2016.05.19. | Szabó Edit
A kozmetikusok azt mondják, hogy méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Az orvosok szerint kiváló az emésztési panaszok kezelésére, enyhíti a vesebántalmakat, de ismert fájdalom- és lázcsillapító hatása is…
Bálint gazda azt mondja – és ha ő azt mondja, akkor bizonyára úgy is van –, hogy epernek valójában azt a gyümölcsöt nevezzük, ami fán terem, és van belőle fekete meg fehér. A leveleivel régen a selyemhernyókat táplálták, és még a népdalban is megéneklik: „Házunk előtt, kedves édesanyám, van egy magas eperfa…” Az az élénkvörös, ellenállhatatlan illatú, csodálatos tavaszi gyümölcs pedig, amit mi tévesen epernek hívunk, tulajdonképpen a szamóca. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy, hogy erdőben vagy kertben terem, mindegy, hogy milyen névvel illetik a piaci árusok vagy a zöldségesek, a kertészek tudják a tutit, de elfogadják, hogy a közvélemény makacsul ragaszkodik a hibás elnevezéshez.
Illessük bármilyen névvel, kétségtelen tény, hogy a szamóca az egyik legkedveltebb tavaszi gyümölcsünk. Csodaszép, illatos, nagyon finom, és rengeteg jótékony hatása ismert. A kozmetikusok azt mondják, hogy méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Az orvosok szerint kiváló az emésztési panaszok kezelésére, enyhíti a vesebántalmakat, csökkenti az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát, de ismert fájdalom- és lázcsillapító hatása is.
Az eper ősét, a vadon termő szamócát már az ókorban szívesen fogyasztották, sőt állítólag ismerték szépítő hatását is. Az ókori Rómában szépségmaszkot is készítettek belőle. A reneszánsz kor embere már termesztette, és előszeretettel kínálta a nagy vacsorák végén tejszínhabbal, vagy éppen a bor mellé. Népszerűsége azóta is töretlen, és nemcsak azért, mert kiváló C-vitamin-forrás, és ásványi anyagokban is igen gazdag. Leginkább azért szeretjük, mert ha igazán érett és egészséges, akkor lédús, édes és nagyon-nagyon finom.
Készíthetünk belőle levest, édességet, süteményt, lekvárt vagy szörpöt, sőt lehet egy jó saláta egyik alapanyaga, de mégis frissen a legfinomabb. Egy tál szamóca, egy pohár habzóbor vagy pezsgő, és már jöhetnek is a vendégek!
Borajánlatunk: Etyeki Kúria: Pláne Frizzante White