2018.11.21. | Lovranits Júlia
Az El Gusto hét éve nyílt Sopronban. Az otthonos, fiatalos hely egy csapásra meghódította a város lakóit – olyannyira, hogy azóta még egyet nyitottak belőle. Mi most a Várkerületen található bisztrót mutatjuk be…
Sopronban, a „Várkeren” gomba módra nőnek a kávézók. Már a helyiek számára is követhetetlen, ahogy egy-egy új üzlet nyílik, majd bezár, mint számtalan apró, színes virág a réten. Nagy a választék, nehéz kitűnni, nehéz megmaradni. Mégis vannak maradós kedvencek. Ilyen például az El Gusto.Az El Gusto hét éve rendületlenül tartja a helyét. Több üzletük van, az egyik épp itt a Várkerületen, kettő pedig a Plázában. A bisztróvonalat képviselik, az ételek Pál András séf munkáját dicsérik. Ebédelni, vacsorázni, reggelizni, vagy csak beülni egy kávéra? Minderre tökéletesen alkalmas! Remek baráti találkozókat hoztunk már itt össze, hiszen ez az étterem egyszerre vagány és otthonos. A helyi huszon-harmincasok kedves törzshelye, találkahelye is, mert a modern és mindig az alkalomhoz (például Halloweenhez) igazodó dekoráció mellett a személyzet barátságos, sőt barátkozó. A kiszolgálás profi, a fogadtatás abszolút baráti, az ételválaszték pedig a legszebb álmainkat is felülmúlja.
Szerencsénkre nagy társasággal érkeztünk, így volt lehetőségünk sok mindent megkóstolni, megcsodálni. Ha az ember felnőtt, igazán megteheti, hogy a desszertet veszi előre.
Habos (!) kakaó
A toronymagas habfelhő alatt krémes, meleg kakaó, mintha egyenesen a régi mesék nagymamájának unokaváró alkotása lenne. Testet-lelket melengető már a látványa is. Valódi odafigyeléssel készítették, igazi ráérős, szeretgetős ital. Szerettük is!
Tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves
Tárkonyos-tejszínes, ha akarjuk, citromos is. Igazán harmonikus, lágy ízvilágú. Az egyik helyi vendég saját bevallása szerint ugyanezt a fogást aznap másodszorra fogyasztotta: ez azért jelent valamit.
Húsleves
Már a tálalása is jókedvre derít: az embernek önkéntelenül mosolyt csal az arcára az ikonikus kis piros fazék. Kicsit ütött-kopott, de pont ettől igazi. A leves ellenben vérprofi: zöldségekkel, palacsintatésztával, májgombóccal, finom volt! De választható csirkehússal is.
Falusi supreme csirkemell roston, vajas rizottó
Krémes, vajas rizottó mozzarellával és ropogós csirkével. Ugyan szárított paradicsomot ígértek hozzá, de annyi baj legyen, talán jobban is esett a friss.
Ha alaposan körülnézünk, gyorsan kiderül, hogy a Gustóban szívesen látják a kisgyerekes családokat is, hiszen az egyik részen sok színes mesekönyvre bukkanhatunk. Persze azt se bánják, ha nem a gyerekek lapozgatják, hanem a fiatal felnőttek olvasnak fel egymásnak belőle, heccből. Sosem késő!
Ebből, na meg a berendezésből is látszik, hogy ennek a helynek humora, stílusa van. Imádjuk a falra szerelt edényeket! Jól megfér egymás mellett a kissé szögletes, fekete-szürke modernség és a vintage porcelán.
Sajnos sokan még mindig hóbortnak tartják, ha valaki valamilyen ételérzékenységgel küzd, diétázik, vagy egyszerűen csak a környezet védelmében mond le valamiről. Mivel ennek nincs olyan látható jele, mint amikor valakinek mozgásszervi problémája van, nem gondolunk bele, hogy egy gluténérzékeny, aki esetleg ráadásul cukorbeteg is, éppúgy szeretné élvezni a kávézást és a sütizést, mint az egészséges barátai. Sokszor nem vigasztaló, ha a „cukorevők” negyvenféle fagylaltból választhatnak, a „cukormenteseknek” pedig nincs, vagy van egy, azaz egy. Azt is tudjuk, hogy néha zavarba jön a pincér, ha cukor nélkül kéri az ember a limonádét.
Az El Gustóban szerencsére ez nincsen így: többféle „mentes” süteményből lehet válogatni. Van paleo, gluténmentes, vegán és cukormentes édesség is. Mi egy diós és egy karamellás, cukormentes változatot választottunk, tökéletes volt. Nem éreztük kirekesztve magunkat a cukorevők társadalmából.
Többen is állítják, hogy itt a legjobb a kávé Sopronban! Ezt még visszatérünk tesztelni.
Fotó:
Lovranits Júlia