2019.04.11. | Klich Zsuzsa
A fahéj és a krémsajt csodálatos találkozása a konyhaasztalon. Ez a pite azért fantasztikus, mert amíg sül, fahéjillat lengi be az egész lakást. Az íze pedig utolérhetetlen…
A fahéjat valamiért téli fűszerként tartjuk számon, benne van a havas esték forralt boros illatában, pedig ez a csodálatos fűszer az év bármely szakában képes ünneppé varázsolni a hétköznapokat. Jellegzetes illata mindig várakozást kelt: ahol megérezzük, tudjuk, hogy ott valami jó készül, és nemcsak finom, hanem egészséges is. Például kiváló baktérium- és gombaölő szer, és nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre is. Használhatjuk egzotikus egytálételekhez, de leginkább sütemények, gyümölcskompótok elmaradhatatlan hozzávalójaként találkoztunk vele. Íme egy finom, gyorsan elkészíthető pite, ahol a krémsajttal lép varázslatos frigyre…
Hozzávalók:
A tésztához
- 12 dkg vaj
- 20 dkg finomliszt
- fél tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 1-2 evőkanál hideg víz
- 1 tojás
- 25 dkg krémsajt (2 kis doboz Philadelphia)
- 20 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 0,5 dl tejszín
- 5 dkg liszt
- 4 teáskanál fahéj
- fél teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 csipet só
Elkészítés:
Először a tésztát állítjuk össze:
1 A lisztet és a hideg, kockára vágott vajat tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk vagy robotgéppel elkeverjük.
2. Beleszórjuk a sót, a sütőport és a cukrot, hozzáadjuk a tojást és a vizet, és gyúrás nélkül cipót forgatunk a tésztából. (A kezünkre és a deszkára egy kevés lisztet azért szórhatunk, hogy könnyebb legyen dolgozni.)
3. Ha kész a cipó, hűtőben pihentetjük legalább egy fél órát, de az sem baj, ha az egész éjszakát ott tölti.
Készítsük el a tölteléket:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a krémsajtot, a lisztet, a fűszereket és a tejszínt, és robotgéppel vagy fakanállal teljesen krémesre keverjük.
Állítsuk össze a süteményt:
1. Vegyük ki a hűtőből a tésztát. Nézzük meg, hogy mekkora a pite- vagy tortaformánk, és annál nyújtsuk egy kicsit nagyobbra egy belisztezett deszkán.
2. Béleljük ki tésztával a kivajazott sütőformát (mi egy 27 cm átmérőjű hőálló üveget használtunk), és igazgassuk el rajta úgy, hogy a forma falára is jusson.
3. A tésztát megtöltjük a fahéjas krémmel, 185 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Tálalhatjuk langyosan vagy hidegen, tejszínhabbal vagy tejföllel akár, biztos, hogy azonnal el fog fogyni.
Hulladékhasznosítási tipp: a süteményt elkészíthetjük a piacon kimérten vásárolt krémsajtból is, de készüljünk fel rá, hogy úgy markánsabb lesz az íze.
Fotó:
Klich Zsuzsa