2016.07.26. | Szabó Edit
Fejtettbab-főzelék natúr csirkemellel
Tökéletes nyári vacsora, ráadásul kötelező hozzá meginni 1-2 pohár rozébort, csak azzal lehet teljes a színskála.
Ezt az ételt Noémi barátnőnk tette fel nemrég az egyik közösségi oldalra, akkor kértük el tőle. Saját bevallása szerint a nagymama receptjét gondolta egy kicsit újra, ezért készül kókuszolajjal és kukoricakeményítővel zsír és liszt helyett, így egy kicsit könnyebb és egészségesebb is a fogás. Ő a horvátországi utazáson gyűjtött babérlevéllel és az ablakban növögető tárkonnyal ízesítette, és kifejezetten a színe miatt Himalája sót használt főzéskor. Tökéletes nyári vacsora, közben fel lehet idézni az utazási élményeket, ráadásul kötelező hozzá meginni 1-2 pohár rozébort, csak azzal lehet teljes a színskála.Tökéletes nyári vacsora, ráadásul kötelező hozzá meginni 1-2 pohár rozébort, csak azzal lehet teljes a színskála.
Köszönjük, Noémi!
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5 kg fejteni való bab
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 kávéskanál Himalája só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 dl tejföl
- 1 kávéskanál almaecet
- só, babérlevél és tárkony ízlés szerint
- A babot kifejtjük (közben megízleljük a rozét, és eldöntjük, hogy megfelelőt választottunk-e).
- A kifejtett babot lábosba tesszük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Adunk hozzá sót, 2-3 babérlevelet és vágott, friss tárkonyt ízlés szerint. Fedő alatt puhára főzzük.
- Amíg a bab fő, a hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és a kókuszolajon egy kevés Himalája sóval üvegesre pároljuk. Ha kész, fokhagymapréssel hozzátörjük a megtisztított fokhagymagerezdeket, és megkeverjük.
- Dobunk rá egy kevés fűszerpaprikát – érzéssel, ne legyen domináns az íze, csak épp adjon neki egy kis rózsaszín világot –, belekeverjük a kukoricakeményítőt, és mielőtt leégne, hozzáadjuk a hideg tejfölt, pár kanálnyit a bab főzővizéből, és az egészet csomómentesre keverjük. Ha kész, a masszát hozzákeverjük a megpuhult babhoz.
- Még egy percig főzzük együtt, ha szükséges, adunk még hozzá egy kis tárkonyt, egy kis sót, hozzákeverjük az almaecetet, ahogyan szeretjük.
- Natúr csirkemellel tálaljuk.
Borajánlatunk: Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Rosé 2015
Fotó:
Lengyel Noémi