Vissza

Csabaírés túrókrém sarkantyúkával

2018.10.17. | Lovranits Júlia
Vadnövényes borkorcsolya színes, pikáns virágokkal. Gasztronómiai kalandozás kerten innen, erdőn túl. Gyorsan elkészül, mégis különleges. Kezdőknek is bátran ajánlható…
 

Az ősz a második tavasz, és ebben minden kertész és vadnövénygyűjtő egyetért velem. Tavaszi kedvenceink új, friss leveleket hajtanak, tele van a kert és az erdő harsogó, harapható zöldekkel, és még friss, ehető virágokra is bukkanhatunk.



Nagyon kevés növényfajt fogyasztunk ahhoz képest, hogy mennyit lehetne. És ha ebből még elvesszük azokat, amik nem teremnek meg Magyarországon, hanem messze földről hozatjuk őket, ki tudja, mikkel tartósítva, akkor még rosszabb az eredmény. Anélkül, hogy belemennénk bonyolult egészségvédelmi problémákba, elég, ha arra gondolunk: micsoda szegényes választék ez, mennyi ízről, aromáról mondunk le a kényelmes, bolti bevásárlásokat választva! Mennyi növényt felejtettünk el, ami elődeink konyhakertjéből soha nem hiányozhatott! Már csak ezért is érdemes belevágni egy-egy vadnövényes, virágos gasztronómiai kalandba.

Itt van mindjárt a csabaíre vérfű. Kertbe, balkonládába ültetve igazán igénytelen növény. Kirándulás közben is gyakran találkozhatunk vele sziklás, meleg domboldalakon. Cifra leveleivel szép dísze a tányérnak, de salátában, szendvicsen is jól mutat. Íze jellegzetes, kifejezetten üdítő, talán leginkább a dióéra emlékeztet, vagy inkább ott találjuk valahol félúton az uborka és a dió között. Túrókrémben isteni!



Hozzávalók:
  • 250 g túró
  • 1 kis pohár joghurt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet só
  • 1 nagy marék friss, zöld csabaíre vérfű levél

Elkészítés:

1. A zöld növényi részeket alaposan megmossuk, konyharuhán lecsepegtetjük. (Adott esetben levadásszuk róla a csigákat, velük ebben a receptben nem foglalkozunk.) Vigyázat! A beteg, foltos leveleket mindig ki kell válogatni, és áttenni a komposztos ládába.



2. A szép, egészséges növényeket összedaraboljuk, a keményebb szárakat félretesszük. Nem kell igazán apróra vágni, a túrókrémben jól mutatnak a nagy, zöld levelek, és a család is örülni fog a harapható zöldeknek.

3. Egy nagyobb tálba helyezzük, és hozzáadjuk a többi összetevőt. A túrót villával összetörjük, és az egészet alaposan elkeverjük. Kenyérre kenve reggelinek, de héjában sült krumplival ebédként is fogyasztható.



4. A krém tetejére a sarkantyúka élénk narancssárga virágait és kerek leveleit helyezzük. Azt mondják, a színpadon jól mutat a narancssárga, így van ez a tányéron is. Ráadásul nemcsak szép, de az íze is izgalmas: a virág kissé édeskés, egyszersmind csípős, mint a retek.

Szürke őszi reggeleken csodás ébresztő!



Megjegyzés: az eredeti receptet Gertrud Scherf: Vadon termő zöldségek és gyümölcsök című könyvében találtuk. Ott őszi vérfűvel készítik, azzal is finom. Az őszi vérfűnek kicsit roppanósabb a levele, mint a csabaírének, viszont nehezebb hozzájutni, mert nedves réteken lelhetünk csak rá. Ha valaki még nem biztos a vadnövényes tudásában, a túrókrém oregánóval is elkészíthető, ami egyébként Magyarországon vadon is megél, itthon szurokfűnek hívják.

Borsmenta-tipp: a csabaíre vérfű egyebek mellett gyümölcsborok, likőrök, forró puncsok ízesítésére is kiválóan használható.

 
:
Fotó:
Lovranits Júlia

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)