2019.02.18. | Klich Zsuzsa
Gazdag, ízletes és olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Az aratóleves valójában laktató egytálétel, ami kifejezetten jót tesz a téli, energiahiányos időszakban…
Amint a neve mutatja, ezt az ételt régen a kézi aratásban megfáradt munkások számára főzték, ma viszont már szinte elképzelhetetlen, hogy ilyesmit együnk a június végi hőségben. Télen viszont kifejezetten jólesnek a kicsit nehezebb fogások, főleg, ha az egyik alapanyag a C-vitaminban gazdag savanyú káposzta. Az aratóleves csupa télen is beszerezhető hozzávalókból készül. Laktató és ízletes, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéslapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 50 dkg vegyes zöldség
- 30 dkg burgonya
- 15 dkg házikolbász
- 1 gerezd fokhagyma
- só és piros fűszerpaprika
- 40 dkg savanyú káposzta
- 2 liter csontlé (kockából is készülhet)
- 1-2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, és megdinszteljük.
2. Megszórjuk egy mokkáskanál fűszerpaprikával, beleöntünk egy evőkanál vizet, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, megkeverjük, és megvárjuk, hogy a nedvesség elpárologjon.
3. Beledobjuk a kockára vágott húst, lepirítjuk, aztán kevés víz hozzáadásával jó szaftos pörköltet készítünk. (Ki-ki ízlés szerint adhat hozzá paprikát, paradicsomot.) Két órát nyugodtan főhet, de akár tovább is, hogy jó omlós legyen a hús!
4. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget (répa, gyökér, karalábé, zeller), a savanyú káposztát (egyszer érdemes átöblíteni, hogy ne legyen túl savanyú a leves) és a kockára vágott burgonyát, végül pedig a kolbászkarikákat.
5. Ha elkészült, tejfölös habarással sűríthetjük, de úgy is tökéletes, ha csak az asztalnál kínálunk hozzá tejfölt.
6. Friss kenyérrel, forrón tálaljuk, megszórhatjuk petrezselyemmel, és jól illik hozzá az erős paprika is.
Megjegyzés: a fenti mennyiségből nagyjából hat bőséges adag készíthető.
Fotó:
Vető Gábor
Papp Zoltán