2018.11.26. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, finom, tápláló, fűszeres, mégis könnyű, számtalan formában létezik, és mindenki a saját családi receptjére esküszik – mi az? Hát persze, hogy a fasírt! Mi most a Klich Zsuzsanna-féle változatot mutatjuk be. Kipróbáltuk, meggyőző…
A fasírt az egyik legismertebb húsételünk. Talán nincs is olyan háztartás az országban, ahol ne készítenék valamilyen változatban. Tálalhatjuk krumplival, paradicsomos káposztával, salátával vagy egyszerűen kenyérrel, fogyaszthatjuk ebédre, uzsonnára, vacsorára, de a piknikkosárba is csomagolhatunk belőle, mert hidegen is finom. Könnyebb vörösbor illik mellé.
Hozzávalók:
- 25 dkg darált marhahús (sertés- vagy szárnyashús is jó)
- 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
- 1,5 dl tej
- 1 fej hagyma, finomra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, áttörve
- 1 tojás
- fél kávéskanál só
- 1 csapott evőkanál mustár (lehet dijoni, ha valaki azt szereti, de abból elég 1 teáskanál)
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- 1 púpos teáskanál majoránna
- fél kávéskanál őrölt feketebors (én kihagyom, mert a kisasszony nem szereti…)
- 5-6 evőkanál zsemlemorzsa
- zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
- A zsemlét kisebb kockákra vágjuk, leöntjük a tejjel, átforgatjuk – jól el kell áznia.
- A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.
- Ha a zsemle már elázott, a levével együtt hozzáadjuk a darált húshoz, és hozzákeverjük az összes hozzávalót.
- Jó alaposan összenyomkodjuk. Hagyhatjuk állni a hűtőben, de azonnal is haladhatunk tovább.
- Evőkanálnyi masszából gombócokat formálunk, meghempergetjük a zsemlemorzsában. Kicsit lapítsuk ki őket. (Ha levesesnek tűnik a massza, és nem jól formálható, bátran adjunk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát.)
- A húspogácsákat annyi forró zsiradékba – lehet olaj, állati vagy növényi zsír – dobjuk, amennyi szinte ellepi őket(lehet bővebb is, én spórolós vagyok). Figyeljünk rá, hogy a fasírtgolyók ne kerüljenek nagyon szorosan egymás mellé az edényben. Kb. 5-6 percet sütjük az egyik oldalukat, majd ügyesen megforgatjuk őket. A másik felüknek már kevesebb idő is elég. (Bővebb zsiradékban nem kell forgatni.)
- Ha kész, szűrőre vagy papírra tesszük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen róla, és már tálalhatjuk is. Köretként adhatunk mellé főtt vagy sült krumplit, de önmagában vagy salátával is nagyon finom.
Borsmenta-tipp 1: ez az alapanyag-mennyiség elkészíthető egybefasírtként is. Akkor egy kisebb őzgerincformát kikenünk olajjal, belesimítjuk a masszát, a tetejét elegyengetjük, ecsettel megolajozzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 45-50 perc alatt készül el. A sülési idő első felében legyen rajta alufólia! Ha kicsit kihűlt, szeletelhetjük. Ha maradnánk a kisebb méretnél, de zsiradék nélkül készítenénk, kiolajozott muffinformában is remek lesz! Kb. 35 perc alatt készül el, de érdemes nézegetni.
Borsmenta-tipp 2: ha megszárad a kenyér, a kifli, a zsemle, készítsünk belőle morzsát! Reszeljük vagy daráljuk le, szitáljuk át, és már készen is van. Pillanatok alatt elkészül, nem kell kidobnunk a már megvásárolt élelmiszert, és nem kell a boltból hazacipelnünk a zsemlemorzsát!
Zero waste (hulladékcsökkentési) tanács: a Coop üzletek a használt olaj literjéért 80 Ft értékű kupont adnak. A MOL pedig díjmentesen átveszi (meghatározott töltőállomásain), sőt gyűjtőflakont is biztosít hozzá!
Fotó:
Klich Zsuzsa