Summertime, Summerwine
Trendi, fiatalos és nagyon nyári, meg persze legyen köze a borhoz – innen indult el a DiVino-sok gondolatmenete, és valahogy adta magát, hogy jó lenne a borokat jégkrémbe önteni. Ötletükkel felkeresték a fantáziadús Ice Popjairól ismert Anjuna-s srácokat, akik extra adag találékonysággal láttak a megvalósításnak. Mint kiderült, az Anjuna tulajdonosai egy korábbi üzleti találkozónak álcázott borozáson már beszélgettek arról, hogy egyszer majd jó lenne a repertoárjukat boros jégkrémekkel bővíteni, de annyi teendőjük volt az üzlet elindításával, hogy ezt az ötletet elodázták. Most viszont elkezdődött hát a közös munka, és mára megszületett a nyár nagy dobása, a Summerwine.
A Juniborászok egy-egy karakteresebb, gazdag ízvilágú borral neveztek be (ez azért volt fontos, hogy a bor íze érvényesülni tudjon), és azt is elmondták, hogy ők milyen gyümölcsöt képzelnek a boraikhoz, hiszen – főleg egy fehérbornál – több irányba is el lehet indulni az ízek mentén. Több verzió is született, az első négyet a DiVinókban és a borászoknál is megkóstolhatjuk a jövőben.
Lássuk, milyen elképesztő ízkombinációkkal hűthetjük magunkat a nagy melegben!
A fehérborok kedvelői kétféléből is választhatnak: a Homola Pincészet 100% Balaton küvéjéből sárgabarackos fehérborjégkrém készült, kb. 3%-os alkoholtartalommal. Ennél egy picivel erősebb, nagyjából 3,5%-os alkoholtartalmú a Miklós Csabi királyleánykájából megszületett narancsos fehérborjégkrém, benne friss eperszeletekkel.
Ha a rozéfröccsre esküszünk, kicsit magasabb, kb. 6%-os alkoholtartalmú jeges finomsággal olthatjuk a szomjunkat. Dúzsi Tamás Pincészetének rozéja önmagában is népszerű nyári ital, de szerintünk az epres „rozéfröccs”-jégkrém is hasonló babérokra számíthat. A magasabb alkoholtartalom egyébként annak köszönhető, hogy egy rozé esetében az alapanyag íze nem annyira koncentrált, így többet kellett belőle használni, hogy ne csak a gyümölcs, de a bor is érvényesüljön.
Persze a vörösborok kedvelői se csüggedjenek, az egri Bolyki Pincészet bikavéréből erdei gyümölcsös jégkrém készült, amelynek felső egyharmadát kolumbiai étcsokoládéba mártották. Jól hangzik, ugye? A készítők elárulták, hogy az egri bikavér annyira markáns alapanyag, hogy míg a többi verziónál hosszabb kísérletezésre volt szükség, itt már az első tesztnél érezték, hogy éppen ezt az ízvilágot keresik.
Szóval a balatoni, móri, szekszárdi és egri borok szerelmesei most biztosan megtalálják a saját kedvencüket, de a többieknek sem kell csüggedniük. Megsúgjuk, hogy más borvidékek boraival is zajlanak kísérletek. Mi például egy édes boros jégkrémet is szívesen megkóstolnánk…
A gasztronómiai újdonságok kedvelői biztosan szeretni fogják a jeges finomságokat, hiszen a minőségi alapanyag és az élvezeti érték egyaránt jellemző a Summerwine-okra. Az Anjuna Ice Popjaiban csak jó minőségű, igazi gyümölcsöket használnak, emellett laktóz- és gluténmentesek, és többnyire cukormentesek is, a Juniborászoktól pedig szintén megszokhattuk, hogy minőségi szőlőből készült borokat töltenek a poharunkba. Így aztán nem volt nehéz ötvözni az egészségtudatosságot és a hedonizmust, hogy ezzel az igazán szexi, izgalmas újdonsággal rukkoljanak elő.
Felnőtteknek szóló, boros jégkrémről van szó, tehát nem csak az utóízben fedezhetjük fel a boros ízvilágot. Egy-egy jégkrém nagyjából egy deci bort tartalmaz, így vigyázzunk a jeges élvezettel: olyan, mintha meginnánk egy fröccsöt. Aztán még egyet… Élvezzük a nyarat, élvezzük a borokat! Élvezzük a Summerwine-t!