Vissza

Articsóka, ahogy mi szeretjük

2018.04.26. | Szabó Edit
Olaszországban mindenki imádja az articsókát. A zöldségpiacokon hatalmas halmokba rakva árulják, és tízesével pakolják kosárba a háziasszonyok. Mi is hoztunk haza Palermóból néhányat, hogy elkészíthessük egyik kedvenc fogásunkat…
 

Sajnos itthon elég borsos az ára, ezért articsókát leginkább külföldön eszünk, és természetesen a poggyászunkba is kerül néhány, hogy hazatérve még egy kicsit tovább élvezhessük a mediterrán ízeket. A most elkészített étel alapanyagát az egyik palermói piacon szereztük be. 29 eurócentért adták darabját, de az árust cseppet sem érdekelte, hogy én mindössze négyet kérek, vidáman pakolta a szatyorba a cuccot, és végül egyetlen eurót kért ezért a hét szép növényért.



Sokféleképpen el lehet készíteni: van, aki tésztára, van, aki pizzára teszi, mi azonban imádjuk leszopogatni a leveleit, ezért szinte mindig ugyanúgy tálaljuk. Egy kicsit hasonlít a római változathoz, de azért nem ugyanaz. Nekünk bevált, így örömmel osztjuk meg veletek is.



Hozzávalók:
  • 4 nagyobb articsóka (nálunk hét közepes volt, amint a történetből is kiderült)
  • ½ csokor petrezselyemzöld
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom
  • 2 kávéskanál zsemlemorzsa
  • 2 dkg vaj
  • parmezán, ízlés szerint (el is hagyható)
     


Elkészítés:


1. Az articsóka szárát levágjuk, a külső leveleit eltávolítjuk, és a tetejéből is levágunk nagyjából 2 cm-t. Egy tálba hideg vizet teszünk, hozzáadunk néhány evőkanálnyi citromlevet, és az előkészített articsókákat ebbe a fürdőbe dobjuk.



2. A megtisztított articsókákat egy magas falú serpenyő aljára ültetjük, és az edényt felöntjük annyi vízzel, hogy kétharmadáig ellepje a virágokat. Dobunk a vízbe egy-két szál petrezselyemzöldet, egy gerezd fokhagymát, kisebb kockákra vágva, és a fél citromot, szeletelve. Mehet bele egy kevés só és bors, és egy-két evőkanál olívaolaj is. Lefedve, alacsony hőfokon 15-18 percig főzzük-pároljuk, hogy a levelek megpuhuljanak.



3. Ezalatt a maradék petrezselyemzöldet finomra vágjuk, és összekeverjük 0,5 dl olívaolajjal, egy csipet sóval, borssal, két gerezd zúzott fokhagymával és a zsemlemorzsával.

4. A maradék olívaolajat tűzálló tálba öntjük, ráültetjük a majdnem teljesen megfőtt virágokat, és a leveleket széthúzva a belsejükbe kanalazzuk a zsemlemorzsás-olajos masszát úgy, hogy a tetejükre is jusson.



5. Előmelegített sütőben, az articsókák méretétől függően 10-12 perc alatt megsütjük.

6. Közben az articsóka főzőlevét leszűrjük, felforraljuk, negyedére visszaredukáljuk, és a vajjal sűrítve mártást keverünk belőle. Vigyázat: ha a vajat hozzáadtuk, forralni már nem szabad!



A főzött-sütött articsókákat a mártással és ízlés szerint reszelt parmezánnal kínáljuk. (A levelei alsó, húsos része ehető, de az igazi ínyencfalat a „szíve”, amit a levelek eltávolítása után találunk meg a növény közepén.)

 
:
Fotó:
Upor László

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)