2017.05.20. | Szabó Hajnalka
Mangalica és eper minden elképzelhető és eddig elképzelhetetlen formában, az ország legkreatívabb séfjeinek tolmácsolásában. Ha ellátogatnak az idei Gourmet Fesztiválra, szerintünk az alábbi standokat semmiképpen ne hagyják ki…
Bori Mami
A tavalyi Gourmet nagy felfedezettje volt számunkra a gyöngyösi étterem, és sejtettük, hogy a környékbeli alapanyagokat az idén is valamilyen meghökkentő kombinációban tálalják. Nem csalódtunk: lé nélküli palóclevesük és édes sztrapacskájuk tényleg nem mindennapi, ráadásul nagyon finom.
De bevalljuk, a mi favoritunk a Hurka-Kagyló-Kenyér fantázianévre hallgató főétel. Egy falat hurka Szent Jakab-kagylóval, fenyőrügyes mustárral, savanyított zöld eperrel… Szerintünk a fesztivál egyik legjobban eltalált étele.
Bistro Sparhelt
A balatonfüredi étterem fiatal séfjét, Elek Balázst sokan méltatták már, és úgy gondoljuk, ebbe a sorba nem szégyen beállni. Szörpszerű, tejszínmentes eperlevesük bazsalikommal, zöldalmával, rebarbarával, spárgával édes, mégis frissítő, főételükben pedig saját füstölőjükben készült füstölt eper egészíti ki a mangalicaszalonnás tokhalat, a véreshurkás burgonyakrémet és a mentás vajas borsót.
Tigris Étterem
A külön libamájétlappal is rendelkező étterem természetesen ezen a rendezvényen is bevetette kedvenc alapanyagát. Előételük libamájterrine mangalicasonkával, lilahagymás epercsatnival és spárgával, ami mellé a Holdvölgy pincészet édes szamorodniját ittuk. Ezt a párosítást mindenkinek jó szívvel ajánljuk. Desszertjük is kihagyhatatlan, és persze ebben is van egy kis csavar: epersorbet csokoládéval, mangalicasonka pörccel, eperzselével, sóskaramell-habbal.
Natura Hill
„Mangalicabontási rajz” – olvastuk a zebegényi étterem kínálatában, és egy ilyen nevű ételt muszáj volt megkóstolnunk. Hogy mit takar? Májusi pereszke, szegfűgomba és agyvelő egy rántottában, mellette disznósajt házi langallóval és epertatár.
Elégedetten hümmögtünk, és kértünk még egy „Cserepes konyhakertet” is, ami nem más, mint egy kis cserépben véres hurka levendulás hagymalekvárral, savanyított retekkel, répával és spárgával. Szép is, finom is.
SlowLiving
Ha fontosnak tartjuk, hogy adalékanyag-mentes, tradicionális termelési kultúrával készült ételeket és italokat fogyasszunk, és úgy érezzük, hogy tettünk valamit a környezetünkért, akkor itt a helyünk. A közösség célja, hogy összehozza az értékteremtő termelőket a fogyasztókkal. Hétvégén borászokat is lehet faggatni a slowwine-ról, szombaton Csutorás Ferenc áll a pultban az Almagyar Érseki Szőlőbirtoktól, vasárnap pedig Demeter Csaba mesél a biodinamikus borokról.
Gusteau Kulináris Élményműhely
A mádi étterem nem véletlenül lett idén az év étterme. Bennünket a desszerttel varázsoltak el, ritkán kóstolunk ilyen jó hájas tésztát. Ebből formázták ugyanis a kosárkát, aminek tölteléke epermousse, kecskesajt és szőlőmagolaj. Közös standjuk van a Szent Tamás Pincészettel, így egy finom, édes szamorodnit is kérhetünk mellé.
A Kreinbacher standjánál pedig kérhetünk egy pohár Piper-Heidsieck pezsgőt, ami az Oscar-gála és a cannes-i filmfesztivál hivatalos pezsgője, nem mellékesen ez volt Marilyn Monroe kedvenc champagne-a, így a finom falatok előtt-után úgy érezhetjük magunkat, mint az igazi sztárok.
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto
-
weboldal