2017.05.16. | Varga Anita
Hegyekben állnak otthon a csokinyulak? Már nem férsz be a konyhába a csokitojásoktól? Süssél velük kenyeret!
Ennek ellenére a teljes decemberünk és a húsvéti ünnepek is úgy telnek, hogy külön fiókot kell kinevezni a csokihegyeknek a konyhában, enélkül egyszerűen nem élet a gyerekélet. Ünnepek után rendszeresen tanácstalanul tárom szét a kezem: mit csináljak több kiló lyukas, kerek és mogyorós csokoládéval? Gombóc Artúr biztosan tudná rá a választ, de végre megtaláltam én is! Desszertkenyeret sütök belőle.
Ez a csokis kenyér önmagában is tökéletes, de vajjal vékonyan megkenve, esetleg egy kis natúr sajtkrémmel, édességimádóknak illatos mézzel vagy áfonyalekvárral ajánlom, a hozzám hasonló borimádók pedig keressenek mellé valami jó kis késői szüretelésű édes bort vagy egy magasabb cukortartalmú szamorodnit. A bor kiválasztásánál legyünk körültekintőek, és figyeljünk rá, hogy édesebb legyen, mint a sütemény.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1,5 teáskanál só
- 30 dkg öregtészta (ne ijedj meg, a receptjét lásd alább)
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 10 dkg a lakásban fellelhető nyuszicsoki, kindertojás vagy bármi egyéb, az ünnepeket átvészelt maradék csokoládé, tetszőleges nagyságúra összetörve
- 7 dkg aszalt áfonya
- 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- én a szín és az íz intenzitásának fokozása érdekében tettem bele 3 evőkanálnyi fagyasztott áfonyát is, de ez nem kötelező
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt
- 3 dl víz
- fél teáskanál só
- 1 dkg friss élesztő
- Tegyük a hozzávalókat a dagasztótálba, és jól dolgozzuk össze a tésztát.
- Egy műanyag dobozban lefedve 4 órán át hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, majd tegyük be a hűtőbe másnapig.
- Nagyjából 12 óra pihenés után lehet vele dolgozni.
A csokis kenyér elkészítése:
- Tegyük a hozzávalókat a dagasztótálba (az öregtésztából is 30 dekát) a csoki és az áfonya kivételével, és dolgozzuk össze nagyjából 10 perc alatt. Ezután jöhet bele a csoki és az áfonya is, de azzal már csak 1-2 percig dagasszuk, hogy ne trancsírozzuk szét túlságosan. Egy evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport is érdemes beletenni, így sötétebb színű tésztát kapunk, de ha a megszokott külsejű kenyérre vágyunk, akkor ezt a hozzávalót akár ki is hagyhatjuk belőle.
- A tésztát tegyük át egy kelesztőtálba, hagyjuk 30 percig kelni, ezután finoman forgassuk át. Ne vegyük ki a tálból, csak húzzuk a tészta szélét körben a közepe felé, mintha zsemlét formáznánk, és ezután hagyjuk még 20 percig pihenni.
- Borítsuk lisztezett felületre, vágjuk 6 egyenlő darabra, és formázzuk meg egyesével a veknijeinket.
- Helyezzünk 3-3 kis kenyérkét két sütőpapírral kibélelt sütőtálcára, egymástól valamennyire távol, hogy sütés közben minden bucit egyenletesen érjen körben a hő.
- Tiszta konyharuhával letakarva még egy órát kelesszük a gusztusos kis cipókat.
- Melegítsük elő a sütőnket 230 fokra, a szokásos párologtatnivaló folyadékunkkal az aljában.
- A megkelt cipócskákat teaszűrő segítségével hintsük meg liszttel vagy kakaóporral, vágjunk bele mintákat egy éles kés segítségével.
- 5 percnyi sütés után vegyük vissza a hőt 200 fokra, és 20 perc alatt süssük a veknijeinket készre.
- Szedjük rácsra őket, és hagyjuk kihűlni… legalább langyosra.
Ropogós héjú, laza bélzetű kenyérkéket kapunk, amiben az áfonya és a csoki remekül megérti egymást.
Fotó:
Varga Anita