Vissza

Fetás cukkinilepény

2019.05.29. | Szabó Edit
A kolokythokeftedes az egyik legnépszerűbb görög étel. Elkészítése egyszerű, hamarabb kisül, mint hogy megtanulnánk a nevét. A cukkini és a feta az alapja, de a menta a lelke, már csak ezért is fontos volt kipróbálnunk. Isteni!
 


Nemrég Athénban jártunk, és az óváros egyik kellemes éttermében különleges gasztronómiai élményben volt részünk. A hagyományos görög ételeket kínálták, de a saját elképzeléseik szerint, meglehetősen modern köntösben. Minden tányéron látszott, hogy a séf nem csupán gyönyörűen tálal, de egy kis kísérletező hajlamért se megy a szomszédba. A kolokythokeftedest előételként ajánlották az étlapon, és nem lepényként, hanem golyóként készítették el. Annyira ízlett, hogy még lefotózni is elfelejtettük, de már akkor megfogadtuk, hogy kipróbáljuk itthon is. Az étterem egyébként minden tekintetben parádés, aki arra jár, térjen be hozzájuk. Később a reggelijüket is kipróbáltuk, és persze az is pazar. Csupa helyi termékkel dolgoznak, minden friss és ízletes. A neve Ergon House, hamarosan bővebben is írunk róla.

Most viszont térjünk vissza a fetás cukkinilepényhez, ami sajtevő vegetáriánusoknak is bízvást kínálható. Friss, tavaszi saláta illik leginkább hozzá, vagy egy kis sóval-borssal, zöldhagymával megbolondított görög joghurt.


 
Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes méretű cukkini
  • 2 szál újhagyma, finomra vágva
  • 15 dkg fetasajt (ha szeretjük, reszelhetünk mellé egy kicsit keményebb sajtot is)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 marék mentalevél, finomra vágva
  • ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • só, bors, ízlés szerint
  • olaj a kisütéshez
 
Elkészítés:

1. A cukkinit vékonyan meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, egy kicsit megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk, hogy levet engedjen.



2. Amíg a cukkinire várunk, felaprítjuk a zöldhagymát és a zöldfűszereket.

3. A cukkiniből kifacsarjuk a levet. Ez a művelet nagyon fontos, végezzük alaposan, mert minél jobban sikerül, annál kevesebb lisztre lesz szükségünk. Ha a két tenyerünk között nem megy elég hatékonyan, gézbe, konyharuhába csavarva is megpróbálhatjuk – az a lényeg, hogy minél kevesebb nedveség maradjon benne.

4. Ha kész, hozzáadjuk a zöldhagymát, a zöldfűszereket, a citromhéjat, hozzámorzsoljuk a fetát, belereszeljük a másik sajtot, ha azt is teszünk bele (mi egy kis parmezánt dobtunk mellé), sózzuk, borsozzuk, (a sóval bánjunk óvatosan, mert a feta is sós). Üssük bele a két tojást, szórjuk rá a lisztet (óvatosan adagolva, hátha kevesebb is elég), és az egész masszát dolgozzuk össze.



5. Serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat, és amikor kellőképpen forró, kanállal adagoljuk bele a cukkinis masszát. A kanál hátával egy kicsit simogassuk laposabbra a kis halmokat, hogy könnyebben átsüljenek. Mindkét oldalukat süssük aranyszínűre, aztán szedjük ki papírtörlőre, és az étkezésig tartsuk melegen.



Mi tavaszi zöldsalátával tálaltuk, amelynek receptje a „Csirkecomb sajtos bundában” nevű ételünk leírásánál található.
 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (116) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (282) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (157) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (46) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)