2018.04.26. | Szabó Edit
Olaszországban mindenki imádja az articsókát. A zöldségpiacokon hatalmas halmokba rakva árulják, és tízesével pakolják kosárba a háziasszonyok. Mi is hoztunk haza Palermóból néhányat, hogy elkészíthessük egyik kedvenc fogásunkat…
Sajnos itthon elég borsos az ára, ezért articsókát leginkább külföldön eszünk, és természetesen a poggyászunkba is kerül néhány, hogy hazatérve még egy kicsit tovább élvezhessük a mediterrán ízeket. A most elkészített étel alapanyagát az egyik palermói piacon szereztük be. 29 eurócentért adták darabját, de az árust cseppet sem érdekelte, hogy én mindössze négyet kérek, vidáman pakolta a szatyorba a cuccot, és végül egyetlen eurót kért ezért a hét szép növényért.
Sokféleképpen el lehet készíteni: van, aki tésztára, van, aki pizzára teszi, mi azonban imádjuk leszopogatni a leveleit, ezért szinte mindig ugyanúgy tálaljuk. Egy kicsit hasonlít a római változathoz, de azért nem ugyanaz. Nekünk bevált, így örömmel osztjuk meg veletek is.
Hozzávalók:
- 4 nagyobb articsóka (nálunk hét közepes volt, amint a történetből is kiderült)
- ½ csokor petrezselyemzöld
- 1,5 dl olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ citrom
- 2 kávéskanál zsemlemorzsa
- 2 dkg vaj
- parmezán, ízlés szerint (el is hagyható)
Elkészítés:
1. Az articsóka szárát levágjuk, a külső leveleit eltávolítjuk, és a tetejéből is levágunk nagyjából 2 cm-t. Egy tálba hideg vizet teszünk, hozzáadunk néhány evőkanálnyi citromlevet, és az előkészített articsókákat ebbe a fürdőbe dobjuk.
2. A megtisztított articsókákat egy magas falú serpenyő aljára ültetjük, és az edényt felöntjük annyi vízzel, hogy kétharmadáig ellepje a virágokat. Dobunk a vízbe egy-két szál petrezselyemzöldet, egy gerezd fokhagymát, kisebb kockákra vágva, és a fél citromot, szeletelve. Mehet bele egy kevés só és bors, és egy-két evőkanál olívaolaj is. Lefedve, alacsony hőfokon 15-18 percig főzzük-pároljuk, hogy a levelek megpuhuljanak.
3. Ezalatt a maradék petrezselyemzöldet finomra vágjuk, és összekeverjük 0,5 dl olívaolajjal, egy csipet sóval, borssal, két gerezd zúzott fokhagymával és a zsemlemorzsával.
4. A maradék olívaolajat tűzálló tálba öntjük, ráültetjük a majdnem teljesen megfőtt virágokat, és a leveleket széthúzva a belsejükbe kanalazzuk a zsemlemorzsás-olajos masszát úgy, hogy a tetejükre is jusson.
5. Előmelegített sütőben, az articsókák méretétől függően 10-12 perc alatt megsütjük.
6. Közben az articsóka főzőlevét leszűrjük, felforraljuk, negyedére visszaredukáljuk, és a vajjal sűrítve mártást keverünk belőle. Vigyázat: ha a vajat hozzáadtuk, forralni már nem szabad!
A főzött-sütött articsókákat a mártással és ízlés szerint reszelt parmezánnal kínáljuk. (A levelei alsó, húsos része ehető, de az igazi ínyencfalat a „szíve”, amit a levelek eltávolítása után találunk meg a növény közepén.)
Fotó:
Upor László