2021.07.09. | Szabó Edit
Aki nem kóstolta, el se tudja képzelni, hogy a chlodnik milyen finom. Elkészítése gyerekjáték, de nem tálalható azonnal, mert néhány órát állnia kell a hűtőben…
A forró nyári napokon az embernek nincs nagyon kedve hosszan a tűzhely mellett állni. Ilyenkor jönnek a pazar hideg levesek, amelyek nemcsak finomak, de a friss zöldségek miatt rendkívül egészségesek is.
A chlodnik, a lengyelek hideg céklalevese ma már nálunk is nagyon népszerű, valahogy mégis ritkán készítjük. Pedig a nyári piac mindent kínál, ami kell hozzá. Íme a recept:
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű céklagumó, megfőzve
- 1 kígyóuborka, reszelve
- 3 szál újhagyma, finomra vágva
- 3 szem hónapos retek, apróra vágva
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 6 dl kefir
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A céklát megfőzzük, meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk.
2. A kígyóuborkát lereszeljük, az újhagymát, a retket, a petrezselymet és a kaprot finomra vágjuk.
3. Az összes zöldséget tálba tesszük, hozzákeverjük a kefirt, sózzuk, borsozzuk, és az egészet legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Zöldségekkel díszítve tálaljuk. Aki szereti, főtt tojást is adhat mellé.