervei között szerepel továbbá, hogy időszakos képzőművészeti kiállítások is helyet kapjanak a kávézó különtermében.
A helyiség számos védett építészeti elemmel rendelkezik, olyan iparművészeti alkotásokról van szó, amelyek alapvetően meghatározták a belső dizájn alakulását. Ilyen a lépcső, a korlát, a két oszlop, a csillár, de még a bejárati ajtó kilincse is. Az egyedülálló elemek tulajdonképpen megadták a berendezés színeit és formáit, a belső teret Juhász Erus lakberendező, a kávézó arculatát pedig Gergovszki Gábor képzőművész tervezte.
Miből választhatunk?
Kávék, üdítők és frissen préselt gyümölcslevek szerepelnek a repertoárban, valamint a nemzetközi alkoholos italok különös figyelemmel összeállított sora mellett nagy hangsúlyt kap a magyar bor, pezsgő, pálinka és gin is.
A kiváló dűlőkkel rendelkező Bükki borvidék talán az egyik legkevésbé ismert a hazai 22-ből, ugyanakkor az utóbbi években rengeteg színvonalas borászat jött létre és készíti jobbnál jobb tételeit ezeken a területeken. A Gallay Kézműves Pince például egy külön tételt dedikált a kávézónak Sub Rosé néven, amelynek elnevezése kifejezetten adta magát…
Érdemes még kitérni a Tokaj-Hegyalján, Bodrogkisfaludon készülő Tokaj Ginre is, amely három nemzetközi díjjal a világ legjobb kortárs ginjének címét is birtokolja. A Sub Rosa Cafe közönsége kifejezetten elöl jár eme különleges ital fogyasztásában…
Az italok mellé kézműves süteményeket és friss, helyben készített szendvicseket kínálnak. Az előbbiek Nagy-Nádházi Réka cukrász műhelyéből érkeznek Monokról – aki teheti, mindenképpen kóstoljon beléjük, könnyen rabul ejtik az embert… A mennyiséggel pedig nem kell törődni, hiszen „sub rosa” fogyaszthatunk!
Időnként rendhagyó kulináris élményekben is részünk lehet a kávézó teraszán, ahol Pethő Tomi Gasztroad sorozatának részeként mindig az évszaknak és az alkalomnak megfelelő ételeket párosít egy-egy borral.
Miskolc gyönyörű hellyel gazdagodott az idén, aki a városban jár, annak szinte kötelező programelem. Az sem kizárt, hogy valaki kifejezetten a „titkok kávézója” miatt ejti útba az acélvárost, vagy a közeli színház valamelyik előadására érkezvén itt frissíti fel magát egy jó kávéval.
Fotó:
facebook