2019.03.15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…
Régi, megbízható recept, leírni bonyolultabb, mint elkészíteni. Érdemes kipróbálni, a siker garantált.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db csirkecomb (kettévágva, bőre nélkül)
- 4-6 evőkanál liszt
- 2 tojás, felverve
- 30-40 dkg reszelt sajt
- 4 dl tejszín
- 3 dkg vaj
- 20 dkg gersli – kiváltható kölessel vagy rizzsel is
- só, igény szerint
A salátához
- 2-3 féle zöldsaláta (rukola, galambbegy, jégsaláta, szívsaláta, kínai kel, fodros saláta stb.)
- 6-8 szem koktélparadicsom
- 2-3 szál újhagyma
A vinegretthez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 mokkáskanál dijoni mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- fél csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
Elkészítés:
1. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal.
2. A gerslit megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben, egy mokkáskanál sóval feltesszük főni.
3. A csirkecombokat kettévágjuk, lebőrözzük, besózzuk, majd meghempergetjük lisztben, tojásban, reszelt sajtban, és egymás mellé a tűzálló tálba helyezzük őket. A maradék sajtot a tetejére szórjuk, és az egészet nyakon öntjük a tejszínnel.
4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra 20 perc alatt készre sütjük. Akkor kész, ha a sajt megpirult a tetején, és a hús vajpuha.
Míg a hús sül, elkészítjük a salátát:
A jégsalátát aprítsuk fel, a zöldhagymát vágjuk karikára, a paradicsomot félbe vagy negyedbe, mérettől függően.
Készítsük el a vinegrettet:
A jó vinegrett lelke a zsiradék és a sav. A klasszikus arány 3 az 1-hez.
A citromlevet keverjük össze a mustárral, sózzuk, borsozzuk, majd vékony sugárban csepegtetve, folytonos keverés mellett adjuk hozzá az olajat. Selymes, sűrű masszát kapunk végül. Törjük bele a fokhagymát, és kóstoljuk meg. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés sót, borsot.
A petrezselyemzöldet csak közvetlenül a saláta elkészítése előtt adjuk hozzá az öntethez.
Az öntetet frissen, tálalás előtt keverjük össze a salátával.
Az elkészült csirkét a gerslivel és a salátával tálaljuk.
Borsmenta-tipp: ha a jégsaláta leveleit tépkedjük, akkor kevésbé barnul meg a szélük, mint ha késsel vágjuk.
Fotó:
Kiss Imi