Vissza
Eszünk

Summertime, Summerwine

Summertime, Summerwine című cikk borítóképe
2017. 07. 11. | Szabó Hajnalka
Nyár, kánikula. Egész nap csak azon jár az eszünk, hogy munka után milyen jól fog esni egy hideg rozéfröccs. Vagy egy fagyi. Vagy mindkettő… Vagy, mondjuk, kettő az egyben?

Trendi, fiatalos és nagyon nyári, meg persze legyen köze a borhoz – innen indult el a DiVino-sok gondolatmenete, és valahogy adta magát, hogy jó lenne a borokat jégkrémbe önteni. Ötletükkel felkeresték a fantáziadús Ice Popjairól ismert Anjuna-s srácokat, akik extra adag találékonysággal láttak a megvalósításnak. Mint kiderült, az Anjuna tulajdonosai egy korábbi üzleti találkozónak álcázott borozáson már beszélgettek arról, hogy egyszer majd jó lenne a repertoárjukat boros jégkrémekkel bővíteni, de annyi teendőjük volt az üzlet elindításával, hogy ezt az ötletet elodázták. Most viszont elkezdődött hát a közös munka, és mára megszületett a nyár nagy dobása, a Summerwine.

A Juniborászok egy-egy karakteresebb, gazdag ízvilágú borral neveztek be (ez azért volt fontos, hogy a bor íze érvényesülni tudjon), és azt is elmondták, hogy ők milyen gyümölcsöt képzelnek a boraikhoz, hiszen – főleg egy fehérbornál – több irányba is el lehet indulni az ízek mentén. Több verzió is született, az első négyet a DiVinókban és a borászoknál is megkóstolhatjuk a jövőben.
Lássuk, milyen elképesztő ízkombinációkkal hűthetjük magunkat a nagy melegben!

A fehérborok kedvelői kétféléből is választhatnak: a Homola Pincészet 100% Balaton küvéjéből sárgabarackos fehérborjégkrém készült, kb. 3%-os alkoholtartalommal. Ennél egy picivel erősebb, nagyjából 3,5%-os alkoholtartalmú a Miklós Csabi királyleánykájából megszületett narancsos fehérborjégkrém, benne friss eperszeletekkel.


Ha a rozéfröccsre esküszünk, kicsit magasabb, kb. 6%-os alkoholtartalmú jeges finomsággal olthatjuk a szomjunkat. Dúzsi Tamás Pincészetének rozéja önmagában is népszerű nyári ital, de szerintünk az epres „rozéfröccs”-jégkrém is hasonló babérokra számíthat. A magasabb alkoholtartalom egyébként annak köszönhető, hogy egy rozé esetében az alapanyag íze nem annyira koncentrált, így többet kellett belőle használni, hogy ne csak a gyümölcs, de a bor is érvényesüljön.

Persze a vörösborok kedvelői se csüggedjenek, az egri Bolyki Pincészet bikavéréből erdei gyümölcsös jégkrém készült, amelynek felső egyharmadát kolumbiai étcsokoládéba mártották. Jól hangzik, ugye? A készítők elárulták, hogy az egri bikavér annyira markáns alapanyag, hogy míg a többi verziónál hosszabb kísérletezésre volt szükség, itt már az első tesztnél érezték, hogy éppen ezt az ízvilágot keresik.

Szóval a balatoni, móri, szekszárdi és egri borok szerelmesei most biztosan megtalálják a saját kedvencüket, de a többieknek sem kell csüggedniük. Megsúgjuk, hogy más borvidékek boraival is zajlanak kísérletek. Mi például egy édes boros jégkrémet is szívesen megkóstolnánk…

A gasztronómiai újdonságok kedvelői biztosan szeretni fogják a jeges finomságokat, hiszen a minőségi alapanyag és az élvezeti érték egyaránt jellemző a Summerwine-okra. Az Anjuna Ice Popjaiban csak jó minőségű, igazi gyümölcsöket használnak, emellett laktóz- és gluténmentesek, és többnyire cukormentesek is, a Juniborászoktól pedig szintén megszokhattuk, hogy minőségi szőlőből készült borokat töltenek a poharunkba. Így aztán nem volt nehéz ötvözni az egészségtudatosságot és a hedonizmust, hogy ezzel az igazán szexi, izgalmas újdonsággal rukkoljanak elő.

Felnőtteknek szóló, boros jégkrémről van szó, tehát nem csak az utóízben fedezhetjük fel a boros ízvilágot. Egy-egy jégkrém nagyjából egy deci bort tartalmaz, így vigyázzunk a jeges élvezettel: olyan, mintha meginnánk egy fröccsöt. Aztán még egyet… Élvezzük a nyarat, élvezzük a borokat! Élvezzük a Summerwine-t!

Fotó:
Pintér Árpád