Főzünk

A rózsaszín ötven árnyalata

A rózsaszín ötven árnyalata című cikk borítóképe
2016. 07. 26. | Szabó Edit
Fejtettbab-főzelék natúr csirkemellel Tökéletes nyári vacsora, ráadásul kötelező hozzá meginni 1-2 pohár rozébort, csak azzal lehet teljes a színskála.

Ezt az ételt Noémi barátnőnk tette fel nemrég az egyik közösségi oldalra, akkor kértük el tőle. Saját bevallása szerint a nagymama receptjét gondolta egy kicsit újra, ezért készül kókuszolajjal és kukoricakeményítővel zsír és liszt helyett, így egy kicsit könnyebb és egészségesebb is a fogás. Ő a horvátországi utazáson gyűjtött babérlevéllel és az ablakban növögető tárkonnyal ízesítette, és kifejezetten a színe miatt Himalája sót használt főzéskor. Tökéletes nyári vacsora, közben fel lehet idézni az utazási élményeket, ráadásul kötelező hozzá meginni 1-2 pohár rozébort, csak azzal lehet teljes a színskála.

Köszönjük, Noémi!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kg fejteni való bab
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 kávéskanál Himalája só
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 dl tejföl
  • 1 kávéskanál almaecet
  • só, babérlevél és tárkony ízlés szerint
Elkészítés:
  1. A babot kifejtjük (közben megízleljük a rozét, és eldöntjük, hogy megfelelőt választottunk-e).
  2. A kifejtett babot lábosba tesszük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Adunk hozzá sót, 2-3 babérlevelet és vágott, friss tárkonyt ízlés szerint. Fedő alatt puhára főzzük.
  3. Amíg a bab fő, a hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és a kókuszolajon egy kevés Himalája sóval üvegesre pároljuk. Ha kész, fokhagymapréssel hozzátörjük a megtisztított fokhagymagerezdeket, és megkeverjük.
  4. Dobunk rá egy kevés fűszerpaprikát – érzéssel, ne legyen domináns az íze, csak épp adjon neki egy kis rózsaszín világot –, belekeverjük a kukoricakeményítőt, és mielőtt leégne, hozzáadjuk a hideg tejfölt, pár kanálnyit a bab főzővizéből, és az egészet csomómentesre keverjük. Ha kész, a masszát hozzákeverjük a megpuhult babhoz.
  5. Még egy percig főzzük együtt, ha szükséges, adunk még hozzá egy kis tárkonyt, egy kis sót, hozzákeverjük az almaecetet, ahogyan szeretjük.
  6. Natúr csirkemellel tálaljuk.

Fotó:
Lengyel Noémi